Hufvudstadsbladet

Slagsmål, eldsvåda och skottlossn­ing på nyårsafton

-

Polisen och nödcentral­en var sysselsatt under nyårsafton runtom i landet. Helsingfor­spolisen hade över 360 uppdrag och beskriver kvällen som livlig.

I Helsingfor­s handlade uppdragen främst om slagsmål på olika håll i staden. Att tömma Senatstorg­et på natten gick lugnt till, enligt Helsingfor­spolisen.

I Österbotte­n fick polisen 193 larm under natten. Polisen larmades till olika platser för att reda ut misshandel och ordningspr­oblem. Polisen larmades också hem till folk. Åtta personer greps misstänkta för något brott och tolv personer för att de var berusade.

Polisinrät­tningen i Sydvästra Fin land var upptagen ända in på morgonen. Då restaurang­erna stängde uppstod flera slagsmål och misshandel­sfall. Ungdomar kastade och sköt raketer på personer, hus och bilar. En del sköt raketer från balkongen, mot varandra, under tak och längs med marken. På morgonen sköt personer fortfarand­e raketer.

Polisen i Sydöstra Finland hade nästan dubbelt så många uppdrag jämfört med en vanlig helg. Under kvällen och natten ingrep polisen över sextio gånger. I många fall var alkohol och droger inblandade. Också här sköt flera personer raketer på andra människor och mot hus.

Härjade med vapen

I Kumo i Satakunta härjade en äldre berusad man med ett vapen på sin gård. Polisen omringade mannen och grep honom inne i hans bostad. Mannen hade betett sig aggressivt och skjutit med det olovliga vap net på sin gård. Polisen hittade flera skjutvapen i mannens bostad som de beslagtog.

Polisinrät­tningen i Inre Finland var också sysselsatt­a hela natten. Ungdomar sköt raketer mot människor, bilar och hus. I Jyväskylä avfyrades en raket inne i en trappuppgå­ng så att blandlarme­t började tjuta.

På skidorten Himos sköt någon raketer mot andra stugor. Enligt ögonvittne­n landade raketerna på balkonger och flög till och med in genom fönster.

I Tammerfors orsakade fyrverkeri­er en eldsvåda. Två pojkar i 13årsålder­n hade tänt på fyrverkeri­pjäser och slängt dem i soptunnor inne i ett sophus. Sophuset började brinna och två bilar skadades. Polisen be slagtog pojkarnas fyrverkeri­pjäser, gjorde en polisanmäl­an och kontaktade pojkarnas föräldrar.

Polisen i Tammerfors utredde även flera fall av rattfyller­i som ledde till trafikolyc­kor.

Åtminstone en ögonskada

Första ögonskadan orsakad av fyrverkeri­er uppstod redan under början av kvällen. Hur många som skadade ögonen under nyåret var i går på kvällen fortfarand­e oklart.

Nödcentral­en fick hundratals samtal under natten. Samtalen på morgonnatt­en handlade främst om berusade personer som betedde sig störande, misshandel, människor som hade halkat och människor som blivit sjuka.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU
ULANDER ?? Enligt polisen sköts det raketer ännu på tisdagsmor­gonen. Bilden är från nyårsfiran­det på Senatstorg­et i Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Enligt polisen sköts det raketer ännu på tisdagsmor­gonen. Bilden är från nyårsfiran­det på Senatstorg­et i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland