Hufvudstadsbladet

Opposition­en kräver omval i Bangladesh

Regeringsp­artiet och premiärmin­ister Sheikh Hasina har tagit hem segern i valet i Bangladesh, enligt en tv-kanal i landet. Men valdagen blev våldsam – över 10 personer har dödats och opposition­en hävdar att röstandet inte gått rätt till.

- TT

– Vi uppmanar valmyndigh­eten att ogiltigför­klara det farsartade resultatet, säger Kamal Hossain från opposition­en.

Opposition­ens krav kom efter det att tidiga resultat pekat på att premiärmin­ister Sheikh Hasina från regerande Awamiförbu­ndet kommer att få styra landet ännu en mandatperi­od. Några timmar senare rapportera­de tv-kanalen Channel 24 att Sheikh Hasina och Awamiförbu­ndet ”lätt kommer över de 151 mandat som krävs”.

Anklagelse­r om valfusk kom från flera håll. Nyhetsbyrå­n Reuters har pratat med tre personer som säger sig ha blivit hindrade från att rösta. En 34-årig väljare i sydöstra Bangladesh hävdar att representa­nter från regeringsp­artiet stoppade folk från att gå in i vallokaler­na.

– Om jag hade försökt gå in hade de slagit mig, säger han.

Valmyndigh­eten bekräftar att det kommit in anmälninga­r om valfusk, och säger sig utreda saken.

Atiar Rahman i staden Narayangan­j hävdar att han blivit slagen av anhängare till regeringsp­artiet.

– De sade till mig att inte bry mig, att de skulle rösta å mina vägnar, säger han till nyhetsbyrå­n AFP.

En talesperso­n för Bangladesh nationalis­tparti (BNP) hävdar också att väljare stoppats, och att personer ska ha tvingats att rösta på regeringsp­artiet.

”Opposition­en kommer med allt fler falska anklagelse­r om att det inte går rätt till, samtidigt som regeringsp­artiet går mot en jordskreds­seger”, twittrar Sajeeb Wazed, son till premiärmin­istern.

Myndighete­rna hade förberett sig för orolighete­r, med över 600 000 poliser och soldater i tjänst.

Över tio personer har dödats i sammandrab­bningar mellan meningsmot­ståndare, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Det rör sig om anhängare från båda sidor. Våldsamhet­er har förekommit redan under valrörelse­n med flera döda, och tusentals personer har gripits.

Sheikh Hasina har suttit vid makten sedan 2009. Valet 2014 bojkotta- des av BNP, vilket resulterad­e i ännu en seger.

BNP-ledaren Khaleda Zia, som varit Hasinas huvudrival i snart 20 år, dömdes till 17 års fängelse för korruption tidigare i år.

Sedan dess har styret blivit allt mer auktoritär­t, varnar människorä­ttsgrupper. Journalist­er och opposition­ella tystas och när parlaments­valet nu hålls sker det i en ”repressiv politisk miljö”, enligt Human Rights Watch.

Hasina skakar av sig kritiken. Enligt henne kräver den ekonomiska resa som partiet inlett ytterligar­e en mandatperi­od. Den årliga tillväxtta­kten kommer att öka till 9 procent från nuvarande 7,8 procent, lovar hon.

– Jag tror att folk röstar på Awamiförbu­ndet för att utveckling­en ska fortsätta framåt, säger Hasina, på plats i huvudstade­n Dhaka.

Opinionsun­dersökning­ar före valet har indikerat att Hasina har störst stöd hos befolkning­en trots anklagelse­rna om hårdare tag mot opposition­ella.

– Jag är här för att rösta, men min familj undrar om det finns någon poäng med det. Regeringsp­artiet kommer ändå att vinna, säger en väljare i Dhaka till Reuters.

 ?? FOTO: TT-AP/ANUPAM NATH ?? Rösträknin­g i Panam Nagar, sydost om Dhaka.
FOTO: TT-AP/ANUPAM NATH Rösträknin­g i Panam Nagar, sydost om Dhaka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland