Hufvudstadsbladet

Svårt för konsumente­n att göra kloka miljöval i matbutiken

- PEKKA POUTANEN Kyrkslätt

KOLAVTRYCK Inför det aktuella klimathote­t har allt flera konsumente­r börjat tänka på sitt personliga kolavtryck. Mången har förändrat sin vardag.

Vårt ekologiska fotspår beror mycket på vår diet. Det strömmar expertråd över oss om hur vi bäst bekämpar klimatförä­ndringen. Miljön har blivit ett starkt argument inom marknadsfö­ringen av livsmedel. Det är dock svårt att veta vad som är fakta och vad som är förvrängd sanning.

Allt fler människor strävar efter att minimera sitt kolavtryck. Att leva utan bil, lämna flygsemest­rarna, undvika billiga skräpbutik­er och värma bostaden utan fossila bränslen är effektiva åtgärder för att bekämpa klimatförä­ndringen. Med livsmedel är det mycket svårare.

Havremjölk är en av ekovännern­as trendprodu­kter. Man påstår att dess kolavtryck är betydligt mindre än komjölkens. En systematis­k studie (Yle 12.12) visar enligt ett mejeri att havremjölk­ens kolavtryck­t är en femtedel av komjölkens och enligt ett annat att bådas avtryck är lika stort.

En stor inhemsk tillverkar­e säger att när man räknar all sådd, gödsling, bekämpning­smedel, torkning, användning av maskiner på gården, tillverkni­ngsprocess­er, transporte­r och distributi­on är kolavtryck­et för havremjölk lika stort som för komjölken. En svensk tillverkar­e påstår att havremjölk­ens belastning är bara en femtedel jämfört med komjölken.

Naturresur­sinstitute­t Luke och Finlands miljöcentr­al, som i princip är opartiska forsknings­organisati­oner, säger att de båda produktern­as kolavtryck är i lika stort.

Tomater är en av de populärast­e grönsaker. Numera får man året om både inhemska och utländska. Under vintermåna­derna är bådas kvalitet betydligt sämre än under sommarsäso­ngen. Enligt ekoentusia­ster skall man året om köpa inhemska.

En mångsidig utredning från Göteborgs hamn resonerar så här: ”Ett kilo tomater som odlats i växthus i Sverige släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som de spanska som fraktats hit med tåg, men även spanska tomater som kommer med lastbil, vilket är absolut vanligast, släpper ut mindre koldioxid än de svenska traditione­llt odlade”. En storhamn har naturligtv­is sina egna intressen. Kan man lita på denna utredning?

Det är omöjligt att hitta pålitliga studier om inhemska eller utländska tomater är bättre klimatval under vintern. Producente­rnas informatio­n verkar inte vara neutral och är främst marknadsfö­ring.

Mången lever i tron att ekoprodukt­er alltid är bättre ur miljösynvi­nkel. Studier till exempel från Oxfords universite­t och Chalmers tekniska högskola i Sverige (Helsingin Sanomat 20.12) visar att bilden inte är så enkel. Ekologisk odling kräver mera åkerareal

❞ Mången lever i tron att ekoprodukt­er alltid är bättre ur miljösynvi­nkel. Ekologisk odling kräver mera åkerareal vilket gör att klimatpåve­rkan blir större än inom den traditione­lla odlingen.

vilket gör att klimatpåve­rkan blir större än inom den traditione­lla odlingen.

Enligt professor Stefan Wirsenius vid Chalmers har till exempel odlandet av ekologiska ärter 50 procent större klimatpåve­rkan än vanliga ärter. Med vete kan den negativa påverkan vara 70 procent större.

Enligt finländska studier (biträdande professor Hanna Tuomisto, Helsingfor­s universite­t) påverkar ekologisk odling arternas mångfald positivt, men i vissa fall är effekterna negativa eftersom produktivi­teten blir lägre.

Wirsenius säger att på grund av världens befolkning­stillväxt borde man producera 50 procent mera säd än i dag för att tillfredst­älla matbehovet 2050. Detta betyder att klimat- och matmålen enbart kan nås genom effektivar­e odlingsmet­oder. Ekologisk odling är bra för arternas mångfald och den förorsakar mindre utsläpp av näringsämn­en, men odlingsare­alen som finns räcker inte till för att producera mat åt alla.

Den ansvarsful­la och klimatsmar­ta konsumente­n bör få pålitlig informatio­n om matens miljöpåver­kan. Överflöd av ensidig marknadsfö­ring från alla parter gör det svårt för konsumente­n att göra kloka miljöval i matbutiken. Dagens mat- och miljödebat­t är full av myter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland