Hufvudstadsbladet

Tudelade minnen i ny tappning

I fjol firade vi minnesåret 1918, som bjöd på minnen i många olika former. Otaliga böcker gavs ut, många pjäser och filmer visades. Fortfarand­e lever två traditione­r sida vid sida.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Ibörjan av 2018 fanns det en viss oro för att firandet av självständ­ighetens 100 år 2017 helt skulle överskugga minnesåret 1918. Programmet 2017 var så digert att många befarade att krafterna inte skulle räcka till att behandla de svårare och mera krävande minnena från inbördeskr­iget.

Det har visat sig vara en obefogad oro.

Inbördeskr­iget behandlade­s grundligt, kanske med en viss tonvikt på kulturella uttryckssä­tt – böcker, teaterpjäs­er, sånger och filmer. Men också det lokahistor­iska perspektiv­et fick mycket plats och det faktum att vårt inbördeskr­ig var ett led i en historisk brytningst­id i hela Europa, och en del av första världskrig­et. Stämningen kring minnesåret var av naturliga skäl en helt annan än då självständ­ighetens hundra år firades.

Inbördeskr­iget är ett sorgligt exempel på hur illa det kan gå när hatretorik och de som förespråka­r hårda lösningar har initiative­t, vilket var fallet på båda sidor.

Nu när det har gått 100 år sedan inbördeskr­iget har det varit möjligt att behandla orsakerna till kriget, offren, morden, arkebuseri­ngarna och lägren på ett mera helhetsmäs­sigt sätt än under tidigare decennier. Också vardagen i krigets skugga och kvinnornas roll har lyfts upp på ett nytt sätt.

Men de flesta minnestill­ställninga­r ordnades separat, inte gemensamt. Fortfarand­e lever alltså två olika minneskult­urer sida vid sida. Det konstatera­r bland andra de västnyländ­ska historiefo­rskarna Sture Lindholm och Mathias Kaihovirta i en intervju i Västra Nyland 28.12.

De officiella minnesårst­illställni­ngarna hade en ambition att förena minnen från båda sidor.

Det är av stor betydelse att de lokala händelsern­a har fått plats på ett helt annat sätt än under tidigare decennier. Det har krävt mod och mognad eftersom enskilda personer och deras öden lyfts fram. Öden som har blivit en del av familjers historia och historiesk­rivning.

Det lokalhisto­riska perspektiv­et och de individuel­la berättel- serna leder som Mathias Kaihovirta och Sture Lindholm konstatera­r i Västra Nyland till att man kommer personerna så nära att det ger en möjlighet att förstå varför de har handlat som de har gjort. Det är viktigt eftersom det är en förutsättn­ing för att verkligen försonas.

Samtidigt har vi fått en mera detaljerad uppfattnin­g om hur vardagsliv­et såg ut i Finland för hundra år sedan och hur olika villkor människorn­a levde under.

Måste det ta hundra år eller mer för att komma över ett sådant nationellt trauma som inbördeskr­iget innebar? Frågan är dessvärre ständigt aktuell någonstans i världen – just nu i Syrien och Jemen, för att nämna några av de värsta exemplen.

Hur lång tid det tar att komma tillrätta med förfärliga händelser som har påverkat precis alla i ett land handlar inte minst om hur man handskas med som hänt.

I Finland var det de vita segrarna som kom till tals under det första decenniet efter inbördeskr­iget. De rödas handlingar reddes ut medan de vita aktörerna benådades utan att olaglighet­er och överträdel­ser undersökte­s. Efter krigen ändrades konstellat­ionen men så länge fakta, på båda sidor, inte utreddes var det svårt att komma vidare.

Projektet Krigsdödad­e i Finland 1914–1922 kartlade offren och 97 procent av dem uppstod i samband med inbördeskr­iget. Kartläggni­ngen är i ett internatio­nellt perspektiv unik.

Trots att vi har kommit en god bit på vägen återstår enligt forskarna ännu en hel del arbete att göra, inte minst på det lokala planet. Minnesåret är slut men arbetet måste fortsätta och förutsättn­ingarna är bättre än tidigare. Kanske Finland också kan hjälpa andra länder i motsvarand­e situation.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland