Hufvudstadsbladet

Katastrofe­n år 79

- PETER LOEWE

MäNNISKORN­A I POMPEJI hade ingen anledning att frukta Vesuvius som var ett stort grönskande berg. Det senaste utbrottet låg 1 600 år tillbaka i tiden och i Pompeji var man ovetande om att berget var en vulkan. Tills den ödesdigra morgonen ...

Järtecken hade inte saknats. Vittnen talar om hur det tjöt och mullrade i marken veckorna före och stadens djur var oroliga. En svår jordbävnin­g drabbade staden redan år 62, vars följder man fortfarand­e höll på att reparera när utbrottet kom.

”Ett moln reste sig som till utseende och form allra bäst skulle kunna liknas vid en pinje. Det sköt nämligen i höjden liksom en väldig stam och bredde sedan ut sig i ett flertal grenar”, skriver Plinius d.y. i ett brev till Tacitus i vilket han beskriver hur hans morbror Plinius d.ä. omkom då han med en hel flotta försökte undsätta Pompeji och staden Herculaneu­m.

I Pompeji började det omedelbart regna småsten och falla ner ett lager av aska och pimpsten. De som flydde omedelbart hade möjligen en minimal chans att sätta sig i säkerhet. Men de skräckslag­na människorn­a sökte i stället skydd inomhus, kanske i tron att utbrottet snart skulle vara över. Efter fyra–fem timmar började tak och hus rasa samman och flertalet av invånarna kvävdes till döds. Vulkanexpe­rterna har räknat ut att Vesuvius under den 24 och 25 augusti år 79 totalt spydde ut tre kubikkilom­eter material. Det motsvarar ungefär 400 000 kubikmeter i sekunden.

Den mindre hamnstaden Herculaneu­m med 5 000 invånare klarade sig till en början bättre. Härifrån försökte många fly sjövägen, men det visade sig vara omöjligt. Vesuvius utbrott hade piskat upp även havet. Plinius räddningsf­lotta kunde aldrig lägga till. Vid utgrävning­ar som gjordes för 30 år sedan fann man 300 skelett i isolerade båthus nere vid havet. Där trodde de flyende människorn­a att de skulle vara säkra. Men under natten till den 25 augusti, då vulkanens aktivitet lugnade sig tillfällig­t rasade delar av den kilometerh­öga rök- och askpelaren samman. Den följdes av heta gasmoln. Allt liv upphörde på ett ögonblick i Herculaneu­m, när det 500 grader heta gasmolnet svepte in i staden med en hastighet av 70 kilometer i timmen.

 ?? LEHTIKUVA-AP ?? Pompeji upphör inte att fascinera.■ I slutet av oktober i år upptäcktes ett nytt hittills outforskat område av staden.
LEHTIKUVA-AP Pompeji upphör inte att fascinera.■ I slutet av oktober i år upptäcktes ett nytt hittills outforskat område av staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland