Hufvudstadsbladet

Strax nyår – hur ska livet bli?

- SONJA MÄKELÄ sonja.makela@hbl.fi

■ Radioteate­rns andra premiär inom några dagar är halvtimmes­hörspelet Rus, som är ett samarbete med Studenttea­tern.

I Rus möter vi ett gäng unga vuxna dagarna innan nyårsafton. Vad ska man göra på tolvslaget och vad ska man göra med livet, är frågorna i det här realistisk­a lilla dramat. Här finns oroliga mammor, otrohet, problem med kämppisar, problem med pengar, problem med tomhet. Vanliga, men inte desto mindre allvarliga och jobbiga saker i en tjugoåring­s liv.

Manuset är skrivet av skådespela­ren Kira-Emmi Pohtokari som också står för regin. Det har sina styrkor och sina svagheter. Till styrkorna hör den lediga dialogen som låter och känns autentisk. Replikerna framförs naturligt av Studenttea­terns medlemmar, och till trovärdigh­eten bidrar att skådespela­rna Selina Ukkonen, Rebecka Vilhonen, Patrik Kumpulaine­n, Alexandra Meincke, Rebecca Niska och Emilia Gustafsson lär vara ungefär i den ålder som rollfigure­rna är (och förvisso så även Hellen Willberg, som spelar mamman!).

Bra och inkännande är också greppet på de ungas livssituat­ioner och utmaningar. Alltsamman­s känns mycket realistisk­t, men nästan på gränsen till för realistisk­t – det riskerar bli tråkigt. Det finns inga överraskni­ngar, inget oväntat händer, och man blir inte speciellt intressera­d av de olika personerna. Det hela känns aningen klyschigt och förenklat. Jag har också svårt att skilja på vem som är vem, vilket gör handlingen lite svår att hänga med i.

Jag tillstår att jag inte hör till den primära målgruppen, och för dem som själva är i tjugoårsål­dern kan det här gå hem som en smäck och erbjuda värdefull igenkännin­g och insikt om att man inte är ensam med sina tankar och problem.

Den karaktär som känns mest intressant och som har mest kött på benen är, kanske oväntat nog, Cessi vars liv verkar perfekt. Bra jobb, bra hem, bra fritid, bra pojkvän (…?), men ändå känner hon tomhet. Proaktivt gör hon upp vision boards och planerar en vlogg om sitt liv. Men det ekar tomt, hon låter som ett skal med sin glättiga röst. Den här karaktären är kanske också en kliché, men den som man kanske skulle finna mest mörka hemlighete­r i om man skrapade lite på ytan.

Det som inte fungerar är inledninge­n och avslutning­en i prosalyris­kt format. Det är för svårgripba­rt; den här typen av uppläst dikt/dagboksant­eckning fungerar inte i det här formatet. Kanske den kunde vara som ett ”programbla­d”, en text som man kunde läsa efteråt och smälta i lugn och ro.

Ljuddesign­en av Niko Ingman är varierande och ger en autentisk känsla av djup och olika platser och miljöer. Yle Vega nyårsafton 19.22, repris lördag 18.05

 ?? FOTO: ILMARI FABRITIUS ?? Emilia Gustafsson, Alexandra Meincke, Rebecca Niska, Selina Ukkonen, Patrik Kumpulaine­n och Rebecka Vilhonen i rollerna.
FOTO: ILMARI FABRITIUS Emilia Gustafsson, Alexandra Meincke, Rebecca Niska, Selina Ukkonen, Patrik Kumpulaine­n och Rebecka Vilhonen i rollerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland