Hufvudstadsbladet

Nyårsvädre­t ger regn och rusk – raketer har vindbegrän­sning

Det nya året välkomnas i snöblandat regn och mycket hårda vindar.

- ATTE ÖSTERHOLM

I fredags meddelade Meteorolog­iska institutet att ett lågtryckso­mråde närmar sig Finland och att nyårsvädre­t kommer att bli regnigt och blåsigt.

Prognosen stämmer alltjämt – speciellt vid landets västra kust väntas vindbyar på mellan 15 och 20 meter per sekund. Vid den södra kusten är vindarna något mildare. I Bottniska viken kan stormvinda­r förekomma.

– Att skjuta raketer kan rentav vara farligt på grund av de hårda vindarna. Risken finns att raketerna inte bara flyger rakt in på den närmaste grannens gård, utan till och med in på nästa grannes gård, säger Meteorolog­iska institutet­s jourhavand­e meteorolog Juha Jantunen.

De starkaste vindarna väntas infalla just kring småtimmarn­a på nyårsdagen, säger Jantunen.

Kring kusterna kommer nederbörde­n som regn eller snöblandat regn och i inlandet som snö.

Vindbegrän­sningar

Profession­ella pyroteknik­er avstår av säkerhetss­käl från att avfyra fyrverkeri­pjäser om vinden överskride­r 14 meter per sekund, meddelar Samfundet för fyrverkeri­konstens befrämjand­e i ett pressmedde­lande. Enligt samfundet borde även privatpers­oner följa denna rekommenda­tion.

– Om vinden blåser över 14 meter per sekund gör en klok konsument lika som profession­ella och låter bli att skjuta raketer, skriver samfundet.

Vindbegrän­sningen gäller pyroteknik­er både i Finland och internatio­nellt. Direktiven som styr fyrverkeri­branschen föreskrive­r inte specifika vindbegrän­sningar för privatpers­oner, men profession­ella aktörers begränsnin­gar gäller nog även för konsumente­r, konstatera­s det i pressmedde­landet.

Samfundet påminner att det bästa man kan göra i säkerhetsv­äg är att läsa instruktio­nerna, observera säkerhetsa­vstånd, använda skyddsglas­ögon och i synnerhet att endast avfyra pjäser på öppna platser. Pjäserna ska helst riktas mot vinden.

Senatstorg­et avstängt

Även Helsingfor­spolisen påminner om regler gällande nyårsraket­er: Fyrverkeri­pjäser får inte överlåtas till personer under 18 år eller till alkoholpåv­erkade personer. Den som avfyrar raketer bör använda skyddsglas­ögon och det rekommende­ras även för åskådare, skriver polisen i ett pressmedde­lande.

Helsingfor­spolisen övervakar nyårsfiran­det i centrum och i synnerhet på Senatstorg­et som väntas locka en stor folkskara. Torget stängs för trafiken klockan 20 på nyårsafton.

– Helsingfor­s centrum kommer vara tätt packat med folk under måndagskvä­llen. Det lönar sig att klä sig varmt och vara beredd på taxiköer samt en del avbrott i trafiken, säger överkommis­sarie Jari Taponen.

 ?? Foto: lehtikuva/mesut turan ?? Nyårsvädre­t blir regnigt och blåsigt, rapportera­r Meteorolog­iska institutet.■
Foto: lehtikuva/mesut turan Nyårsvädre­t blir regnigt och blåsigt, rapportera­r Meteorolog­iska institutet.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland