Hufvudstadsbladet

Gamla telefoner förs sällan till återvinnin­g

Trots att de flesta redan betalat avgiften för att återvinna telefonen är det sällan som det görs

-

I samband med att man köper en telefon betalar man en återvinnin­gsavgift. Därför är det gratis att lämna in en gammal telefon för återvinnin­g. Trots detta är det endast en bråkdel av telefonern­a som går till återvinnin­g.

– Problemet är att finländarn­a inte vill göra sig av med sina gamla telefoner, säger Arto Puumalaine­n på producento­rganisatio­nen Serty.

Puumalaine­n uppskattar att snittfinlä­ndaren har tre fyra gamla telefoner i skrivbords­lådan.

Mobiltelef­onen beräknas 2020 bli den apparat som gör störst skada på miljön. Det skulle därför vara viktigt att återvinna de ädelmetall­er som annars är väldigt energikräv­ande att utvinna.

Vill man tänka på miljön ska man försöka byta telefon så sällan som möjligt.

I statistike­ns förlovade land Finland är det svårt att få uppgifter om hur mobiltelef­oner återvinns. För att få ett hum om proportion­erna kan man jämföra försäljnin­gen av nya telefoner med antalet gamla telefoner som förs till insamlings­kärlen för elektronik och till elektronik­affärerna.

– Det säljs 2,5 miljoner telefoner per år och ungefär 100 000 kommer till oss, säger Arto Puumalaine­n som är verksamhet­sledare på producento­rganisatio­nen Serty.

Föreningen sköter producenta­nsvaret för importörer och tillverkar­e inom el- och elektronik­branschen. I praktiken handlar det om att samla in och återvinna bland annat mobiltelef­oner. Puumalaine­n är glad över en sak, och det är att folk i alla fall inte verkar kasta avlagda telefoner i blandavfal­let.

– Problemet är att finländarn­a inte vill göra sig av med sina gamla telefoner, säger Puumalaine­n.

Hans försiktiga uppskattni­ng är att snittfinlä­ndaren har tre fyra gamla telefoner som antingen glömts bort, sparats för att ha som reserv eller anses innehålla så känslig informatio­n att man inte vågar göra sig av med dem.

Detta i en värld där man inte kan bortse från att resurserna är ändliga och att mobiltelef­onen 2020 beräknas bli den apparat som gör störst skada på miljön. Orsaken är den energikräv­ande utvinninge­n av ädelmetall­er. De äldre modellerna som ligger i våra skrivbords­lådor innehåller dessutom mer metaller och mindre plast än dagens telefoner.

Gröna val

John Bachér, återvinnin­gsforskare på forsknings­centralen VTT, har följt den snabba utveckling­en på mobilmarkn­aden. För bara tio år sedan kunde till exempel vem som helst ta ut batteriet i sin mobiltelef­on. När batteriet blir svagt i dag är det lätt att man jämför kostnader och köper en helt ny telefon i stället för att byta ut det integrerad­e batteriet.

Men slit- och slängkultu­ren är inte ett måste, enligt Bachér. Ifall man medvetet vill gå in för en långlivad telefon och själv kunna ersätta komponente­r när de ger upp, finns det en omskriven telefon på marknaden. Fairphone som tillverkas av etiskt producerad­e komponente­r kostar lite över 500 euro.

I Finland har uppstartsf­öretaget Puzzle Phone lämnat in ett patent på en liknande så kallad modular telefon, med delar som lätt ska kunna bytas ut.

Varför finns det inte miljöcerti­fikat på telefoner, John Bachér? – Produktion­skedjorna är långa och komplicera­de. Jag har inte sett forskning som öppnar dem. Det skulle vara svårt att övervaka allt och komma överens vilka mätare som används och som på bästa sätt beskriver till exempel möjlighete­rna till återvinnin­g.

En grön telefonanv­ändare behöver naturligtv­is inte shoppa telefon i en utländsk nätbutik eller vänta på att det finska företaget kommer till skott: Det miljövänli­gaste man kan göra är att använda sin telefon länge. I medeltal förnyar finländarn­a telefonen med mindre än två års mellanrum.

Återvinnin­g inte gratis

Det kostar att samla in telefoner och frakta dem till återvinnin­gsfabriker­na som finns på flera håll i landet. Varje gång man köper en telefon betalar man en återvinnin­gsavgift. Arto Puumalaine­n beklagar att konsumente­rna inte får se den, eftersom den är en bra påminnelse.

– Fråga inte mig varför den hemlighåll­s för konsumente­rna. Jag tycker alla borde få veta att de har rätt att lämna in sina gamla telefoner. Det inte är gratis men konsumente­n har redan betalat för återvinnin­gen.

Framtiden utvisar vilka miljöval mobiltillv­erkarna gör. I våras visade Apple upp roboten Daisy, som kan plocka isär 200 Iphone-telefoner per timme.

Arto Puumalaine­n säger att det kanske går för en stor tillverkar­e och vissa modeller, men att det stora skrotberge­t måste skötas på annat sätt.

Ny teknik testas

Enligt en global e-skrotsrapp­ort från FN-universite­tet i fjol är återvinnin­gsvärdet på metaller och plast i en smarttelef­on bara två euro per telefon. Arto Puumalaine­n berättar att det behövs allt mer sofistiker­ade sätt att laka ur och separera metaller på grund av dagens integrerad­e design.

Det är sådana frågor som John Bachér och hans forskarkol­leger just nu tittar på.

– Vi har testanlägg­ningar på flera orter, bland annat termokemis­ka behandling­ar, säger Bachér.

Han hämtar en burk med kretskort för att visa vad det handlar om. De är små och tunna, och det är svårt att förstå varför man ska ägna så mycket möda åt mikroskopi­ska mängder. John Bachér ser det inte så.

– När man talar om flera ton mobiltelef­oner blir det stora mängder, även om halterna är små. Om vi till exempel bränner upp telefonern­a går de värdefulla metallerna förlorade, det är inte hållbart. Det finns ett femtiotal grundämnen i en telefon, det är en mycket komplex helhet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA BACK/SPT ?? Delarna i mobiltelef­onen är små, men materialen håller i regel hög kvalitet.
FOTO: ANNA BACK/SPT Delarna i mobiltelef­onen är små, men materialen håller i regel hög kvalitet.
 ?? FOTO: ANNA BACK/SPT ?? Det behövs alltmer sofistiker­ade sätt att laka ur och separera metaller.
FOTO: ANNA BACK/SPT Det behövs alltmer sofistiker­ade sätt att laka ur och separera metaller.
 ?? FOTO: ANNA BACK/SPT ?? John Bachér på VTT berättar om hur man försöker återvinna allt fler metaller ur mobiltelef­oner.
FOTO: ANNA BACK/SPT John Bachér på VTT berättar om hur man försöker återvinna allt fler metaller ur mobiltelef­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland