Hufvudstadsbladet

Vad är en månad?

- SNELLMAN

Våra månadsnamn härstammar från romarriket och är därför latinska ord. Snart har vi januari här. Januari har fått sitt namn efter guden Janus. Han var dörrars och portars beskyddare och årets första månad kan ju ses som en port. Men i finskan bär månaden namnet tammikuu. Ordet verkar innehålla ordet tammi som betyder ek. Men det är troligen fråga om ett helt annat tammi. Det gamla svenska ordet stam har troligen lånats in i finskan i betydelsen axel. Så avsikten har varit att beskriva att januari är årets första månad då allting börjar på nytt, runt sin axel så att säga.

Sedan följer februari. Namnet februari har att göra med det latinska ordet februm som betyder rening. Det var i den månaden man i det gamla Rom firade en årlig reningsfes­t. Ordet februm kan få en att associera till ordet feber och att febern på något sätt skulle vara renande. Men det ordet har en annan bakgrund. På svenska talade man tidigare om göjemånad när man avsåg februari. Göje är ett gammalt nordiskt ord som betyder snö. Och det låter ju logiskt.

Men om vi tittar på finskans ord för februari så ser vi något helt annat. Finskan är ju förresten ett av de få språken i Europa som inte använder sig av de latinska månadsbenä­mningarna. Finnarna kallar den här månaden för helmikuu, alltså pärlemånad­en. Man antar att helmi i det här fallet syftar på de pärlor som bildas på trädens grenar när vårsolen börjar smälta snön, som sedan i alla fall fryser till natten. Det låter också ganska logiskt, trots att jag själv kanske inte har sett så värst många pärlor i skogen. Kanske beror det på att jag inte har åkt skidor sedan 1973.

Följande månad har ett våldsamt namn – mars. Ordet är egentligen namnet på romarnas krigsgud Mars eller Martius. Och vi har ju också en grannplane­t med namnet Mars. Troligen har planetens röda färg associerat­s med blod och därmed passat in i krigstemat. Finskans maaliskuu har att göra med ordet maa som betyder mark eller jord. Och det är väl i mars som marken börjar synas igen. Ah, tänk att få gå på riktig mark igen, inte fruset, halt vatten.

April är också latin. Men det är oklart vad som ligger bakom benämninge­n. Det har föreslagit­s att ordet skulle betyda ’den senare’ eftersom april ursprungli­gen var den andra månaden i den romerska kalendern. Den första var alltså mars, innan Julius Caesar ändrade på det hela.

Fortsättni­ng följer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland