Hufvudstadsbladet

Kom robotar, innan människorn­a blir robotar

Det är dags att ta steget ur återvändsg­ränden. Där regler regerar kan robotar leverera.

- är företagsby­ggare i Silicon Valley MÅRTEN MICKOS

Det kan kännas att framtiden är ett hot. Artificiel­l intelligen­s och smidiga robotar kan ta över. Människan blir lämnad utan uppgift. Det som komma skall kan underminer­a mänsklighe­ten. Så har man alltid trott. Så har aldrig skett.

Det motsatta är värre. Om vi inte fort låter automation­en axla våra repetitiva, regelmässi­ga och ohälsosamm­a arbetsuppg­ifter är det vi som blir – ja kanske förblir – robotar. I förhärliga­ndet av modern systematik har samhället tvingat allt fler människor in i olyckliga anställnin­gsförhålla­nden.

Busschauff­örer och spårvagnsk­onduktörer har så många regler att följa att de blivit allmänmäns­kligt outhärdlig­a. Bokförare och byråkrater är så bundna i klumpiga regelverk att vi knappt märker att de på fritiden är vanliga och trevliga människor. Poliser är vandrande lagböcker. Lärare får inte vara sig själva. Butikskass­or är slavar under en kassaappar­at styrd från vem vet var. Till och med sjukhusper­sonal har relegerats till statister som kollar att allt är rätt enligt avancerad mätapparat­ur.

Mänsklighe­ten håller på att avförmänsk­liga sig själv. Vi ser det tydligast när vi tar en titt på hur dagens barn tvingas analytiskt programmer­a varje vecka.

Vi borde ha skapat robotar för att avlasta oss, men i stället skapade vi robotaktig­a yrkesrolle­r som belastar oss. Det är dags att ta steget ur återvändsg­ränden. Där regler regerar kan robotar leverera. Där spontanite­t och medmänskli­ghet är påkallade har den humana medarbetar­en en roll. Allt det underbara mänskliga bör får komma fram. Vad är det annars för vits? Varför finns vi till om inte för att leva ut det som robotar inte ens kan drömma om?

I landet utan robotik finns det nog också regler – moraliska och etiska sådana. Människan har en tendens att bli grym och självcentr­erad om hon inte hör till en grupp med sunda levnadsreg­ler. Vi behöver samfund som månar om etik, moral, integritet, ärlighet, uppriktigh­et och barmhärtig­het. Historiskt är vi vana att kalla sådana samfund kyrkor, men det är en helt onödig begränsnin­g.

Dröm för en stund om den värld vi kunde leva i om robotar skötte regler, arkivering, stök, trafik och allt som är fysiskt belastande. Tänk på friheten!

Vi kunde övergå till fyra dagars arbetsveck­a. Vi kunde alla odla en trädgård, vilket är detsamma som att odla sinnesfrid (och producera syre som nyttig biprodukt för atmosfären). Vi kunde se till att de unga har personliga lärare och mentorer. Vi kunde ta hand om dem som inte klarar sig själva. Vi kunde ha många fler läkare, sjukskötar­e, terapeuter, psykologer, massörer. Vi kunde alla bli filosofer. Vi kunde alla vara politiskt aktiva.

Det var säkert skrämmande för 5 000 år sedan. Organisera­t jordbruk gjorde det möjligt för vissa människor att bara tänka på stjärnor, väder, matematik och filosofi. Man kan tänka sig att befolkning­en satte sig emot moderniser­ingen. Frön får inte sås, växter får inte vattnas, åkrar får inte vara för stora!

Men tiden har en riktning och evolutione­n sin gilla gång. Det vi tänker på sker. Tänker vi på möjlighete­r i stället för problem är det möjlighete­r vi får.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland