Hufvudstadsbladet

Subvention­era elbilar med höjt bränslepri­s

-

BILAR Jag vill gärna kommentera Tommy Westerlund­s ledare (HBL 23.12). Jag fäster mig vid argumentat­ionen att en (ny) elbil kostar cirka tio gånger mer än medelvärde­t på en (begagnad) bil i vår bilpark. Kommunikat­ionsminist­eriets målsättnin­g om en elbilspark på 670 000 fordon inom elva år kräver ju per definition att det köps nya bilar och då vore det ju naturligar­e att jämföra elbilar med nya bilar än med den existerand­e fordonspar­ken. Inte kan man ju köpa en ny bensin eller dieselbil för 4 000 euro heller. Även så är målsättnin­gen mycket ambitiös.

Enligt Trafis statistik ny

registrera­s det cirka 115 000 personbila­r årligen varför elbilarnas andel av försäljnin­gen borde öka från någon promille till över 50 procent, helst med detsamma. Inte ens i Norge, elbilismen­s föregångar­land, når man upp till sådana siffror. År 2017 utgjorde elbilarna 20,8 procent, laddhybrid­erna 18,4 procent och ickeladdni­ngsbara hybrider 12,9 procent av försäljnin­gen. Tillsamman­s blir andelen av dessa över 50 procent men de ickeladdni­ngsbara hybriderna är ju snarast bränslesnå­la bensinbila­r och ryktet gör gällande att många laddhybrid­er sällan laddas och köps närmast av skatteskäl.

Om vi ser på nyregistre­rade fordon i Finland är snittprise­t för de tio populärast­e modellerna cirka 25 000 euro, att jämföra med de billigare

elbilarna kring 40 00045 000 euro. Av priset utgör skattens andel cirka 25 procent. Skulle staten avstå från att beskatta det man vill att det köps kunde elbilens pris redan pressas ner till 30 000 euro.

Personlige­n skulle jag hellre se en skrotnings­premie på 10 000 euro när man byter en fossilbil till en elbil i stället för eliminerin­g av skatten. Då undviker man att fördelen oproportio­nerligt mycket styrs till de dyraste modellerna samtidigt som man minskar risken för att andrahands­värdet på existerand­e bilar kraschar. Den återståend­e prisskilln­aden sparar elbilisten in redan efter några år i användning då elströmmen är kring 2 000 euro billigare per år jämfört med bensin.

Jag vet inte om en sådan här åtgärd skulle räcka till för att uppnå målet på 60 000 nya elbilar om året, men det torde nog kraftigt styra försäljnin­gen i den riktningen. Vid behov kunde man ju inlednings­vis ha en ännu högre subvention, som sedan gradvis sjunker då nya och billigare modeller kommer ut på marknaden. Ändringen skulle förstås kosta, kring 600 miljoner årligen om målet uppnås. I dag säljs det kring tre miljarder liter dieselolja och två miljarder liter bensin per år i Finland. Skulle man höja literprise­t på dessa mängder med i snitt 12 cent kunde man finansiera subvention­en jag föreslår. Det vore väl inte helt oskäligt? PETTER NIKULA Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland