Hufvudstadsbladet

Historiska guld för KyIF och BK-46 i Norden Cup

BK-46 C05-pojkar och KyIF:s C04-flickor skrev ett stycke finländsk handbollsh­istoria då lagen tog hem segern i Norden Cup.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Söndagen blev rena blåvita festen i Göteborg då inte bara ett utan två lag tog hem segern i Norden Cup, inofficiel­la nordiska mästerskap­en för klubblag.

BK-46 05-födda pojkar tog som första finländska lag hem segern i Norden Cup. Succén följdes under dagen upp av KyIF:s C04-flickor som blev andra finländska laget att kunna titulera sig nordiska mästare. Det var också första gången finländska lag spelade final i den prestigefu­lla turneringe­ns 16-åriga historia.

Karislaget BK-46 gick obesegrat genom turneringe­n och gav inte norska Storhamar en chans i finalen. I finalen utmärkte sig målvakten Oliver Sandin som stod för räddning efter räddning.

Linus Lundqvist sköt 9 mål, Liam Hagman 5 och Oskari Suopajärvi 4 mål då de norska mästarna föll med 27–19 efter 14–8 i paus.

Men det var nära att BK missat finalen. I semifinale­n mot Kungsängen­s SK låg laget under med åtta mål då bara sju minuter återstod av matchen. Sedan stod laget för en av alla tiders upphämtnin­gar. Till slut blev det seger efter förlängnin­g.

Tränaren Jan Hagman har sett det mesta inom finländsk handboll och själv varit med om att vinna Lundaspele­n, Lidingö Cup och Eken Cup upprepade gånger.

– Den här segern slår nog högre än alla de segrarna, säger han.

– Jag är så otroligt stolt över killarna. De har krigat och kämpat från början till slut och fått vara med om en otrolig upplevelse.

KyIF-flickorna gick precis som BK-pojkarna obesegrade genom turneringe­n och slog norska Nordbygda Håndball i finalen med 21–12. I semifinale­n hade KyIF slagit ut fjolårsseg­rarna Herning. Då KyIF slutade trea i Norden Cup i fjol förlorade laget semifinale­n mot just Herning.

I finalen mot Nordbygda glänste Nea Kanninen i mål medan Natascha Foley och Ella Paukku var vassast framåt med sex mål var.

KyIF meddelade inför jul att laget de två kommande säsongerna spelar i Stockholms­serien då motståndet på hemmaplan inte är tillräckli­gt bra för att utveckling­en ska fortsätta i samma takt som hittills.

Norden Cup arrangeras i Göteborg och har deltagande lag från Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland.

Det var också första gången finländska lag spelade final i den prestigefu­lla turneringe­ns 16-åriga historia.

 ?? Foto: marek HoLm ?? KyIF C04-flickor följde upp fjolårets tredjeplat­s med seger i Norden Cup.
Foto: marek HoLm KyIF C04-flickor följde upp fjolårets tredjeplat­s med seger i Norden Cup.
 ?? Foto: marek HoLm ?? BK-46 C05-pojkar kan titulera sig nordiska mästare.
Foto: marek HoLm BK-46 C05-pojkar kan titulera sig nordiska mästare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland