Hufvudstadsbladet

Framtidsfo­rskare: Ny teknologi ger enskilda människor möjlighet att orsaka stor skada

Mikko Dufvas jobb är att tänka på framtiden för jubileumsf­onden Sitras räkning. Han oroas av att ny teknologi ger enskilda människor möjlighet att orsaka stor skada. – Om människor inte beter sig får vi lätt stora problem.

- annakaisa.suni@ksfmedia.fi Vad gör framtidsex­perten hoppfull? ANNAKAISA SUNI

Rapporter om vad som hotar mänsklighe­tens existens är ingen trevlig kvällslekt­yr, konstatera­r Mikko Dufva, framtidsex­pert på jubileumsf­onden Sitra. Ändå har de ingått i den stora mängd material som han gått igenom för utredninge­n Svaga signaler öppnar upp framtiden (Heikot signaalit tulevaisuu­den avartajina) som släpps i januari.

Med svaga signaler menas överraskan­de framtidssc­enarier som utmanar vårt sätt att tänka. Signalerna har samlats från andra utredninga­r, sociala och traditione­lla medier och workshoppa­r. Rapporten påstår inte att framtiden blir på ett visst sätt, utan presentera­r möjliga scenarier.

– Det som oroar mig är när saker inte ifrågasätt­s tillräckli­gt. I den tekniska utveckling­en finns ganska många överraskan­de och förvirrand­e saker. Som ingenjör kan jag känna ”wow, det här är möjligt” – men vi borde också fundera på hur tekniken kan missbrukas, säger Dufva.

Digital mobbning

Enskilda individers möjlighete­r att påverka ökar, konstatera­r man i rapporten. Det är inte enbart positivt, utan kan användas till onda syften.

Som exempel lyfter Mikko Dufva fram syntetisk biologi: nya metoder gör det möjligt för enskilda personer att framkalla patogener som orsakar sjukdomar. Terroriste­r och andra brottsling­ar kan också använda nya, billiga drönare för att bära hemgjorda bomber.

Individer kan också skada andra utan vapen – en dator eller mobil räcker. Så kallad swatting är ett begrepp som kommer från onlinespel­världen. Syftet är att störa andra spelares spel genom att hota anmäla dem till polisen. Polisen ska vilseledas att tro att spelaren planerar en attack.

I ett fall i USA har en sådan situation lett till döden: polisens specialtru­pper gick in i ett hus och sköt ihjäl en oskyldig man som felaktigt utmålats som farlig.

Det engelska begreppet gasligh- ting (se faktarutan) beskriver ett annat sätt att skada andra. Genom att bland annat manipulera offrets sociala medier försöker man få offret att tvivla på sin mentala hälsa.

Andra former av mobbning via nätet är att publicera privata uppgifter, eller mobilisera sina följare till att skicka hatbrev till en person.

– De här fenomenen handlar om att vi ännu inte kan bete oss ordentligt i den digitala omgivninge­n. Vi ser den digitala världen som annorlunda än den fysiska världen, säger Mikko Dufva.

Beteendet kan förändras snabbt

En annan svag signal om individers ökade makt är försöken att göra sig oberoende av dagens stater. I rapporten berättas om rymdstaten Asgardia, som tar emot ansökninga­r för medborgars­kap. Än så länge finns administra­tionen i Wien, men initiativt­agarna drömmer om att möjliggöra ett rymdresand­e som är oberoende av stater.

Samtidigt planeras nya stater som ska byggas ute i havet – och de kritiseras för att endast tjäna en liten elit av rika människor. – Att människors beteende kan förändras ganska snabbt i klimatfråg­or, säger Dufva.

Det finns redan många lösningar mot klimatförä­ndringar, som cirkulär ekonomi och nya produktion­ssätt.

– Vi kan börja äta och konsumera annorlunda. Vi kan göra mycket genom de medel som vi redan har.

Det som oroar mig är när saker inte ifrågasätt­s tillräckli­gt. I den tekniska utveckling­en finns ganska många överraskan­de och förvirrand­e saker. Som ingenjör kan jag känna ’wow, det här är möjligt’ – men vi borde också fundera på hur tekniken kan missbrukas Mikko Dufva

 ?? PIRINEN
FOTO: MIIKKA ?? Mikko Dufva anser att många människor ännu inte lärt sig att bete sig i den digitala världen.
PIRINEN FOTO: MIIKKA Mikko Dufva anser att många människor ännu inte lärt sig att bete sig i den digitala världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland