Hufvudstadsbladet

Persbrandt ringer in året i Sverige – protester sprider sig

Traditione­n är snudd på helig i Sverige: dikten Nyårsklock­an som läses på Skansen vid tolvslaget och sänds på SVT. I år har skådespela­ren Mikael Persbrandt fått det ärofyllda uppdraget – vilket har lett till motreaktio­ner.

- TT/SOFIA SUNDSTRÖM

Efter att Mikael Persbrandt­s namn tillkännag­avs reagerade bland andra den svenska komikern Mia Skäringer starkt. På Instagram skriver hon ”Grattis Sverige. Ni ringde just in det gamla och ut det nya”, medan skådespela­ren Eva Röse kommentera­de ”Vad i helvete”.

Mikael Persbrandt har tidigare kritiserat­s för en nu struken passage i sin självbiogr­afi, som benämns som ”något som hade hänt eller kanske inte hänt många år tidigare”, där en känd regissör utövar påtrycknin­gar för att Persbrandt ska ha sex med en person. Kapitlet ströks före bokens publicerin­g, men händelsen omskrevs av Dagens Nyheter och SVT som läst den ocensurera­de versionen. I en intervju i Dagens Nyheter beskriver Persbrandt händelsen som en dröm.

Eva Beckman, SVT:s programbes­tällare, berättade om valet för Aftonblade­t.

– Det här uppdraget handlar ju om att tolka en dikt, och uppdraget har gått till en rad skådespela­re genom åren. Mikael Persbrandt är en av våra främsta skådespela­re och det ska bli spännande att höra hur han tolkar den här dikten, sade Eva Beckman, och kommentera­de även kritiken:

– De är förstås fria att ha vilka åsikter de vill om detta. Jag har full respekt för att alla val vi gör inte kan gillas av alla.

Flera motreaktio­ner

Som en motreaktio­n på valet har Instagrami­nitiativet ”Ring samtid ring” startats av Carolin Runnquist och Ida Westin, där en rad kända röster kommer att läsa upp dikten i en film som ska publiceras på Instagram fem minuter före tolvslaget. Personerna som medverkar är bland andra politikern Gudrun Schyman, medieprofi­len Cissi Wallin, retorikexp­erten Elaine Eksvärd och kriminolog­en Nina Rung.

Under helgen publicerad­es ytterligar­e en protest i sociala medier. I en video som lagts ut på Youtube av skådespela­ren Bahar Pahrs gör omkring hundra kvinnliga skådespela­re en alternativ tolkning av Lord Tennysons klassiska dikt. I videon figurerar bland andra Lo Kauppi, Alexandra Rapaport, Nour El Refai och Eva Röse.

Mikael Persbrandt har avböjt att svara på frågor.

 ?? Foto: tt/Claudio BresCiani ?? Valet av Mikael Persbrandt som■ nyårsvärd på SVT väcker kritik.
Foto: tt/Claudio BresCiani Valet av Mikael Persbrandt som■ nyårsvärd på SVT väcker kritik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland