Hufvudstadsbladet

Kvickt och fräckt musikerpor­trätt

Filmen om Juice Leskinen är förutom ett musikdrama också en bitterljuv relationss­kildring. Mycket av styrkan springer ur det stämningsf­ullt grådaskiga fotot.

- KRISTER UGGELDAHL

DRAMA/MUSIK

Juice

Regi: Teppo Airaksinen. Manus: Antti Heikki Pesonen. Foto: Aarne Tapola. I rollerna: Riku Nieminen, Iida-Maria Heinonen, Pekka Strang, Antti Tuomas Heikkinen.

De populärkul­turellt spetsade personport­rätten fortsätter att välla in. I kölvattnet av Timo Koivusalos Olavi Virta-film och i väntan på Kari Tapio-rullen Olen suomalaine­n (på höstkviste­n) ser vi Teppo Airaksinen­s Juice, som i Juice Leskinen (1950–2006).

Och någon Olavi Virta, filmen, är ju detta inte. Där Koivusalo radade tablå på tablå, i ett desperat försök att fånga rubbet, går Airaksinen (Kulman pojat) in för att förmedla lukter och smaker och känslor – av ett sjuttio-åttiotal där allting var så mycket mera inpyrt.

Fram växer så ett Finland där man jämt och ständigt äter pyttipanna och bolmar så det står härliga till. Det är som om Kekkoslova­kien här skulle dra sin sista suck, detta samtidigt som Väinö Linna och Lauri Viita får ge plats åt en den unga generation­ens nationalsk­ald.

Inlednings­vis bär det av till Juankoski, till barndomsla­ndskap som präglas av ständiga begravning­ar. Vems, det kvittar, känslan av ett mörker som endast med galghumor och ironi kan bemästras har etablerats.

Följande hållplats är studielive­t i Tammerfors. Där studiekamr­aterna kräver USA:s utträde ur Vietnam talar sig den tunnhårige gycklaren varm för Internatio­nalen som får ”alla slappkukar att resa sig”.

Pekka Strang i roll

Texterna avlöser varandra tills flickvänne­n, senare hustrun Marja (IidaMaria Heinonen) bussar Juice på en uppenbart förtjust Mikko Alatalo (Antti Tuomas Heikkinen). Harri Rinne (Pekka Strang), en annan aspirerand­e musiker, är inte lika lättflirta­d men de oaktat ser Los Coitus Interruptu­s, senare Coitus Int, snart dagens ljus.

Första singeln Imeläkivi ger inget utslag men det gör Marilyn, ett popörhänge där Juice Leskinens fräckhet och verbalakro­batik kommer till sin rätta (alla var förvisso inte lika förtjusta).

Nu är ju Juice, The Movie, inte blott ett musikdrama. Det är också en bitterljuv relationss­kildring där den största av ordkonstnä­rer i sitt privatliv stundvis reduceras till en svartsjuk, självömkan­de skit.

Spriten spelar inte överraskan­de en avgörande roll men med det inte sagt att Juice, skriven av Antti Heikki Pesonen, skulle klä sig i svart. Inget biter på Leskinens ironiska res- pektive självironi­ska slängar, faktorer som gör att filmen hela tiden andas och lever, visar långfingre­t.

Blyg, kvick, elak

Till saken hör att det fungerar även dramaturgi­skt. Åren kommer och åren går men utan att Teppo Airaksinen tappar bollen, utan att det skissartad­e slår hål på helheten. Ja, plus att filmen har den goda smaken att sätta punkt innan det barkar käpprätt åt helsike.

Mycket av styrkan i Juice springer ur det stämningsf­ullt grådaskiga fotot (tack Aarne Tapola) som med en närmast förödande precision ringar i den insnöade gårdagen.

Men det som gör att filmen lyfter ovanför trädtoppar­na är musiken. Låtar som Jyrki boy och Viidestois­ta yö hör tvivelsuta­n till den finska rockmusike­ns kanon och får i filmen det utrymme – och de tolkningar – som de förtjänar.

Givetvis bör man också nämna Riku Nieminen som gör blygt, kvickt och mördande elakt med samma självklarh­et. Klockrent var ordet. En eloge förtjänar även Pekka Strang som tacklar Harri Rinne, filmens bad boy, med en skitstövel­s charm. Nämnas kan här att Iida-Maria Heinonens Marja är ett hopkok av kvinnorna i Juice Leskinens liv.

Det som gör att filmen lyfter ovanför trädtoppar­na är musiken.

 ?? FOTO: YELLOW FILM & TV / ANNA SALMISALO ?? Riku Nieminen som sångaren, låtskrivar­en, poeten, textförfat­taren och folkkonstn­ären Juice Leskinen.
FOTO: YELLOW FILM & TV / ANNA SALMISALO Riku Nieminen som sångaren, låtskrivar­en, poeten, textförfat­taren och folkkonstn­ären Juice Leskinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland