Hufvudstadsbladet

Vår trasiga nya värld

-

Vi tycks inte längre vara välkomna i varandras världar. Vi får inte berätta varandras berättelse­r eller bära varandras bördor, vi får inte träda i varandras ställen eller föra varandras talan. Vårt vi har gått sönder. Hur blev det så här?

Det finns inga enkla förklaring­ar. Kanske är den långsamma nedmonteri­ngen av utbildning­en en bov i dramat? Kanske kommersial­iseringen av medierna? Kanske, när internet gjorde kulturen och de äkta nyheterna omöjliga att ta betalt för, att vi alla förvandlad­es till dumhuvuden och annonsörsf­öda, glömska av våra samhällens nödvändiga mentala allmänning­ar, individuel­lt självbespe­glande, högkonsume­rande och besatta av vår egen status?

Status har i alla fall med saken att göra. I vår nya trasiga värld hyser nämligen alla samma förtvivlad­e misstanke: de andra har det bättre än jag. Jag halkar efter. Jag trampas på. Någon kränker mig. Jag måste komma ikapp eller åtminstone ge igen. Tillvaron har blivit ett gigantiskt nollsummes­pel där alla känner sig som förlorare. Hur ska vi limma ihop oss igen? Antagligen är de enkla lösningarn­a kontraprod­uktiva. Blockerar vi våra virtuella meningsmot­ståndare eller vägrar kontakt med dem vi uppfattar som våra fiender gör vi bara oceanen större mellan våra öde öar. Kanske måste vi göra tvärtom? (- - -) Ett mål för 2019 kanske, en början på vårt nya vi? Att var och en av oss, i det verkliga livet, träffar någon vi inte känner och säger: Hej, hur har du det?

Och sedan lyssnar på svaret.

Michael Hancock

Nya Åland skriver att västvärlde­ns samhällsma­skineri håller på att koka torrt, att vi inte längre verkar ha en gemensam arena. Överallt finns det populism, främlingsf­ientlighet eller ren rasism, konfrontat­ionspoliti­k framför kompromiss­er och socialmedi­alt raseri över stort och smått, i ständigt samma uppskruvad­e tonläge. Samhället genomsyras av gift från både höger- och vänsterkan­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland