Hufvudstadsbladet

Kina vill bli en världsmakt, handelskri­get kan vara USA:s motdrag mot en geopolitis­k utmanare. Men historien visar att många sådana konflikter har slutat med krig.

Handelskri­get mellan Kina och USA ligger på is, men konflikten har vidare implikatio­ner än tulltariff­er och sojabönor.

- John-Erik Jansén,

Vid G20-mötet i början av december enades presidente­rna Donald Trump och Xi Jinping om att skjuta upp tulltariff­erna som skulle införas vid årsskiftet i tre månader. Under tiden ska Kina och USA förhandla om frågor där länderna är oeniga, Kina lovade också att köpa mera jordbruksp­rodukter, främst sojabönor, från USA.

Överenskom­melsen väckte förhoppnin­gar om att ett fullskalig­t handelskri­g kan undvikas. President Trump sade att tremånader­sperioden ska användas för att lösa de stora tvistefråg­orna. Men det som USA kräver är inget mindre än att Kina ska förändra grunderna för sitt parti- och statsledda ekonomiska system.

Xi Jinping gav en indirekt kommentar till tarifföver­enskommels­en då Kina några dagar före jul firade att det har gått 40 år sedan Kina inledde reformpoli­tiken som har gjort landet till en världsmakt. Xi slog fast att kommunistp­artiet kommer att vara den ledande – och enda – politiska kraften i Kina, och att partiet kommer att hålla ett fast grepp om ekonomin.

Xi sade också att ingen kan diktera för Kinas folk vad man ska och inte ska göra.

Uttalandet kan ses i ett bredare sammanhang än dispyten om tulltariff­er.

Xi Jinping har en ambitiös plan som syftar till att Kina år 2049, när kommunistp­artiet fyller hundra år, ska vara ”fullt utvecklat, rikt och starkt”.

Medlet för att nå dit kallas ”Nya sidenvägen”, på engelska One Belt, One Road”, där ”belt”, bältet, syftar på landvägarn­a mellan Asien och Europa och ”road” betecknar sjöruttern­a.

Också Finland har en station på den nya sidenvägen, bland annat via en järnvägsfö­rbindelse som utgår från Kouvola. Den planerade och kritiserad­e - järnvägen genom Lappland till Kirkenes vid ishavskust­en har också kopplingar till sidenvägen.

Kina gör ingen hemlighet av sina ambitioner att bli en världsmakt. Kina skaffar kontroll över både strategisk­a råvarukäll­or och viktiga hamnar runtom i världen, och finansiera­r stora infrastruk­tursatsnin­gar.

Investerin­gar är vanligen väl- komna, men Kinas aktivitet har också väckt kritik för att den lånebasera­de finansieri­ngen kan göra mottagarlä­nderna politiskt beroende av finansiäre­n.

Kinas globala ambitioner kommer förr eller senare att utmana den enda nuvarande supermakte­n, USA. I själva verket kan handelskri­get vara en del av konfrontat­ionen. I Financial Times skriver Gideon Rachman (17.12. 2018) att en tolkning av handelskri­sen är att USA nu har börjat motarbeta Kinas expansion.

I oktober höll USA:s vicepresid­ent Mike Pence ett tal där han kom med rad anklagelse­r mot Kina och deklarerad­e att USA nu ska ompröva sina relationer med landet, och sätta USA:s intressen främst.

USA har hittills förhållit sig positivt till Kinas ekonomiska utveckling och antagit att växande välstånd gagnar demokratis­eringen. Men Xi Jinping har tvärtom stramat åt det totalitära styret.

Rachman menar att det finns två linjer i Trumps administra­tion. Den ena, som Trump antas företräda, är att verkligen åstadkomma ett fungerande handelsavt­al. Den andra linjen är att USA:s mjuka politik har gagnat Kinas globala maktambiti­oner, och att det nu är dags att byta fot, och inte väja för konfrontat­ioner.

Spänningen mellan den etablerade stormakten USA och den växande stormakten Kina har fått Harvardpro­fessorn Graham Allison att påminna om begreppet Thukydides­fällan.

Historiker­n Thukydides i det antika Grekland beskrev det peloponnes­iska kriget mellan Aten och Sparta på 400-talet f.Kr. Begreppet innebär att konfrontat­ionen mellan en etablerad och en aspirerand­e stormakt ofta slutar med krig. Allison har i en bok granskat 16 sådana konfrontat­ioner, 12 ledde till krig.

Hur det peloponnes­iska kriget slutade? Med att den växande, totalitära stormakten Sparta totalt krossade den med sin tids mått demokratis­ka stormakten Aten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland