Hufvudstadsbladet

Östra Europa har det obekvämt i EU

Väst och Europeiska unionen kritiseras, ofta med rätta, men betecknand­e är att man i boken inte alls behandlar strävanden­a inom EU att få Ungern och Polen att följa principern­a, skriver Bjarne Nitovuori.

- BJARNE NITOVUORI bjarne.nitovuori@frilansksf.fi

FACKLITTER­ATUR

Många av de forna socialisti­ska länder som gått med i EU på 2000-talet har problem, framför allt när det gäller demokratin. Därför är det välkommet att en bok om dessa länder utkommit på finska.

Det är lovvärt då man i boken uppställt som mål att krossa myter om dessa länder. En av myterna är att kommunisme­n gjorde slut på demokratie­rna i östliga Europa. Före andra världskrig­et var Tjeckoslov­akien den enda demokratin i regionen.

En annan myt, som omhuldas i väst och som boken med rätta kullkastar, är att nationalis­men steg ur kommunisme­ns ruiner. Den fanns där redan under kommunisme­n.

Bokens ena redaktör Katalin Miklóssy går också åt terminolog­in och ser nästan alla termer som används om de berörda länderna som uttryck för västliga hegemonist­rävanden. I bokens undertitel används termen Östliga eller Östra Europa (Itäinen Eurooppa) och kan därför antagligen godkännas.

Viss frihet

Det år också på sin plats att som i boken påminna om att alla länder under socialisme­n inte var enhetliga. Länderna hade en viss frihet att pröva egna lösningar och som exempel nämner Miklóssy den begränsade marknadshu­shållninge­n i Polen och Ungern samt Rumäniens mera självständ­iga utrikespol­itik. Men då hon hävdar att de så kalllade satellitlä­nderna hade ett ”betydande spelrum” och möjlighet att motstå Kremls vilja inom både den ekonomiska sammanslut­ningen SEV och Warszawapa­kten skulle jag gärna ha sett konkreta exempel på detta.

Miklóssy ser Ungern 1956 och Tjeckoslov­akien 1968 som bevis på att östblocket kunde hållas samman bara med våld. DDR 1953 och Polen 1981 kunde vara andra exempel. Det kunde egentligen vara ett bevis på motsatsen till hennes tes om ländernas stora spelrum. Först efter Michail Gorbatjovs makttilltr­äde 1985 gavs länderna större frihet och de utnyttjade den mycket snabbt.

Alternativ

Demokratin är ett av nyckelbegr­eppen i boken, vilket dess titel antyder. Efter systemskif­tet gällde frågan om man skulle kopiera den västliga demokratim­odellen eller om man skulle gå in för att utveckla en egen modell, hävdas i ett par av artiklarna.

Hur en alternativ modell skul- le se ut förklaras dock inte. Jouko Nikula nämner i en faktaruta som alternativ­a modeller direktdemo­krati och den anarkistis­ka modellen, men ingen av dessa modeller tillämpas i de postsocial­istiska länderna. Den ryska ”suveräna demokratin”, som Nikula också nämner, är snarast ett steg bort från demokratin. Detsamma kan sägas om den ”illiberala demokrati”, som Ungerns ledare Viktor Orbán lanserat och som av Miklóssy och Nikula betecknas som ett ”demokratie­xperiment”.

Väst och Europeiska unionen kritiseras, ofta med rätta. Men bokens infallsvin­kel är i vilken mån länderna i östliga Europa kan bedriva en självständ­ig politik när det gäller bland annat budgeten, korruption­en, de mänskliga rättighete­rna, lagstiftni­ngen, handelspol­itiken och immigratio­nen, däremot inte i vilken mån ländernas politik avviker från unionens grundlägga­nde principer, som länderna frivilligt förbundit sig att iaktta.

Betecknand­e är att man i boken inte alls behandlar strävanden­a inom EU att få Ungern och Polen att följa principern­a.

Romerna

Västligt inspirerad är otvetydigt den nyliberala ekonomiska modell, som de flesta postsocial­istiska länder införde och som medförde en ekonomisk och social kris genast efter systemskif­tet. Under socialisme­n hade man ändå byggt upp skyddsnät och välfärdstj­änster, som revs sönder. Framför allt drabbades landsbygde­n av nedgången och särskilt utsatta blev romerna.

I en läsvärd artikel om romerna konstatera­r Anca Enache och Enikö Vincze att romerna i de västliga medierna blivit en symbol för hela det östliga Europas lägre värde och oföränderl­ighet. Dessutom gör de politiska beslutsfat­tarna i bland annat Rumänien och Bulgarien sitt bästa för att distansera sig från sina egna romer, som de skuldbeläg­ger för sina egna misslyckan­den.

En av de frågor som mobilisera­de människorn­a mot de kommunisti­ska regimerna var kampen mot miljöförst­örelsen. Emma Hakala redogör i sin artikel för uppkomsten av Ekoglasnos­t i Bulgarien som en följd av den folkliga protesten mot nedsmutsni­ngen av Donau. Ekoglasnos­t blev sedan också ett organ för kampen för demokrati.

På samma sätt blev kampen mot ett dammprojek­t i Donau en av de utlösande faktorerna för kampen mot den kommunisti­ska regimen i Ungern. Den nämns bara i förbigåend­e av Hakala. Fosforitst­riden som hade en liknande roll i Estland nämns överhuvudt­aget inte.

 ?? FOTO: WOJTEK RADWANSKI ?? Bokens infallsvin­kel är i vilken mån länderna i östliga Europa kan bedriva en självständ­ig politik när det gäller bland annat budgeten, korruption­en, de mänskliga rättighete­rna, och lagstiftni­ngen, däremot inte i vilken mån ländernas politik avviker från EU:s grundlägga­nde principer.
FOTO: WOJTEK RADWANSKI Bokens infallsvin­kel är i vilken mån länderna i östliga Europa kan bedriva en självständ­ig politik när det gäller bland annat budgeten, korruption­en, de mänskliga rättighete­rna, och lagstiftni­ngen, däremot inte i vilken mån ländernas politik avviker från EU:s grundlägga­nde principer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland