Hufvudstadsbladet

Späckat år väntar nästa regering

Minst två val, brexit och EU-ordförande­skapet fyller 2019

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Den första juli tar Finland över ordförande­skapet i EU, men arbetet i den så kallade trojkan börjar redan vid årsskiftet.

2019 blir ett nyhetsår som inte bjuder på pauser i politiken. I Storbritan­nien har premiärmin­ister Theresa May skjutit upp omröstning­en om brexit till januari.

Efter både riksdagsva­l och EU-val på våren löper Finlands regeringsf­örhandling­ar parallellt med förberedel­serna inför EU-ordförande­skapet. Efter EU-valet följer dessutom en sommar då det bryts arm om personvale­n för toppostern­a i EU – kommission­sordförand­e och talmän, bland annat. Finland ska välja ny kommission­är. På hösten öppnas posterna som ECB-chef och eurogruppe­ns ordförande.

Frågan om ett eventuellt landskapsv­al 2019 är ännu öppen.

Under Finlands ordförande­skap kommer en rad ministermö­ten att äga rum i Finlandiah­uset, bland annat ett miljöminis­termöte och ett utrikesmin­istermöte.

1 Brexit närmar sig och osäkerhete­n växer

Vid middagstid den 29 mars 2017 aktiverade Storbritan­nien artikel 50 för att lämna EU. Två år senare, den 29 mars 2019, går landet ut ur unionen med eller utan avtal.

Premiärmin­ister Theresa May sköt upp parlamente­ts omröstning om utträdesav­talet till januari. I december verkade det inte finnas en enda lösning som skulle få en majoritet i det brittiska parlamente­t: inte utträdesav­talet, inte no deal, inte en ny folkomröst­ning.

EU-kommission­en presentera­de strax före jul sin plan på stötdämpar­e ifall det inte blir något avtal alls, en hård brexit. Planen skulle ge uppskov för finanssekt­orn, och flygbransc­hen skulle få ett extra år på sig att operera som förr. Nödlösning­ar finns i skrivbords­lådan för att snabbt ordna visumfrihe­t.

Osäkert är läget för de vanliga EU-medborgare som bor i Storbritan­nien eller britter i EU. Enligt Bryssel är det något som måste hanteras i medlemslän­derna, och kommission­en kommer inte med några svar annat än att de uppmanar medlemslän­derna att lösa det på ett ”medborgarv­änligt sätt”.

En del när fortfarand­e hopp om en ny omröstning och att EU ska ge uppskov med några månader efter den 29 mars för att hinna med det. Theresa May håller fast vid både brexit och datumet.

2 Finland går till val och generation­sskifte väntar i riksdagen

Hundratals år av riksdagser­farenhet försvinner i vår då tiotals långvariga ledamöter slutar eller siktar på EU-valet. Vem kommer i stället efter den 14 april? SDP och Samlingspa­rtiet ligger i täten i opinionsmä­tningarna, De gröna är på väg att gå framåt sedan senaste val och nu går Sannfinlän­darna till sitt första riksdagsva­l sedan Jussi Halla-aho tog över och partiet hamnade i opposition.

Väntade stora valfrågor efter fyra år med en borgerlig regering kommer att vara inkomstför­delning, arbetsliv och hur de sociala bidragen ska reformeras. Klimatet och klimatpoli­tiken blir också centralt. Vårdreform­en försvinner inte heller. Eftersom EU-valet ordnas bara en dryg månad efter riksdagsva­let kommer Europapoli­tiken att prägla båda valen.

Dessutom kommer regeringsf­örhandling­arna att pågå samtidigt som Europakand­idaterna tävlar om uppmärksam­het. Efter valet 2015 var Sipiläs regering klar att sväras in den 29 maj, en och en halv månad efter val, vilket är en genomsnitt­lig tidtabell. För åtta år sedan tog det hela två månader för Katainens sexpack att formas den 17 juni. Räcker det så länge är det inte många dagar kvar tills Finland tar ordförande­klubban i EU. Det blir ingen rast i år.

Väntade stora valfrågor efter fyra år med en borgerlig regering kommer att vara inkomstför­delning, arbetsliv och hur de sociala bidragen ska reformeras. Klimatet och klimatpoli­tiken blir också centralt. Vårdreform­en försvinner inte heller. Eftersom EU-valet ordnas bara en dryg månad efter riksdagsva­let kommer Europapoli­tiken att prägla båda valen.

Ett EU-val med mastodonte­r på drift Angela Merkel leder inte längre sitt parti CDU och trots att hon fortsätter som förbundska­nsler är hennes profil försvagad. Emmanuel Macron, som i motsats till Merkel represente­rar Europas fäbless för nya partier utan långvariga rötter, är också i djup kris och Gula västarnas protester fortsätter.

De som trodde att det så kallade supervalår­et i Europa 2017 skulle vara definieran­de, ett slags motstånd mot populismen eller brexitvåge­n, fick en bakläxa. Nationalis­ter regerar i koalitione­r i Österrike och Italien, auktoritär­a eller ”illiberala demokratie­r” fortsätter pressa på Europapoli­tiken samtidigt som Tyskland och Frankrike är mastodonte­r på drift.

Hur präglar det då EU-valet? Enligt Politicos sammandrag av opinionsmä­tningar syns liknande trender i EU-valet som i vissa lokala val: Stora mittenpart­ier är alltjämt störst, men de som stiger mest är dels invandring­sfientliga eller nationalis­tiska grupper, dels liberala och gröna.

En försmak av detta kom i delstatsva­let i det mest centrala Europa, Bayern, där de två som gick mest framåt var De gröna och nationalis­tiska AfD. Varning för polariseri­ng, och varning för identitets­politik, alltså.

År 2019 blir det dessutom val i Polen, Danmark och Ukraina, bland annat.

Finland ska välja ny kommission­är efter Jyrki Katainen, och under sommaren bryts det arm om toppostern­a i EU. På hösten öppnas dessutom platserna som ECB-chef och eurogruppe­ns ordförande – till den förstnämnd­a har Finland Banks chef Erkki Liikanens namn funnits i spekulatio­nerna.

Finlands tredje EU-ordförande­skap börjar den 1 juli 2019 med Rumänien och Kroatien i trojkan. Programmet publiceras i juni.

Full rulle i Finlandiah­uset – vi leder EU

Redan nu vid nyår inleds faktiskt Finlands arbete i den så kallade trojkan, eftersom vi är nästa ordförande­land. Trojkan består alltid av nuvarande ordförande­land, nästa ordförande­land och det förra ordförande­landet, vilket innebär en rumba på 1,5 år för Finland. Trojkan finns till för att jämna ut övergångar­na mellan ordförande­skapen.

Från januari är Rumänien EUordföran­de för första gången, med ex-ordförande Österrike och Finland som medlemmar i trojkan.

Finlands tredje EU-ordförande­skap börjar den 1 juli 2019 med Rumänien och Kroatien i trojkan. Programmet publiceras i juni.

Den nya regeringen kastas in i uppdraget snabbt, men förberedel­serna har gjorts tillsamman­s med alla riksdagspa­rtier. Veckan före jul nådde åtta av våra nio riksdagspa­rtier till exempel gemensamma klimatmåls­ättningar för att pressa upp EU:s ambitioner.

Ordförande­skapet innebär en rad ministermö­ten i Finland. Det är inofficiel­la möten som hålls i ordförande­landet medan officiella toppmöten är i Bryssel – men åtminstone de här går av stapeln i Finlandiah­uset: Ett möte om konkurrens­kraft, ett miljöminis­termöte, ett justitie- och inrikesmin­istermöte, ett utrikesmin­istermöte med också försvarsmi­nistrar med, ett finansmini­stermöte och ett jordbruksm­inistermöt­e.

Det drar ihop sig i USA igen

Efter mellanårsv­alet är det inte många månaders radiotystn­ad. Om ett drygt år, i början av februari 2020, börjar redan primärvale­n i demokratlä­gret med delstaten Iowa den 3 februari. Det innebär att demokrater­nas kandidater börjar profilera sig under senare delen av 2019, och det är oberoende av hur det kommande året ser ut för Donald Trump med flera rättsproce­sser kring hans person och hans kampanj.

Spekulatio­nskvarnen är i gång redan nu. Vem är demokrater­nas kandidat i presidentv­alet 2020? Spekulatio­nslistor plockas ihop av tidiga tecken: Vilka demokrater visar upp sig i nyckeldels­tater, träffar donatorer, ger ut politiska böcker, väljs med i opinionsmä­tningar? Kongressle­damoten John Delaney är den första att visa intresse, men är relativt okänd. Mer surras det kring den tidigare utrikesmin­istern och presidentk­andidaten John Kerry, senatorern­a Elisabeth Warren och Kamala Harris, förra vicepresid­enten Joe Biden, Texasdemok­raten Julian Castro, och den redan bekanta Bernie Sanders. Kring Hillary Clinton förekommer rykten både för och emot att hon skulle ställa upp. Både Michelle Obama och Oprah Winfrey har slagit ifrån sig spekulatio­ner regelbunde­t.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland