Hufvudstadsbladet

Facebook är inte din vän

- LINUS NYMAN Bloggar på okrypterat.blogg.hbl.fi

Facebook vill gärna få oss att tro att deras mål är att hjälpa förena världen. Men den illusionen blir svårare och svårare för dem att upprätthål­la ju mera vi lär oss om den skamlösa girigheten som egentligen driver deras existens.

Tidigare plock från smörgåsbor­det av Facebookfa­nskap har inkluderat sådant som fallet Cambridge Analytica, skapandet av en radera historik -knapp som de facto inte raderar din historik, en hög slarv och buggar som lett till att sådana du blockerat i Facebook blivit oblockerad­e och har kunnat skicka meddelande­n till dig, och ett nytt fall där en bugg gjorde 6,8 miljoner Facebook-användares bilder tillgängli­ga för en massa företag och appar som inte borde haft tillgång till dem.

Det här var bara några exempel – och jag har inte ens skrapat på ytan av annat fanskap, som Facebooks roll i folkmord, valpåverka­n och hela ”fake news”-problemet. På tal om vilket så har de journalist­er Facebook anlitade för att få bot på den där ”fake news”-problemati­ken nyligen konstatera­t att Facebook verkar ha anlitat dem endast i PR-syfte, alltså för att förbättra sin image och att Facebook egentligen inte bryr sig det minsta om problemet.

Vill man försöka hitta något positivt i det hela så verkar människor ha vaknat upp lite mera till att Facebook gör sitt yttersta för att spåra sina användare även utanför Facebook och att de delar med sig till höger och vänster av det användarda­ta de får tag på.

Ifall du fortsätter använda Facebook på telefonen så använd den via en webbläsare i stället för att använda själva appen. Och vill du ens lite begränsa hur mycket data Facebook kan samla om dig så lönar dig sig att använda en egen webbläsare endast för Facebook och sedan se till att du inte är inloggad i Facebook med den webbläsare­n du använder för annat surfande. (Det här har att göra med spårandet av dig via så kallade cookies.)

Ifall du fått nog av Facebook så kan du läsa om hur man raderar sitt Facebook-konto, länk finns i bloggen. Själv har jag både raderat mitt konto och fått nog av att skriva om Facebook. Ifall det här blir den sista gången jag skriver om företaget så vill jag ännu avslutning­svis konstatera:

Facebook är inte din vän. Det är en penga- och datahungri­g maskin som medvetet försöker hindra dig från att veta hur mycket data de samlar om dig och på vilka alla sätt de sedan tjänar pengar på vad de samlat. Använd Facebook om du vill. Men – oberoende vad Facebook säger – utgå ifrån att allt du skriver där, och allt Facebook får veta om dig, kan delas vidare åt vem som helst som betalar för tillgång till den informatio­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland