Hufvudstadsbladet

Vinterns hittills hårdaste storm drar in över Finland

-

Ute till havs väntade man sig i går vindbyar på uppemot 35 meter i sekunden. Vid kustområde­t väntas det blåsa 25 meter i sekunden, uppger Meteorolog­iska institutet.

En vinterstor­m närmade sig i går Finland. Meteorolog­iska institutet varnade för nordlig storm ute till havs. Under natten till i dag varnade man för att den signifikan­ta våghöjden kunde överstiga sju meter på Södra Bottenhave­t, Västra delen av Norra Östersjön och Ålands hav.

I Österbotte­n och ute i skärgården väntades vindbyarna också uppnå stormstyrk­a, det vill säga över 24,5 meter i sekunden. I Helsingfor­s och Åbo uppskattad­e Meteorolog­iska institutet att vindbyarna kan uppnå strax över 20 meter i sekunden.

– Det här är en vanlig vinterstor­m som närmar sig. Vi brukar uppmäta motsvarand­e vindstyrko­r ungefär en gång per vinter, säger jourhavand­e meteorolog Hannu Valta vid Meteorolog­iska institutet.

På land uppskattar Valta att stormbyarn­a kommer att fälla några enstaka träd och orsaka strömavbro­tt. Men enligt honom väntas inga förödande skador på grund av de hårda vindbyarna.

Svajigt på Sverigebåt­en

Tallinks och Silja Lines båtar trafikerar som normalt trots stormvädre­t ute till havs. Det meddelar bolaget på Twitter. Stormen kan innebära förseninga­r i tidtabelle­n och att stoppet på Åland uteblir under natten till onsdag.

Viking Line ställde in M/S Rosellas avfärd i går och i dag från Kapellskär på Åland. Alla andra avgångar blir däremot av som normalt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Gårdagens returtrafi­k gick i regn och dimma. Nu väntas en storm som kan leda till strömavbro­tt och fallande träd.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Gårdagens returtrafi­k gick i regn och dimma. Nu väntas en storm som kan leda till strömavbro­tt och fallande träd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland