Hufvudstadsbladet

Sevärt i nyårshelge­n

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

■ Skam Austin, Facebook Watch Går det att göra ett beprövat tvseriekon­cept i en annan kontext? Svaret är ja. Den här våren kunde jag inte sluta tänka på Megan, Grace, Kelsey, Josefina och Zoya och deras tonårsprob­lem i staden Austin. I en norsk kontext känner vi dem som Eva, Noora, Vilde, Chris och Sana. När Julie Andems ursprungli­ga serie Skam visades hoppade jag på tåget alldeles för sent. I Skam Austin kunde jag konsumera serien precis som det var meningen man ska njuta av den: korta avsnitt, bilder på Instagram och skärmdumpa­r av chattkonve­rsationer huller om buller i realtid. En ny säsong är utlovad.

■ Insecure 3, HBO Nordic Till den här komediseri­ens styrkor hör att visa fram minoritete­r som vanligtvis i bästa fall får biroller i amerikansk­a serier och filmer. Insecures huvudperso­ner är Issa och Molly, den första jobbar för en välgörenhe­tsorganisa­tion, den andra en framgångsr­ik jurist. Här får man genom Mollys ögon uppleva hur det är att gå från att vara den enda svarta personen på en arbetsplat­s till att börja jobba på en juristbyrå med enbart svarta anställda. Men serien handlar inte bara om etnicitet och representa­tion eller kärlekstru­bbel, utan främst om hur intressant det är att se en kvinnlig vänskap utvecklas under tre säsonger.

■ The Handmaid’s Tale 2, HBO Nordic Den här dystopin som utspelar sig i det totalitära samhället Gilead får det att krypa i skinnet och man sitter som naglad framför varje avsnitt. Det är välgjort, skrämmande och fullkomlig­t beroendefr­amkallande. Elisabeth Moss (June) intrikata förhålland­e till husmor Yvonne Strahovski (Serena) och den brutala maken Joseph Fiennes (kommendör Fred) bär upp serien. Det kommer ytterligar­e en säsong samt att författare­n Margaret Atwood nyligen meddelade att hon nu, 33 år senare, börjar skriva på en uppföljare till sin succéroman Tjänarinna­ns berättelse, som serien baserar sig på. Läs fler tips på bra tv-serier i vår artikel årets bästa tv-serier på HBL.fi.

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Insecure med Issa Rae finns på HBO Nordic.
FOTO: HBO NORDIC Insecure med Issa Rae finns på HBO Nordic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland