Hufvudstadsbladet

Inavel hotar låglandsgo­rillorna

Låglandsgo­rillorna i östra Kongo-Kinshasa har minskat med 80 procent de senaste 20 åren. Nu konstatera­r forskare i Sverige och Spanien att minskninge­n gjort att gorillorna förlorat en stor del av sin genetiska variation. Resultat: inavel och genetiska ska

- TT/ROLAND JOHANSSON

Låglandsgo­rillorna i Kongo-Kinshasa år en av två underarter inom den östliga gorillan (Gorilla beringei).

Den klassas som akut hotad på den internatio­nella rödlistan sedan inventerin­gar visat att population­en minskat från 17 000 till bara 3 800 individer sedan millennies­kiftet.

Forskarna bakom den nya studien, som publiceras i Current Biology, har jämfört dna från nu levande djur med dna från upp till 100 år gamla museiexemp­lar.

De slår fast att mycket av underarten­s genetiska variation har gått förlorad. Inaveln har ökat och mutationer som sannolikt är skadliga har blivit fler de senaste 4-5 generation­erna. Detta förklarar troligen varför en del gorillor numera föds med sammanväxt­a fingrar och tår.

Andra mutationer hittades i gener som påverkar fertilitet­en hos hannar.

Slutsatsen blir att den östliga låglandsgo­rillan har tappat en stor del av sin förmåga att möta framtida för- ändringar i miljön.

– Att sådana skadliga mutationer ökat i antal betonar verkligen behovet att stoppa den pågående population­sminskning­en, säger Love Dalén, evolutions­biolog vid Riksmuseet i Stockholm, och en av ledarna bakom studien.

Friska bergsgoril­lor

Forskarna undersökte också det genetiska tillstånde­t hos de berömda bergsgoril­lorna i östra Centralafr­ika.

Märkligt nog tycks dessa, till skillnad från låglandsgo­rillorna, inte ha genomgått några större genetiska förändring­ar de senaste 100 åren – trots att den samlade population­en bara är lite drygt 1 000 individer.

Orsaken är möjligen att bergsgoril­lorna varit naturligt sällsynta under mycket lång tid, flera tusen år. Skadliga mutationer kan ha rensats bort av det naturliga urvalet som en följd av det låga antalet.

 ?? FOTO: TT-AMY PORTER ?? Den östliga låglandsgo­rillan är akut hotad till sin existens.
FOTO: TT-AMY PORTER Den östliga låglandsgo­rillan är akut hotad till sin existens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland