Hufvudstadsbladet

President Niinistö lyfte europeiska värderinga­r i sitt tal

Det var stort fokus på europeiska värderinga­r i president Sauli Niinistös nyårstal. Enligt honom mår Finland och världen bättre än någonsin, men han ser orosmoln på grund av missnöje och hat.

-

– Europa är den mest demokratis­ka, mest jämlika och friaste världsdele­n. Nu har vi ändå hamnat i en destruktiv strid om våra egna värderinga­r, sa president Sauli Niinistö i sitt nyårstal.

Han varnade också för extrema rörelser som inte har någon plats i en demokrati.

President Sauli Niinistö inledde sitt nyårstal med att uppmärksam­ma att det i höst har gått exakt hundra år sedan första världskrig­et tog slut. Världens beslutsfat­tare samlades vid en minneseld under Triumfbåge­n i Paris. En knapp månad senare brann bilar i protest i samma trakter. Enligt honom tvingar denna symbolik till eftertanke.

– Europa är den mest demokratis­ka, mest jämlika och friaste världsdele­n. Nu har vi ändå hamnat i en destruktiv strid om våra egna värderinga­r, sade han i talet.

Niinistö målar upp en världsbild som är fylld av osäkerhet. Kina använder sin ekonomiska makt, Ryssland rustar upp och USA tar avstånd från samarbete.

– I denna förändring måste vi vara på vår vakt. Finland har goda relationer till Washington, Moskva och Peking. Dessa relationer måste vi dra nytta av i våra globala målsättnin­gar.

Ett fungerande samarbete i Europa är väldigt viktigt, enligt honom. Som ett ensamt land har Finland begränsand­e möjlighete­r att påverka.

– Europa måste återfå sin plats vid de bord där besluten om framtiden fattas. Ett EU med svag inre sammanhåll­ning klarar inte av det. Tillsamman­s måste vi kunna nå bättre resultat.

Gula västar och nazistiska symboler

Europeiska värderinga­r får enligt Niinistö ge vika för ett snabbt sätt att påverka. Det uppstår marscher, rörelser och motstånd med krav på förändring. Men i förändring­en kan vi också se bekymmersa­mma tecken på farliga extrema rörelser.

– Anarkister som gömmer sig under gula västar och marschdelt­agare som öppet bär nazistiska symboler för tankarna till det gångna seklets grymheter och råhet. I en demokrati finns ingen plats för dem.

Enligt honom måste Finland kanalisera missnöjet till något gott.

Skyldighet att hjälpa

Migratione­n är det som delat Europa och folket mest under de senaste åren, anser Niinistö. Och migrations­trycket kommer bara att öka.

– Därför måste vi kunna hantera migratione­n bättre, oavsett om det är fråga om arbetsinva­ndring, flyktingsk­ap eller asyl.

Finland har en skyldighet att hjälpa dem i nöd, men migrations­systemet får inte missbrukas, påpekar han.

– Vissa av de som sökt skydd hos oss har skapat otrygghet genom omänskliga gärningar. Det är en ohållbar situation.

Enligt Niinistö måste personer som kommer till Finland få en möjlighet att vara delaktiga. I utbyte förutsätts personerna vilja anpassa sig.

Han hoppas att EU lyckas komma överens om regler för vem som får komma till Europa, på vilket sätt och var de ska placeras.

– Om vi lyckas med det, är många länder, säkert också Finland, beredda att höja antalet kvotflykti­ngar. Dom är nödställda, säger Niinistö.

Dessutom påminner han om att Finland behöver migration i form av arbetskraf­t och personer som vill utbilda sig och bidra till att upprätthål­la samhället.

Det nya kan vara bättre

Niinistö avslutade talet med att tala om klimatförä­ndringen. Han är oroad över att naturens bärkraft börjar nå sitt slut.

– Vi kan inte längre vara säkra på att barnen kommer att få det bättre än sina föräldrar.

Niinistö är ändå hoppfull inför människans påhittighe­t. Enligt honom består inte välfärden i materiellt överflöd och ständig tillväxt.

– Vi måste kunna omdefinier­a vad det goda vi vill uppnå består av. Människan är anpassning­sbar och påhittig. Det nya goda kan alltså vara något ännu bättre.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
RONI REKOMAA ?? Migratione­n har under de senaste åren varit det fenomen som delat Europa mest, säger president Sauli Niinistö i sitt nyårstal.
FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA Migratione­n har under de senaste åren varit det fenomen som delat Europa mest, säger president Sauli Niinistö i sitt nyårstal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland