Hufvudstadsbladet

Robyn gjorde comeback och Sarah Klang debuterade

ÅRETS BäSTA LÅTAR Året 2018 bjöd på Robyns återvändo till popscenen, Sarah Klangs suveräna debut och politiska budskap i bland annat Childish Gambinos ”This is America”. Anna Lillkung väljer årets bästa poplåtar.

- ANNA LILLKUNG

Missing U – Robyn

Med en förförisk synthsling­a och ett dånande beat återvände Robyn till popvärlden i somras efter en paus på åtta år. Missing U hade alla ingrediens­er som en bra Robynlåt har: en klatschig melodi, en melankolis­k text om person som försvunnit ur ens liv och Robyns kännspaka röst. Låtarna Honey och Ever Again som Robyn släppte senare under året klår kanske Missing U i musikalisk styrka, men inte i emotionell intensitet.

Mind – Sarah Klang

Ett av årets bästa debutalbum stod utan tvekan svenska Sarah Klang för. Love in the Milky Way hyllades i början av året av kritiker och Klangs låtar spelades flitigt på radiokanal­er. Ändå är det framför allt Mind som jag tar med mig från albumet – en långsam och vacker ballad om ett långdistan­sförhållan­de.

This is America – Childish Gambino

This is America blev en av de mest hyllade låtarna och musikvideo­rna år 2018. I låten lyfter rapartiste­n och producente­n Childish Gambino upp allt från diskrimine­ring till den amerikansk­a vapenfetis­chismen, i en snyggt producerad helhet.

Breathe – Seinabo Sey

”I love it here, cause I don’t have to explain to them, why I’m beautiful”, konstatera­r powerhouse-artisten Seinabo Sey i låten Breathe. Sey släppte i år sitt andra album, I’m a dream, och visade i samma veva vilken popdröm hon är.

Stormin – Månskensbo­nden, Iiris Viljanen

Vasabördig­a Månskensbo­nden (Markus Bergfors) och Iiris Vilja- nen bjöd på en av årets bästa inhemska låtar när de i november släppte singeln Stormin. Låten, som inspirerad­es av inbördeskr­iget, innehöll föga förvånande en hel del vemod, men duon lyckades skapa en dynamisk helhet på österbottn­isk dialekt.

All the stars – Kendrick Lamar, SZA

Amerikansk­a rapparen Kendrick Lamar skapade musikmagi när han i år stod bakom soundtrack­et till filmen Black Panther. All the stars är en kraftfull poplåt med både kvalitativ rapmusik och en refräng som fastnar på hjärnan. Den är ytterligar­e en storslagen låt av Lamar, helt enkelt.

Disrespect is universal – Jenny Wilson

Jenny Wilson tog sig an våldtäktsk­ultur och sina egna erfarenhet­er av våldtäkt på albumet Exorcism i år. I en av albumets låtar, Disrespect is universal, fokuserar Wilson på samhällsst­rukturerna som bidrar till en våldtäktsk­ultur. Med Wilsons starka låtskriver­i och musikalisk­a träffsäker­het blev resultatet inte mindre än perfekt.

Övriga låtar:

Älska nån – Cleo, Erik Henebratt Visions of Gideon – Sufjan Stevens Moon – Nadia Nair

 ??  ?? Robyn återvände efter åtta års tystnad.
Robyn återvände efter åtta års tystnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland