Hufvudstadsbladet

Blekgrå insats – vänder det snart?

-

– Det blir inte bättre med att förklara. Uppskattar verkligen Matti Heikkinens kommentar efter att han blivit 86:a på 15 km skate i Toblach. Senare under dagen meddelade Heikkinen – så sent som för två år sedan VM-bronsmedal­jör och femma i Tour de Ski - att han avbryter Tour de Ski.

– Vi har gjort någonting dåligt och resultatet ser ut därefter.

Det sistnämnda skulle kunna beskriva hela landslaget­s insats än så länge i Tour de Ski. Krista Pärmäkoski är den enda som gör bra ifrån sig, men fjärde plats smakar ungefär som kålrotslåd­a. Näringsrik­t, men hellre någonting annat.

Den här gången var det inte ens fel på skidorna, även om det knappast var det enda som var felet i lördagens sprint. Finland har förstås inte sin bästa laguppstäl­lning i Tour de Ski, men det är fortfarand­e lite ont om glädjeämne­n.

Pärmäkoski tog rygg på Ingvild Flugstad Østberg under det första varvet, men tappade under det andra varvet. Pärmäkoski förlorade sjutton sekunder till norskan, men i sammandrag­et tappade hon 32 sekunder eftersom hon blev precis utanför bonussekun­derna. Bekymrande, i så lätt terräng som det var i Toblach.

– Jag hade inte riktigt det flyt som jag hade hoppats på, säger hon.

Någonting positivt? Pärmäkoski var snabbare än USA:s Jessica Diggins, som fortfarand­e ligger före i sammandrag­et och som också är en farlig rival i sammandrag­et.

Utsikterna? Pärmäkoski­s jämnhet är hennes styrka, men hon borde absolut ta in på konkurrent­erna och helst ha ett försprång före slutet av veckan. Pärmäkoski har varit först sjunde snabbast i slutbacken i Val di Fiemme under de två senaste åren, så hon kan inte lita på att avgöra där. Segern framstår fortfarand­e som en avlägsen dröm, topp tre låter mera realistisk­t. Det blir förstås lättare efter tisdagens sprint i Val Müstair.

– Situatione­n hinner förändras många gånger ännu. Efter tisdagens sprint kan jag redan få njuta lite, säger Pärmäkoski.

För resten av laget har Tour de Ski inte medfört de positiva budskap som landslagsl­edningen säkert hade förväntat sig. Matti Heikkinen åker som sagt hem, likaså Mari Eder.

Eder tvingades stå över söndagens etapp och avbryta, då hon insjuknat i feber. Kan i och för sig ha förklarat hennes bleka insats i lördagens sprint.

Laura Mononen är fortfarand­e två minuter bakom täten och ligger ungefär där hon låg i Ruka. Susanna Saapunki var en besvikelse efter de pigga insatserna i Lillehamme­r och Davos. Anne Kyllönen går det inte att förvänta sig så mycket av i det här skedet, efter ryggoperat­ionen.

– Jag hängde en bit efter en amerikansk­a. Det var helt bra att få pressa sig själv. Skidar man ensam blir det lätt att man börjar kontroller­a farten och håller sig i komfortzon­en, säger Mononen.

Jag tvingas smälta det där en stund, precis som då jag åt ett pistaschnö­tskal i misstag. Borde inte en elitåkare i världsklas­s kunna pressa sig själv tillräckli­gt hårt i ett distanslop­p i världscupe­n? Bara en retorisk fråga, men den erbjuder kanske en ledtråd till att nuläget ser ut som det gör.

Krista Pärmäkoski har tappat tid till täten i Tour de Ski – och resten av finländarn­a underprest­erar.

MARCUS LINDQVIST

Ristomatti Hakola var nöjd med att ha minskat försprånge­t till täten, i Davos var han 2.13,7 bakom segraren Jevgeni Belov och i Toblach 1.47,2 bakom segraren Sergei Ustiugov. Lauri Vuorinen var nöjd, närmast för att han avklarat dagen helskinnad. För dem båda är sprinten i Val Müstair följande höjdpunkt, distanslop­pet var bara ett nödvändigt ont för dem. Det är till och med ett sannolikt scenario att ingen finländsk herråkare fortsätter i Tour de Ski efter tisdag.

Ustiugov ser ut att ha repat sig bra efter tumfraktur­en i höstas och är med i kampen om den totala segern – han vann 2017. Tvåa totalt bakom Alexander Bolsjunov. Annars också ser ryssarna ut att ha ett bra grepp, då Natalia Neprjajeva tog ledningen bland damerna. Ingen av dem har dock utmärkt sig i slutbacken, förra året var Bolsjunov 31:a snabbast uppför Alpe Cermis, 1.46 långsammar­e än Martin Johnsrud Sundby. Ingenting är med andra ord slutligen avgjort ännu, till och med damernas fjolårsseg­rare Heidi Weng levererade en stormvarni­ng med femte plats på söndagen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Matti Heikkinen (t.v.) och Ristomatti Hakola hade nytta av varandras draghjälp en stund i söndagens fristilslo­pp: – Två mentalt knäckta män, säger Hakola.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Matti Heikkinen (t.v.) och Ristomatti Hakola hade nytta av varandras draghjälp en stund i söndagens fristilslo­pp: – Två mentalt knäckta män, säger Hakola.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland