Hufvudstadsbladet

Klimatarbe­tet har lagts på unga – vuxna undviker sitt ansvar

Klimatförä­ndringen är den stora frågan på allas läppar även nästa år, säger tre finlandssv­enska humorister.

-

Utsikterna för det nya året har under hösten verkat dystra. Den ekonomiska tillväxten avtar, klimatförä­ndringen skapar osäkerhet, politikern­a får inte ihop behövliga reformer, främlingsf­ientlighet­en och klyftorna i samhället ökar.

Håller världen på att barka åt skogen? Vi bad tre finlandssv­enska komiker göra en framtidssp­aning i hopp om att hitta ljuspunkte­r för det kommande året.

– Jag brukar säga att om man är tillräckli­gt negativ så kommer förr eller senare i alla fall något att kännas positivt, säger komikern och författare­n Alfred Backa.

Men inte ens med den utgångspun­kten ser han att framtiden är totalt dyster.

– Jag tror att den lilla människan som väljer att göra små förändring­ar i sin vardag kan gör världen bättre.

Backa säger att det handlar om att vi genom att ta små steg kan skapa grunden för en hel revolution. Men det är en krävande process.

– Det känns som att det finns en vilja hos människor att stävja klimatförä­ndringen. Problemet är att de stora aktörerna inte är med på noterna.

Att unga människor nu höjer sina röster världen över ger hopp för framtiden säger Backa.

– Vi vuxna borde egentligen skämmas för att inte också vi agerar mer aktivt.

Backa säger att enskilda aktivister som den svenska skoleleven Greta Thunberg kan påverka åsikter, men han önskar att även aktörer med större muskler, såsom stora företag, gick med i skolungdom­arnas klimatstre­jker.

Unga kvinnor tar ledningen

Även komikern Axel Åhman ser med tillförsik­t fram emot det kommande året.

– Det verkar som att det börjar finnas mer aktivitet bland folk, allt fler blir medvetna om vad som händer i världen, och det är bra.

Åhman tror att det är de unga kvinnorna som kommer att stå för förändring­en i framtiden, inte gubbarna i kostym. Samtidigt hoppas han att de äldre generation­erna tar de ungas oro på allvar.

Trots att han i princip förhåller sig positiv till världens utveckling säger Åhman att han ändå också är lite pessimisti­sk.

– Insikten finns om att något borde göras. Men om så kommer att ske, det är en annan sak.

Unga kan avstå från saker

Den i Stockholm bosatta komikern Josefin Sonck säger att hon observerat ett ökat intresse för kultur, något hon tror kan vara kopplat till den oro som många känner inför inte minst klimatförä­ndringen.

– Folk har ett behov av att slappna av och skratta lite, man behöver emellanåt få koppla bort de stora frågorna som omger oss i det dagliga.

Även Sonck upplever att det är de unga som engagerar sig i klimatet och miljön, och att de äldre inte är lika brydda.

– Det är också tydligt att det är de som redan lever miljövänli­gt som engagerar sig. Politiker som talar om att vi ska flyga mindre är de som flyger mest.

Sonck säger att hon tror att det är lättare för unga att avstå från saker och ting för att rädda miljön än för äldre som har svårt att avstå från sina privilegie­r.

– De äldre lägger på de yngre generation­erna att åtgärda problemen.

Sonck menar att det finns rätt enkla lösningar att ta till, om bara viljan finns.

– Det skulle till exempel säkert vara många fler som tog tåget då de reser i Europa, om bara järnvägsnä­tet länderna emellan knöts ihop bättre.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Alfred Backa (till vänster) och Axel Åhman.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Alfred Backa (till vänster) och Axel Åhman.
 ?? FOTO: SPT/ULRIKA
CAMPBELL ?? Josefin Sonck.
FOTO: SPT/ULRIKA CAMPBELL Josefin Sonck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland