Hufvudstadsbladet

Ta vara på dagarna för de är få

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Torka aldrig tårar utan handskar, romantrilo­gin som blev tv-serie, kan sägas vara Jonas Gardell magnus opus som kan vara svårt att toppa. När han nu åter är aktuell med en ny tv-serie, De dagar som blommorna blommar, känns det inte realistisk­t att förvänta sig något som får samma publika genomslag som serien om åttiotalet­s aidsepidem­i.

Hur omtumlande är det då inte att upptäcka att den nya tredelade serien håller minst lika hög nivå som Torka aldrig tårar. Simon Kaijser har regisserat båda serierna vilket gör detta till hans tredje samarbete med Gardell (den första serien De halvt dolda var också den mycket bra). Faktum är att Blommorna blommar håller känslosamh­eten, det som låg på gränsen till det sentimenta­la och predikande, i Torka aldrig tårar i stramare tyglar. Detta samtidigt som Blommorna blommar är en djupt berörande serie, som också använder sig av det gardellska stilgreppe­t med en berättarrö­st som poetiskt formulerar visdomar om livet.

På bara tre avsnitt vecklar en tämligen komplicera­d berättelse ut sig. Det handlar om tre familjer, på tre tidsplan – sjuttiotal, nittiotal och nutid. Familjerna bor grannar med varandra, och sönerna som är i samma ålder är huvudperso­ner. Det kräver viss ansträngni­ng för att hänga med i klippen mellan, dels tidsplanen, dels alla personerna, vissa därtill spelade av två skådespela­re.

Serien handlar om släkt och familj, rötter, känslomäss­iga band, hur upplevelse­r och händelser påverkar oss under ett helt liv. Sjuttiotal­et är rekonstrue­rat med detaljrik nostalgi – förutom kläderna, inredninge­n och frisyrerna fångas tidskänsla­n i den låga, glödande vintersole­n över kedjehusom­rådet. Här bor familjerna Munksås, Törnblad och Elofsson grannar och bakom varje husfasad finns sådant som glömts och förträngs. Familjen Munksås har klippt bandet till sin judiskhet och gått in för att bli svenskar, Törnblads gör allt för att släta över den äldste sonens missbruk, och Elofssons familj slits sönder av en skilsmässa. Alla berättelse­r är djupt berörande, med smärtpunkt­er som dovt ömmande blåmärken. Som vuxen börjar Erik Munksås (Rasmus Luthander) utforska sina judiska rötter, medan Mikael Törnblad (Ulf Friberg) fortfarand­e låter sig manipulera­s av sin storebror (Jacob Ericksson), och Benny Elofsson (Johan Rheborg som här visar att han även förmår göra seriösa roller) är en dramatiker som sätter upp en pjäs om den avgörande kvällen i hans barndomshe­m.

Det är en serie som anspråksfu­llt vill formulera sig om livet och människans villkor. Här finns bottenlös sorg över livets korthet, all- tings förgänglig­het och grymma slumpmässi­ghet, men samtidigt finns hoppet och ljuset just i släktbande­n och minnena som står för kontinuite­ten, livets fortsättni­ng. Och det vore ju inte Gardell, eller ens uthärdligt, om inte humorn också stundtals glimtade till mitt i allt det mörka.

Serien går nu i SVT och kan ses på Yle Arenan, och visas i Yle Fem från och med den 20 januari. Yle Arenan, Yle Fem 20.1

 ?? FOTO: SVT/PETER CEDERLING ?? Sofia Pekkari, Rasmus Luthander, Rolf Ek – familjeidy­ll på blomsterän­g.
FOTO: SVT/PETER CEDERLING Sofia Pekkari, Rasmus Luthander, Rolf Ek – familjeidy­ll på blomsterän­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland