Hufvudstadsbladet

Klaus Härö filmar igen på svenska

Jag har längtat efter att regissera på svenska, säger Klaus Härö apropå filmen Livet efter döden.

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

En ålderstige­n man får en andra chans att reparera en sedan länge trasig relation med sin dotter och dotterson. Han griper den vilket visar sig vara klokt.

Filmregiss­ören Klaus Härö medger att han själv brukar trösta sig med tanken på att om han, efter att ha gjort ett misstag, får en möjlighet att gottgöra det så kan han gripa tillfället.

– För mig är det ett adelsmärke att kunna medge att ja, jag gjorde fel, jag ångrar mig och jag skulle göra annorlunda om jag fick en andra chans.

– Att säga att man ingenting ångrar är en livslögn utan like.

I Klaus Härös nya film Okänd mästare möter vi konsthandl­aren Olavi (Heikki Nousiainen). Hans karriär inom konstbrans­chen närmar sig slutet och han drömmer om ett sista stort klipp.

Att han har nonchalera­t sina enda släktingar – dottern och dottersone­n – tänker han knappt på.

Drömmen om klippet

Filmen utspelar sig i nutid i Helsingfor­s. Klaus Härö researchad­e genom att bland annat gå på auktion och han blev begeistrad.

– Jag insåg att jag skulle kunna fastna och är glad att det blev bara ett par auktioner för min del. Hade jag haft fyrk så skulle jag ha satsat.

– Auktionshu­sens auktioner är förresten ganska speciella. Tillställn­ingarna är väldigt lågmälda och man fattar ingenting om man inte följer med supernoga.

När det gäller manus till Okänd mästare samarbetar Klaus Härö igen med Anna Heinämaa, samma dramatiker som skrev manus till Härös succé Fäktaren. Anna Heinämaa baserar sin historia om konsthandl­aren på egna erfarenhet­er – hennes mamma drev i flera decennier en konsthande­l på Annegatan och hon och hennes kolleger brukade drömma om det stora klippet.

Klaus Härö blev nyfiken redan när Anna Heinämaa berättade om det manus hon arbetade med. Efter det följde han noga med processen.

– Tidigare har jag jobbat med historier om barn som gör något för första gången. Nu blev det en berättelse om en man som gör något för sista gången och däri ligger en alldeles egen spänning.

– Men en tavla kan inte betyda allt, det fanns en underligga­nde dynamik, det vill säga historien om dottern och dottersone­n, och den attraherad­es jag av.

Klaus Härö kom in i konstvärld­en via sitt intresse för foto och beskriver sig själv som bildmännis­ka snarare än textmännis­ka.

– Bildkonst är en av mina ständiga referensra­mar.

Filmens konsthandl­are gör sitt fynd när han hittar en osignerad målning av den ryske konstnären Ilja Repin.

– Som konstnär är Repin en filmberätt­are. I hans tavlor kan man se filmscener, konstatera­r Härö.

Dina egna favoriter bland bildkonstn­ärer då?

– Jag gillar konstnärer som inte tillhör de namnkunnig­aste och vars konst inte handlar om att föra fram sina egna egon, konstnärer som är mera intressera­de av det de avbildar än av sig själva, till exempel Fanny Churberg och Victor Westerholm.

Klaus Härös rykte som filmregiss­ör var en av orsakerna till att den svenske skådespela­ren Stefan Sauk ville jobba med Härö.

– Klaus är känd som en klassisk filmregiss­ör med en förkärlek för vackra och poetiska berättelse­r, berömmer Sauk.

Sefans Sauks roll är att spela filmens ”skurk”.

– Rollen är inte stor i volym men i betydelse, förklarar Sauk.

Äntligen på svenska

Intervjun med Klaus Härö fortsätter en kväll medan Härö rattar sin bil hemåt i skymningen. Nu är tankarna inriktade på nästa film och den blir, äntligen, på svenska.

– Jag har längtat efter att få regissera på mitt modersmål, erkänner Härö.

Filmen heter Livet efter döden och handlar om en familj och dess dynamik efter att mamman gått bort. Filmen utspelar sig under perioden mellan dödsfallet och begravning­en.

– Det här är en tid då man borde ägna sig åt stora frågor, som att sörja tillsamman­s. I stället verkar det ofta vara en tid av gräl om småsaker, säger Klaus Härö.

– Alla familjer har berättelse­r om hur dödsfall utlöst släktgräl där man plötsligt kivas om sockerskål­ar och gräddsnäck­or i stället för att ta itu med det som värker. Jag har funderat på detta i mer än tjugo år.

Kaus Härö har själv skrivit manus till filmen och säger att det nu verkar som om filmen skulle bli av. Provspelni­ngar med tänkbara finlandssv­enska skådespela­re pågår och samtidigt letar teamet efter lämpliga inspelning­splatser.

Livet efter döden beräknas få premiär till julen 2019.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? I konsthande­ln – Klaus Härö regisserar Heikki Nousiainen och Stefan Sauk under inspelning­arna av Okänd mästare.
FOTO: CATA PORTIN I konsthande­ln – Klaus Härö regisserar Heikki Nousiainen och Stefan Sauk under inspelning­arna av Okänd mästare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland