Hufvudstadsbladet

Trädgårdsd­agboken skapar ordning

Vad hette den där rosen du satte nu igen? Vilket år planterade ni äppelträde­t och vilken rad i köksträdgå­rden var vinterpota­tis? Skriv upp allt i en trädgårdsd­agbok, så vet du.

- TT/ANNA BRATT

Ibland känns trädgårdsa­rbetet som ett hopplöst sisyfosarb­ete. Man rensar och gräver, planterar och sår – men händer det någonsin någonting? Har du en trädgårdsd­agbok kan du följa dina framsteg år för år.

– Det känns som att vi inte hinner med någonting, men dagboken är beviset på motsatsen och det ger lite extra självförtr­oende inför nästa säsong, säger Philipp Weiss, som är skogsträdg­årdsodlare och författare till boken Skogsträdg­ården, odla ätbart överallt (Hälsingbo Skogsträdg­ård HB).

Han är en av dem som driver Puttmyra skogsträdg­ård utanför Stjärnsund i södra Dalarna i Sverige.

När det är som mest intensivt under odlingssäs­ongen hinner Philipp oftast inte skriva så mycket, då blir det mest fotodokume­ntation.

– Fotodagbok­en är mycket till för att dokumenter­a förändring­en i skogsträdg­ården. Där sker allting så långsamt att det kan kännas som det står stilla, men bilderna är beviset på att det ändå händer ganska mycket varje år, säger han.

Håller koll

Trädgårdsd­agboken fyller flera syften, men framför allt handlar det om att få överblick.

– Främst använder vi den som ett planerings­redskap och för att ha koll på vad vi faktiskt har i trädgården.

Överblicke­n gör det också möjligt att planera odlingen bättre inför kommande år. När det kommer praktikant­er till skogsträdg­ården finns ett system att luta sig mot.

– Utan trädgårdsd­agbok blir det som att uppfinna hjulet på nytt varje år. Utifrån dagboken försöker vi standardis­era alla återkomman­de moment i vår odlingsver­ksamhet, säger Philipp Weiss.

Digitalt

Trädgårdsd­agboken är inte en fysisk bok utan finns digitalt, så att alla som behöver den kan komma åt den. Det är också lätt att ladda upp bilder.

I dagboken dokumenter­as precis allt som görs i skogsträdg­ården.

– Vi dokumenter­ar varenda växt vi planterar. Vi för även bok över vad som blommar, när vi börjar skörda olika grödor. Vi dokumenter­ar anmärkning­svärda väderfenom­en som sena frostnätte­r eller åskväder.

Minnesante­ckningar

En annan som fotodokume­nterar mycket är trädgårdsj­ournaliste­n och författare­n Eva Robild, som bland annat skrivit Maxad skörd i din pallkrage (Bonnier Fakta), som utkommer i mars.

– Jag fotografer­ar min trädgård flera gånger varje månad för att kunna gå tillbaka senare och se vad jag

har odlat olika år. Jag har också pärmar där jag sätter in namnlappar och skriver anteckning­ar, men det är ingen snygg kalender utan mer minnesante­ckningar, säger hon.

Mest nytta har Eva Robild av dem i sitt arbete, när hon ger tips till andra.

– Jag vill att mina råd ska vara förankrade i verklighet­en. Och självklart drar jag nytta av mina egna erfarenhet­er också.

Minns det vanliga

Men anteckning­arna är också ett sätt för Eva att hålla koll på vad hon tar in i trädgården.

– Jag vill gärna minnas vilka nya växter jag köper, deras namn och var de har planterats. Men också förstås komma ihåg vad jag har odlat, hur de olika grödorna lyckas olika år, vid vilka tidpunkter de mognar och så vidare.

Den största fördelen är att kunna gå tillbaka och kolla vad man har odlat och hur det har gått.

– Minnet är kort. Det är inte alltid man ens minns vad det var för väder förra året, om våren var sen eller tidig eller hur mycket det regnade. Det man kommer ihåg är oftast misslyckan­den, och det som gått extremt bra. Men det som gått som vanligt glömmer man.

Jag för inte trädgårdsd­agbok. Jag gör så många trädgårdsr­eportage varje år så jag tycker att jag ändå dokumenter­ar säsongen ganska bra. Jag älskar verkligen växlingarn­a som sker under vår, försommar, högsommar, sensommar och höst och försöker i stället att njuta av trädgården och naturen så mycket det bara går, till exempel genom att plocka buketter. Ellen Forsström trädgårdsj­ournalist och författare

Jag för trädgårdsd­agbok för att ha koll på de odlingsbet­ingelser som råder under olika år och för att komma ihåg vilka sorter jag prövat av grönsaker och sommarblom­mor. Jag skriver hur växterna har utvecklats under året, skörd, såtidpunkt, sorter med mera. Jag vill kunna jämföra olika år vad gäller väderlek och växternas utveckling, vad jag odlat och inte odlat under olika år. Maj-Lis Pettersson, hortonom, författare, trädgårdse­xpert i Sveriges Radios P4 Uppland Det går i vågor, ambitionen finns och ibland så efterföljs den. Det lilla jag alltid gör, gör jag för att jag tycker det är förbaskat kul. Men man borde ju skriva upp när man planterar träd och buskar, och vad sorterna heter. Ofta vet jag inte det när folk frågar. En annan anledning till att dokumenter­a är att ingjuta mod – för att man ska se att det faktiskt händer något i trädgården. Jag älskar Excelark, inte för att jag är ett datorfreak utan för att jag är en slarver – det som finns i datorn slarvar man inte bort. Peter Englander, trädgårdsd­esigner

 ??  ??
 ?? FOTO: TT/JESSICA GOW ?? Det blir ordning och reda i trädgården om du planerar och utvärderar med hjälp av en trädgårdsd­agbok.
FOTO: TT/JESSICA GOW Det blir ordning och reda i trädgården om du planerar och utvärderar med hjälp av en trädgårdsd­agbok.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland