Hufvudstadsbladet

Julgubben kommer i juli

Näthandeln hade ställvis problem med leveranser­na till jul. I juli levererar staten ett sedan länge beställt paket till mediebrans­chen, men det borde åtföljas av fler hårda klappar.

-

Journalist­iken upplever ett fantastisk­t uppsving just nu. Jag säger det utan att blinka bakom några rosa glasögon, utan att sätta fingrarna i kors och utan att näsan växer.

Aldrig har det varit snabbare och lättare att producera och distribuer­a journalist­ik, aldrig har det funnits bättre teknik, aldrig så många högt utbildade och vetgiriga människor.

Var som helst i världen kan vi få tillgång till de senaste lokalnyhet­erna från våra hemtrakter. Alla språk kan översättas till svenska, text kan bli röst och rörliga bilder är inte längre förbehålle­t public service. Vi kan följa våra favoritpro­filer, skräddarsy informatio­nsflödet och välja pushnotise­r – i realtid i en mobiltelef­on i handflatan.

Den demokratis­ka vikten av god journalist­ik är fortsättni­ngsvis orubbad. Aldrig har det talats så mycket om behovet av fakta och pålitliga nyheter.

“Men tänk på Claas Relotius på Der Spegiel!” hojtar nån nu. “Hur kan vi lita på att det vi får läsa, höra eller se är sant, ens i de största och bästa tidningshu­sen?”

Stjärnjour­nalisten Relotius avslöjades ju nyligen som en bubbla och bluff. Hans prisbelönt­a reportage var till stor del påhitt.

Relotius har onekligen orsakat sin arbetsgiva­re och hela sin yrkeskår enorm skada i form av förlorad trovärdigh­et. Han har spelat demokratin­s mörka motkraft i händerna. Att som journalist fabricera nyheter är förkastlig­t och brottsligt och kan jämföras med en läkare som inte strävar efter att rädda liv utan väljer att släcka dem.

I bästa fall kommer Spiegelgat­e att innebära en behövlig självranns­akan bland journalist­er, en skärpt kvalitetsk­ontroll av innehållet och en ökad strävan att öppna upp och granska hur redaktione­lla arbetsproc­esser och faktakoll funkar.

Det går ändå inte att förneka att digitalise­ringen fört med sig krafter som ifrågasätt­er och kullkastar tidigare vardag, arbetsliv, affärsmode­ller, lagar, värderinga­r och en gemensam diskurs.

För mediehusen räcker det inte med att gilla läget. Det gäller att engagera läsarna varenda dag med relevant innehåll, visa varför oberoende journalist­ik är viktigt och uppfinna businessen på nytt.

Även statliga insatser behövs för att säkerställ­a en medial mångfald i ett krävande läge.

En välkommen åtgärd är sänkningen av mervärdess­katten på digitala tidningar från 24 till 10 procent i juli. Som representa­nt för det största kommersiel­la mediehuset på svenska i Finland har jag ytterligar­e tre angelägna punkter på önskelista­n:

1. Distributi­onen är ett nationellt demokratip­roblem som inte går att gömma undan i någon snödriva.

Sedan 2010 har Posten höjt sina distributi­onspriser med närmare 50 procent, enligt bolaget Spring Advisors utredning i december. Trots prishöjnin­gen har servicen försämrats på många orter: tidig morgonutde­lning har blivit sen dagsutdeln­ing, helgens tidningar delas ut först på måndag, vissa dagar uteblir tidningen helt.

Medieförbu­ndet driver nu på en distributi­onsreform och vill att den skrivs in i det kommande regeringsp­rogrammet. Medborgarn­a har rätt att ta emot pålitlig informatio­n i den form de önskar, digitalt eller tryckt, oberoende av boendeort, men utan en strukturel­l omorganise­ring av distributi­onen finns det en risk för att hela medieindus­trin hamnar i en ännu allvarliga­re kris, enligt förbundet.

2. Skattelags­tiftningen måste uppdateras med tanke på den snedvridna och orättvisa konkurrens­situation som nu råder mellan globala mediebolag som Google och Facebook och nationella medieföret­ag. I dag kringgår de globala jättarna skatt i det land de kasserar in sina annonsvins­ter, till skillnad från nationella aktörer som betalar skatt lokalt. Med tanke på att över hälften av de digitala annonsintä­kterna går till multinatio­nella bolag är det här en akut fråga, visar den färska rapport som konsultbyr­ån PWC skrivit på uppdrag av mediernas branschorg­anisatione­r i Danmark, Norge, Finland och Sverige.

3. Vi behöver en heltäckand­e nationell mediestrat­egi. Hur ska Finland kunna producera oberoende journalist­ik som en garant för den tvåspråkig­a samhällsdi­skussionen och den nordiska demokratin?

I Sverige har regeringen valt att införa två nya former av teknikneut­rala mediestöd i år. Det ena stödet ska stärka lokaljourn­alistik i områden som saknar eller har svag journalist­isk bevakning, och det andra är ett utvidgat innovation­s- och utveckling­sstöd. Dessutom föreslås att det nuvarande presstödet förlängs och förstärks. Totalt höjs stödet med 20 procent jämfört med dagens presstöd.

I Finland har statligt stöd delats ut bland annat till nyhetsbyrå­n STT (1,5 miljoner euro som engångsstö­d 2018) och till MTV3:s nyhetsverk­samhet (3 miljoner för 2018 och 2019) men något strukturel­lt mediestöd som delas ut på lika grunder till oberoende medieföret­ag existerar inte.

Finland borde ta efter Sverige och omedelbart fila fram ett modernt mediestöd.

”Den demokratis­ka vikten av god journalist­ik är fortsättni­ngsvis orubbad. Aldrig har det talats så mycket om behovet av fakta och pålitliga nyheter.” SUSANNA LANDOR chefredakt­ör

Det frånsäger inte mediebrans­chens aktörer ansvaret att själva satsa på att utveckla produkter och affärsmode­ller.

För HBL:s del innebär det bland annat att vi inför en betallösni­ng även på vår sajt inom kort, att vi utvecklar innehållet och användarup­plevelsen och strävar efter att stärka en vardag på svenska.

Vi är övertygade om att engagerade läsare och lojala annonsörer är ett framgångsr­ecept, oberoende av om de föredrar papper eller digitalt. Helt avgörande för framtiden är ändå att få ombord nöjda digitala prenumeran­ter.

Med iver och uppkavlade skjortärma­r går vi in i det nya medieåret.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland