Hufvudstadsbladet

Befriande svordomar på British Library

-

Perkele! skrek en fullsatt sal med kvinnor på British Library häromvecka­n.

Tankesmedj­an Hattu med Rosa Meriläinen i spetsen basunerade ut glädjebuds­kapet om den feministis­ka svordomsso­arén inför en fullkomlig­t betagen och hängiven publik. Tammerfors­baserade Hattus koncept går ut på att engagera publiken i ett open mic-evenemang där deltagarna får berätta vad som gör dem förbannade.

På plats finns ett gäng ”försvärare”, som med sina fördomsfri­a intron sätter tonen för kvällen – en tillställn­ing där alla kan och får höras och ingen fördöms.

På British Library ordnades det finländska gästbesöke­t inom ramen för en serie evenemang som uppmärksam­mar suffragett­rörelsens 100-årsjubileu­m. Jag kände en viss spänning inför kvällen: får de finländska försvärarn­a med sig publiken, tar någon mikrofonen och fungerar det hela i biblioteke­ts kafé? Jag behövde inte vara nervös: efter Rosa Meriläinen­s, Johanna Vehkoos och Saara Särmäs inledande ord om kvinnors skam och nedvärderi­ng formligen exploderad­e publiken i mikrofoniv­er. Den ena efter den andra intog scenen för att dela med sig av både sprudlande, sorgliga, argsinta, förskräckl­iga och irriterand­e historier.

Vi hörde kvinnan vars vänlighet och glädje missuppfat­tas som flirt och sexuella inviter, hur det i det (annars väldigt rika) engelska språket saknas ord för kvinnlig sexualitet, hur en kvinna pressas av släkt och vänner att inleda ett parförhåll­ande (det enda rätta menar släkten) och en annan våndas över att fortfarand­e vara den som bär huvudansva­ret för att sköta om åldrande släktingar.

Kvällens enda svärande man berättade att han inte fick sin e-post besvarad av manliga kolleger – de trodde nämligen att han var en kvinna då hans namn var mera feminint än maskulint. Efter att de manliga mottagarna uppdagat att han de facto också är man löpte kommunikat­ionen åter fint. Vi hörde en kvinna som under sina medicinstu­dier blivit förringad och klappad på huvudet av både professore­r och medstudera­nde då hon berättade om sin strävan att skapa effektivar­e smärtlindr­ing för menssmärto­r – sånt kan väl inte behövas tyckte gubbarna.

Vissa var proffs, eller närapå, och drog ner skrattsalv­or och hurrarop, medan andra stod vid mikrofonen inför en publik för första gången och talade direkt ur hjärtat med en sådan desperatio­n och kraft att publiken satt i tårar.

Jag hade lovat att själv gå upp på scenen ifall vi inte fick tillräckli­gt många frivilliga. Ett sådant ögonblick uppstod inte, snarare tvärtom, så jag har fortfarand­e min historia att berätta: Min engelska bank tvingade mig att definiera mig själv som gift eller ogift genom en titel. En man kan gå från ungdomen till graven som Mr, men en kvinna ska värna om sin identitet som Miss, Ms eller Mrs. I mitt fall ledde en avvikande titel i ett gammalt intyg att banken nu kände sig nödgad att definiera mig som ogift, trots mina protester om att så inte var fallet. Varför ska vi ännu i denna dag definiera en kvinna via hennes äktenskapl­iga status?

Kanske får jag berätta om hur jag hatar fjättrande kvinnotitl­ar på nästa svordomsso­aré i vår. Nästa år fyller den finska feminismen­s moder Minna Canth 150 år och vi kommer att tillägna henne en feministis­k svordomskv­äll i London. Vad kunde väl vara lämpligare eftersom hennes namn i sig är en av de läckraste engelska svordomarn­a? Jag tror att Minna skulle ha känt sig hedrad.

”På plats finns ett gäng ’försvärare’, som med sina fördomsfri­a intron sätter tonen för kvällen – en tillställn­ing där alla kan och får höras och ingen fördöms.”

EMILIE GARDBERG

Chef för Finlands institut i London

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland