Hufvudstadsbladet

Jari Tervo intervjuar jubilar

-

■ Tellervo Kankaanran­ta föddes den 2 januari 1929 i Pungalaiti­o och var det enda barnet i byn som studerade vidare. Den flitiga eleven fick snart uppleva saker som hon pratar om först nu, över ett halvsekel senare.

Tellervo Kankaanran­ta tog studenten och började studera ekonomi i Åbo. Den stora vändpunkte­n i hennes liv kom på självständ­ighetsafto­n 1950 då hon dansade med en okänd yngling vid namn Mauno Koivisto.

Hur var livet vid bankdirekt­örens, politikern­s, ministerns och slutligen Finlands presidents sida? Tellervo Koivisto berättar om ett liv med många flyttar och representa­tionsuppdr­ag. Hon berättar om hur det var att umgås med Sveriges kung på småtimmarn­a och Michail Gorbatjovs bruna ögon.

Hon berättar också om varför hon slutade som riksdagsle­damot efter en period, och om saker hon velat jobba för i sitt liv, som kvinnors, barns och familjens ställning.

Att återgå till vardagen efter att ha bott i presidents­lottet var en stor förändring. Hon drabbades av depression och Mauno Koivistos sista år skuggades av sjukdom.

Hon följer fortfarand­e med sin tid uttalar sig om exempelvis #metoo. I radioversi­onen av intervjun talar Tellervo Koivisto utförligar­e om kvinnans ställning i Finland. Radio 1 12.30, Radio Suomi 17.30 och Yle TV1 21.05

 ?? FOTO: YLE ?? Tellervo Koivisto berättar om sitt liv.■
FOTO: YLE Tellervo Koivisto berättar om sitt liv.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland