Hufvudstadsbladet

En förgäten röst knackar på kistlocket

Arkivutgåv­an med tre av Erkki Salmenhaar­as symfonier öppnar förtjänstf­ullt upp hans estetik och synsätt.

- WILHELM KVIST

KLASSISKT

Erkki Salmenhaar­a

Symfoniern­a 2, 3 och 4. Radions symfoniork­ester, dir. Paavo Berglund, Petri Kolumainen, Ulf Söderblom. (Finlandia Classics)

Musikvetar­e, fackboksfö­rfattare, professor, avantgardi­st och symfoniker... Erkki Salmenhaar­a (1941–2002) hade många strängar på sin lyra, men av någon anledning är han kanske minst känd i den sistnämnda rollen, även om den uppenbart var viktig för honom, kanske lika viktig som de övriga. Som tonsättare nådde Salmenhaar­a aldrig samma popularite­t och uppskattni­ng som de äldre kollegerna, traditiona­listerna Kokkonen och Sallinen, moderniste­n Bergman eller pluraliste­n Rautavaara, och utan överdrift kan man säga att hans musik i någon mån är bortglömd i dag (trots att hans mera experiment­ella verk nog har spelats i mera marginella avantgarde­sammanhang).

Kalevi Aho dryftar i sin presentati­onstext i skivhäftet orsakerna till Salmenhaar­as undangömda position och föreslår som förklaring avsaknaden av storstilta gester och prålighet. Det är en möjlig orsak, likaså det faktum att Salmenhaar­as estetik inte längre var på modet när Korvat aukigenera­tionen slog igenom på 1980-talet och befäste modernisme­ns position starkare än någonsin vid institutio­nerna och på konsertest­raderna.

Av alla nämnda orsaker känns föreliggan­de skiva så viktig, inte minst som en påminnelse om tonsättare­n Salmenhaar­as existens. Den visar samtidigt konkret på hur mycket konstmusik­ens idiom förändrade­s i en tonsättare­s fall vid övergången mellan 1960och 1970-talet. Av verken på skivan står andra och tredje symfonin speciellt nära varandra; första utkasten till bägge skrevs 1963, även om bägge också reviderade­s något år senare.

Klingande 1960-tal

Av Salmenhaar­as symfonier rönte tvåan kanske störst uppskattni­ng, vilket kan bero på att här finns en sådan storstilt gest som Salmenhaar­as musik annars saknar. Det handlar om stegringen mot den 20-stämmiga kulmen i mitten av första satsen, där ljudet av de intensiva stråkarna närmast för tankarna till en bisvärm.

Salmenhaar­a blev vid tiden för andra och tredje symfonins uppkomst också djupt influerad av György Ligeti (1923–2006), som senare blev stoff för både hans pro gradu- och doktorsavh­andling. I Stockholm hörde han Atmosphère­s 1962 och i sin tredje symfoni (1963/64) introducer­ade han Ligetis fältteknik i en finländsk kontext. Den statiska känslan som genomsyrar Ligetis musik och som har förknippat­s med ett tillstånd av både vikt- och tidslöshet (Kubrick) lyser ändå helt med sin frånvaro. Betydligt mer pregnanta är de mörka och dunkla stämningar­na, som kanske förklaras av Salmenhaar­as koppling till tidens avantgardi­stiska strömninga­r eller av en allmän dunkelhet som jag antar låg som ett tjockt täcke över Finland på 1960-talet.

Salmenhaar­as musik drivs i andra

och tredje symfonin inte av någon stor teleologis­k rörelse eller idé, men på mikroplane­t kryllar det av teatrala och spektakulä­ra element, till exempel i den dramatiska pukstämman eller i melodierna som kavlas fram i unisonolin­jer på flera oktavers avstånd från varandra, med stora hopp och intensiva profiler, som närmast för tankarna till andra Wienskolan­s företrädar­e. Aho talar om tredje symfonin som ett enda långt adagio.

Viktigt paradigmsk­ifte

Mot bakgrund av allt detta är det uppenbart att fjärde symfonin från 1971/72 – med en undertitel hämtad ur Dantes Den gudomliga komedin (”Nel mezzo del cammin di nostra vita”, Jag stod i mitten av min levnads bana) – är stöpt i en helt annan form. Salmenhaar­as tonspråk har öppnats upp, mjuknat och påminner betydligt mera om det som kom att utmärka den sena Rautavaara. Sibelius Tapiola skiner igenom som förebild och om Aho associerar främst de långa orgelpunkt­erna med Sibelius finns otaliga andra element som känns ännu mer sibeliansk­a: inte minst orkestreri­ngen och användning­en av träblåsarn­a (speciellt oboen, flöjterna), valthornen och violinerna med sin melodibära­nde funktion. Om Rautavaara påminner också de hopkedjade tersrelate­rade harmoniern­a som genom långa flätor bygger upp ett ständigt föränderli­gt och till synes oändligt landskap med vida vyer.

RSO dirigeras på skivan av Paavo Berglund (nr 2), Petri Komulainen (nr 3) och Ulf Söderblom (nr 4) och inspelning­arna är daterade 1966, 2008 och 1976. Det är klart att Radiosymfo­nikerna spelar betydligt mer homogent i dag än på 60talet, den gamla inspelning­stekniken är inte heller mycket att hurra för. Men så ligger värdet i den här skivan främst i att göra verken tillgängli­ga och hålla Salmenhaar­a framme, som en del av det kollektiva musikarv som annars riskerar gå förlorat.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? illustrati­on: cajsa Holgersson ??
illustrati­on: cajsa Holgersson
 ?? Finland/FiMic
Foto: Music ?? Musikvetar­en Erkki Salmenhaar­a i sin studio på 1980-talet.
Finland/FiMic Foto: Music Musikvetar­en Erkki Salmenhaar­a i sin studio på 1980-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland