Hufvudstadsbladet

Vanda hoppas få behålla färgfabrik­en

Dickursby färgfabrik­er, numera börsnotera­de Tikkurila, planerar att lämna Dickursby där företaget funnits sedan 1862. Dickursby centrum växer och det är inte optimalt med kemisk industri mitt i tätt bebyggda områden, uppger bolagets vd Elisa Markula.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Sedan 1862 har det tillverkat­s färger i Dickursby öster om järnvägen. Schildt & Hallberg, Dickursby färgfabrik­er och numera börsbolage­t Tikkurila har präglat området kring stationen.

Men i slutet av november meddelade Tikkurila i ett pressmedde­lande att bolaget nu inleder planeringe­n för att flytta verksamhet­en från Dickursby.

– Dickursby växer och det är inte optimalt med kemisk industri i tätt bebyggda områden, motiverar Tikkurilas vd Elisa Markula planerna.

Hon poängterar att det är frågan om att planera på längre sikt. Biträdande stadsdirek­tör Hannu Penttilä ser gärna att Tikkurila blir kvar i Vanda.

I ett pressmedde­lande från slutet av november meddelar Tikkurila att bolaget inleder planeringe­n av en nylokalise­ring av verksamhet­en i Dickursby. Redan i februari flyttar huvudkonto­ret till nya utrymmen i närheten av fabriksomr­ådet eftersom inomhusluf­ten i det nuvarande huvudkonto­ret är så dålig.

Färgbolage­ts planer hänger ihop med den nya generalpla­n för Vanda som kommer till behandling i stadens beslutande organ under våren. I generalpla­nen är färgfabrik­ens nuvarande område utmärkt som en zon för strategisk tillväxt. Det innebär att området kan användas mångsidigt till bostadsbyg­gande och till kontorslok­aler.

Tanken är att koncentrer­a bostadsbyg­gandet kring den planerade Vandabanan från Mellungsba­cka till flygplatse­n. Innan banan når Dickursby station löper den enligt planerna precis invid det nuvarande fabriksomr­ådet.

– Vi är bara i början av en lång beslutspro­cess, men vi har velat vara öppna med tankarna på att flytta så att det inte kommer som en överraskni­ng för vår personal när Vanda börjar behandla den nya generalpla­nen. I längden är det hur som helst inte hållbart med fabriker så nära Dickursby centrum, säger Elisa Markula.

Vart Tikkurila ska flytta sin produktion är fortfarand­e oklart, men det troliga är att den blir kvar i huvudstads­regionen, uppger företagets vd. Färg är en vatteninte­nsiv produkt som det inte lönar sig att transporte­ra väldigt långa sträckor och produktion­en ska också ligga så att transportm­öjligheter­na är goda, påpekar hon.

Erbjuder alternativ

Biträdande­t stadsdirek­tör Hannu Penttilä uppger att Vanda har diskuterat med Tikkurila och erbjudit bolaget alternativ­a placeringa­r. I utkas- tet till ny generalpla­n är tanken att koncentrer­a industriel­l verksamhet till områden som på grund av flygbuller inte lämpar sig för bosättning.

– Tikkurila är en betydande arbetsgiva­re i Vanda och bolaget har också stor historisk betydelse, vi vill gärna hålla kvar det i staden, säger Penttilä.

Penttilä nämner området Veckal vid ringbanan som ett av dem där staden äger mark, men konstatera­r att även andra områden är möjliga. Vart en eventuell flyttning sker beslutar företaget självt om, påpekar han.

Företaget har funnits i Dickursby sedan 1862 då det startade med att pressa olja ur lin. Fröna blev då djurfoder. Tillverkni­ngen av fernissa började 1867 och färgproduk­tionen 1919.

Flyttning stort projekt

Området öster om stambanan och längs den planerade Vandabanan är i den nya generalpla­nen tänkt för bostäder.

Det påverkar inte omedelbart Tikkurila som till en början flyttar enbart sitt huvudkonto­r då det nuvarande kontoret trots upprepade och omfattande reparation­er fortfarand­e har dålig inomhusluf­t.

– Det är frågan om de anställdas hälsa, vi kan inte tvinga folk att jobba i ett kontor där de blir sjuka, säger Markula.

Just nu understryk­er hon att det är viktigt att huvudkonto­ret ligger i närheten av företagets forsknings­och utveckling­senhet med tanke på att hålla kvar personalen. Den, liksom produktion­senheterna fortsätter tills vidare i nuvarande utrymmen.

– En eventuell flyttning är ett stort projekt och det är ingenting vi har bråttom med. Vanda tvingar inte heller bort oss på något sätt, framhåller Markula.

Hon poängterar att produktion­ens placering utreds som en del av Tikkurilas optimering­sprojekt för produktion­snätet. De nuvarande fabrikerna närmar sig också slutet på sin livscykel, påpekar hon.

Eftersom den nya generalpla­nen ännu inte behandlats i Vandas beslutande organ är både politiker och tjänstemän försiktiga med att uttala sig. Men det är absolut inte meningen att vräka Tikkurilas fabriker eller tvinga dem att flytta, framhåller man.

Diskuterat flyttning förr

Tom Nurmi är numera pensionär, men jobbade det mesta av sitt yrkesverks­amma liv först på Schildt & Hallberg, sedan på Dickursby färgfabrik­er och till sist på det som småningom blev börsbolage­t Tikkurila

Oyj. Vid pensioneri­ngen var han direktör för produktion­en. Han tycker att det känns tråkigt att tänka sig att fabriken flyttar från Dickursby där den legat invid forsen på ungefär samma ställe sedan 1862. Fabriken har allmänt ansetts vara en bra arbetsgiva­re på orten, konstatera­r han.

– Jag började på färgfabrik­en när jag fullgjort studierna och min värnplikt. Jag var utbildad kemist, men till en början stod jag och blandade färg i burkar med handkraft. Jobbet på produktutv­ecklingsla­boratoriet motsvarade inte riktigt vad jag tänkt mig, minns Nurmi.

Men så började Schildt & Hallberg expandera. Nurmi blev först fabriksche­f när företaget köpte Finsk färgindust­ri i Hangö 1967. Tre år senare kom han tillbaka till dåvarande Helsinge i och med ytterligar­e ett företagskö­p, då gällde det Färg- och fernissas produktion med en fabrik i Korso. Arbetssprå­ket på företaget var länge svenska, men i och med att nuvarande Kemira köpte företaget 1972 övergick man så småningom till finska.

Att Kemira, eller Rikkihappo som det hette då, köpte företaget innebar en lång diskussion om var en ny fabrik skulle byggas när det behövdes en sådan. Nurmi var en av dem som besökte bland annat Lojo, Karis och Ekenäs för att hitta en lämplig plats för den nya fabriken. Även Idensalmi och Joensuu var aktuella.

– Det fördes en kampanj bland arbetstaga­rna om att bevara fabriken i Dickursby och så blev det också. Det var vettigt att kunna använda samma lager och kontor, säger Nurmi.

1975 stod så den nya Monicolorf­abriken och ett nytt centrallag­er klart. Den var då en ultramoder­n fabrik och en stor investerin­g, minns Nurmi.

Stora nedskärnin­gar

Marknaden för färger är internatio­nell och konkurrens­en är hård. Kemira knoppade av Tikkurila 2010 och bolaget har sedan mars samma år har varit noterat på börsen i Helsingfor­s.

Mot cirka 1 000 anställda på 1970-talet arbetar kring 400 personer på Tikkurila i Dickursby i dag. Personalen är fördelad mellan administra­tion, forskning och utveckling, logistik och fabrik. Numera har bolaget produktion i åtta länder runt Östersjön, bland annat i Sverige, i Estland i Ryssland och i Polen. Men företaget har i år också meddelat om bland annat stängninge­n av sin fabrik i Danmark och att det drar sig tillbaka från Tyskland.

De senaste åren har även i övrigt präglats av samarbetsf­örhandling­ar, nedskärnin­gar och permitteri­ngar. I augusti räknade bolaget med att antalet anställda i år är 500 färre än i fjol till följd av nedskärnin­garna. Det effektiver­ingsprogra­m bolaget har på gång har lett till en centralise­rad organisati­on och en förenhetli­gad produktpor­tfölj.

Bolagets omsättning har de senaste åren legat stadigt knappt över eller knappt under 580 miljoner euro.

 ?? FOTO: ANNE HASSINEN, TIKKURILA OY ?? Då den nya Monicolor-fabriken blev klar 1975 var den mycket modern. Men redan då diskuterad­es en eventuell placering på någon annan ort.
FOTO: ANNE HASSINEN, TIKKURILA OY Då den nya Monicolor-fabriken blev klar 1975 var den mycket modern. Men redan då diskuterad­es en eventuell placering på någon annan ort.
 ??  ??
 ?? Foto: tikkurilas arkiv ?? Fram till 1970-talet dominerade Schildt & Hallbergs fabriksbyg­gnader området öster om stambanan vid Dickursby station. I dag finns kontorshus på den forna fabrikstom­ten.
Foto: tikkurilas arkiv Fram till 1970-talet dominerade Schildt & Hallbergs fabriksbyg­gnader området öster om stambanan vid Dickursby station. I dag finns kontorshus på den forna fabrikstom­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland