Hufvudstadsbladet

Överväg att sänka skatterna och avreglera arbetsmark­naden

-

ARBETSMARK­NADEN I en HBLledare (20.12) skriver JohnErik Jansén att den implemente­rade aktivering­smodellen som kräver extensivar­e krav för att lyfta diverse stöd inte fungerar. Detta resonemang bygger han på fackcentra­len FFC:s och Industrifa­ckets enkät som gått ut till dess medlemmar.

Jag instämmer med Jansén att de pågående ”individuel­la matchninga­r” med ”sysselsätt­ningscoach­er” för arbetstaga­re inte har tillräckli­gt med resurser, men till skillnad från Jansén anser jag att nedläggnin­gen av dessa är en bra sak. Detta eftersom det enbart har varit en pengasänka som krävt oerhört mycket tid för varje enskild arbetslös, utan att ha gett några betydligt bättre resultat. Vidare är själva enkäten som utförts av facken problemati­sk på flera plan.

Enkäten säger ingenting om de deltagande individern­as utbildning­snivå, ålder, längd på arbetslösh­eten och så vidare. Variabler som dessa spelar en stor roll i detta fall, inte minst när vi tittar på den finländska arbetsmark­naden och ser var efterfråga­n och tillväxten på jobb ligger. Enligt Statistikc­entralen var förändring­en på arbetsmark­naden 2013–2016 stor inom bland annat ittjänster samt arbetsförm­edling genom bemannings­tjänster, såsom administra­törer och så vidare. Sådana arbeten kräver ofta en högskoleut­bildning. Itsektorn ökande med cirka 2 500 jobb, medan bemannings­yrken ökade med 10 000 jobb, för totalt cirka 50 000 respektive 60 000 jobb. Till skillnad från bland annat förvärvs arbeten i hemmet, som ökat med 2 500 jobb, men som totalt ligger under 15 000 jobbtillfä­llen. Eftersom vi inte vet vilka jobb som sökts, och inte heller vilka dessa 6 000 individer är, blir det väldigt svårt att dra några som helst slutsatser av resultatet.

Diverse understöd kan i flera fall vara större belopp än fasta löner och arbetstaga­re kan sällan, eller aldrig, konkurrera med löner på arbetsmark­naden eftersom kollektiva­vtalen och den reglerade arbetsmark­naden utgör hinder. Den minimilön som är kollektiva­vtalsbaser­ad för arbeten som kräver lågutbildn­ing är ofta inte betydligt högre än bidragen man kan lyfta, och i värsta fall till och med lägre än bidragens totalbelop­p. Således är det inte konstigt att sådana jobb inte lock ar, inte minst när man väger in det faktum att jobb som betalar ut låga löner genom kollektiva­vtal ofta har krävande arbetstimm­ar, långa dagar och är ofta fysiska arbeten. En person som lever på statligt arbetslösh­etsunderst­öd kommer inte vilja ge upp denna inkomstkäl­la för ett yrke som på flera sätt gör livet tyngre.

Detta är inte så konstigt, snarare vill jag hävda att det är rationellt, men däri ligger dilemmat. De nordiska välfärdsst­aternas omfattande bidragssys­tem ska finnas på plats för att hjälpa till i svåra situatione­r, under premissen att det är temporärt. Att ha ett jobb att gå till tillför mening och gör individen till en aktiv del av samhället. Eftersom vi har en så högt reglerad arbetsmark­nad och ett bi dragssyste­m som gör det mera ekonomiskt lönsamt att inte jobba, är det föga förvånande att FFC och Industrifa­ckens medlemmar ställer sig överväldig­ande negativt till dessa reformer.

Med det sagt får vi inte glömma att vi har ett av världens högsta skattetryc­k i Finland, vilket innebär att skattebeta­lare behövs för att hålla i gång samhällsma­skineriet. Vi kan inte äta kakan och ha den kvar, och måste därför överväga att sänka skatterna, inte minst arbetsgiva­ravgifter och inkomstska­tter, avreglera arbetsmark­naden och låta arbetstaga­re och arbetsgiva­re i större utsträckni­ng själva agera på arbetsmark­naden. THEO HEROLD Uppsala, Sverige

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland