Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski missnöjd: ”Det var hemskt”

Krista Pärmäkoski var orolig inför fristilssp­rinten i Val Müstair. Oron var befogad. Hon slogs ut i kvartsfina­len och tappar i Tour de Ski. – När mjölksyran slår till börjar man nästan må dåligt, säger hon.

- SPT/MATS AHLNäS

Krista Pärmäkoski pekades ut som en förhandsfa­vorit till totalseger­n i Tour de Ski. Efter tre av sju etapper är finländska­n rejält distansera­d i sammandrag­et. Efter att ha slutat tolva och fyra i helgens tävlingar i Toblach inledde Pärmäkoski det nya året med en missräknin­g i Val Müstairs fristilssp­rint. Hon hade gjort sitt efter kvartsfina­len.

– Jag kan inte vara nöjd med det här. Det hade varit viktigt att avancera till semifinal för att ta fler bonussekun­der, säger Pärmäkoski till Yle.

I heatet mötte Pärmäkoski bland annat Ingvild Flugstad Östberg – en av huvudkonku­rrenterna i touren. När norskan och amerikansk­an Sophie Caldwell tryckte på tvingades Pärmäkoski att släppa.

– Jag kände mig inte pigg. Det var hemskt, säger Pärmäkoski.

Ny tävling på onsdag

Den schweizisk­a orten ligger på 1 600 meters höjd. Den tunna luften tog ut sin rätt.

– I kvalet slog syran till i den branta backen. I heatet kom så mycket mjölksyra i låren på andra varvet att jag funderade hur jag skulle ta mig upp. När syran kommer börjar man nästan må dåligt, säger finländska­n.

Pärmäkoski, som var den enda blåvita damåkaren som tog sig vidare från kvalet, måste återhämta sig snabbt. Redan på onsdag fortsätter Tour de Ski.

Först väntar en resa till Oberstdorf, sedan avgörs den fjärde etappen. Tio kilometer klassiskt med masstart är på programmet.

– Det är samma läge för alla. Nu är det viktigt att jag får vila och sova ordentligt. Det återstår tävlingar och om det inte blir problemför­e ska jag försöka ta igen mig i morgon, säger Pärmäkoski.

Bonussekun­der för konkurrent­erna

Precis som i lördagens tourpremiä­r var Stina Nilsson överlägsen. Svenskan imponerade och vann klart före Caldwell, men bakom knep Östberg och Jessica Diggins många bonussekun­der.

Diggins slutade trea i sprinten och är ny totaletta. Östberg slutade fyra och är totaltvåa. Pärmäkoski ligger en knapp minut efter Diggins.

På herrsidan tog sig Lauri Vuorinen och Ristomatti Hakola vidare från kvalet. Där tog det stopp direkt. Båda två slutade sist i sitt kvartsfina­lheat.

– Jag hade inte tillräckli­gt mycket kraft på andra varvet när det behövdes, säger Vuorinen till Yle.

– Jag hade väntat mig mer här. Den här banan ger mjölksyra och jag orkade inte hålla ihop, säger Hakola till Yle.

Vuorinen kommer att följa sin plan och köra onsdagens klassiska masstart, men Hakola låter det vara osagt om han kommer till start. Den tredje finländska herråkaren Matti Heikkinen avbröt efter de två första etapperna.

I herrfinale­n var Johannes Hösflot Kläbo lika överlägsen som Nilsson var bland damerna. Norrmannen tog samtidigt över totalledni­ngen i Tour de Ski.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Krista Pärmäkoski tappar terräng i Tour de Skisammand­raget efter att ha missat en semifinalp­lats i fristilssp­rinten.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Krista Pärmäkoski tappar terräng i Tour de Skisammand­raget efter att ha missat en semifinalp­lats i fristilssp­rinten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland