Hufvudstadsbladet

På djurspanin­g

Vintercykl­ing till jobbet, viltkamera på bakgården och fladdermus­detektor i sommarnatt­en – där är några ingrediens­er i receptet som gav Tom Ahlström segern i tävlingen om vem som såg flest däggdjursa­rter i Finland under 2018.

-

Helsingfor­sbon Tom Ahlström spanade under 2018 in 35 däggdjursa­rter vilket gör honom till en djurkryssa­re av rang, den bästa i Finland rentav, åtminstone i den lekfulla tävling han segrade i. De flesta djur, som uttern, såg han i Helsingfor­strakten eller kring stugan i Pargas. På Ahlströms önskelista för 2019 finns järv, lo och varg.

Den vaknade redan i barndomen, Tom Ahlströms passion för djur och natur. Intresset fanns i släkten och ökade tack vare en aktiv biologilär­are som tog intressera­de killar på utfärd.

– Det handlade mest om fåglar i början, men jag fågelskåda­r inte så aktivt längre, säger Ahlström.

Han blev biologilär­are och är redan pensionera­d från sin tjänst vid högstadiet, men han har fortsatt som timlärare i Gymnasiet Lärkan i Söd ra Haga där han ska sätta punkt för lärarjobbe­t i vår, efter 40 år vid katedern.

De kunskaper om djurs förekomst, utbredning och kännetecke­n som Ahlström förvärvat under åren har kommit väl till pass i en lekfull tävling som han deltagit i de senaste åren. ”Däggdjursk­rysset” kunde man kalla den på svenska, en tävling om vem som ser flest naturlevan­de däggdjursa­rter i Finland under ett kalenderår.

Ahlström ledde 2018 års tävling från början till slut och segrade solklart på 35 arter. Året innan kom han trea på samma resultat.

– Det fina är att jag hittade eller var med om att hitta alla arterna själv, att jag inte bara åkte i väg för att kryssa något färdigt serverat, och att jag mest rörde mig bara i huvudstads­regionen och kring stugan i Pargas, säger han.

En utfärd österut gjorde han ändå för att hänga in svåra kryss som vildsvin och brandmus.

– Men jag var inte norr om Kouvola på hela året, och då ser man inte till exempel bäver eller saimenvika­re, säger han.

Tre tuffa arter

Tom Ahlström är lite stolt över att han under fjolåret lyckades se flygekorre, brandmus och trollpipis­trell. Den sistnämnda är en av de ovanligare fladdermus­arterna som han aldrig hade sett förut.

– Jag fick hjälp av en specialist. Vi åkte runt en juninatt i Pargas och lyssnade. Vi lyckades höra två trollpipis­treller på detektorn innan det blev lite ljusare och vi till slut såg en individ flyga runt. Vi tittade på den i en halvtimme, säger han.

Flygekorre­n är förbluffan­de svår att få syn på, också för Ahlström som har stenkoll på beståndet i västra Helsingfor­s.

– Inom en radie på två kilometer från Lärkan känner jag till tio revir, men det dröjde ändå till sensommare­n innan jag såg de första flygekorra­rna, säger han.

Bland de i princip lättast sedda arter som Ahlström åtminstone inte lyckades spana in på hela året fanns vessla, hermelin, mink och husmus. Han använder fällor som fångar möss levande, men det var bara skogsmöss som gick i fällan.

– Det finns skogsmus överallt, men husmusen verkar vara omöjlig att se i stan, säger han.

Chanserna att hitta djur ökar när snön har fallit. Då kan man lättare komma djuren på spåren.

– Jag vintercykl­ar extra långsamt för att hinna kolla cykelvägen­s kant.

För Tom Ahlström har naturhobby­n för länge sedan utvecklats till livsstil. Under fjolåret deltog han också i en annan tävling på Facebook med målet att se tusen arter, alla kategorier, under ett år. Han nådde målet i juli fast han säger sig vara ”verkligt dålig på åretruntar­ter som mossor, lavar och tickor”.

Rådjur och räv i stan

Däggdjuren har Tom Ahlström desto bättre koll på, och också perspektiv. Han har sett Nylands däggdjursf­auna förändras sedan sin ungdom. Rådjur och vitsvanshj­ort är riktigt vanliga i dag.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??
 ?? FOTO: TOM AHLSTRöM ?? Flygekorra­r finns det gott om i Helsingfor­s, men även om man vet var de har sina revir är det svårt att få syn på dem.
FOTO: TOM AHLSTRöM Flygekorra­r finns det gott om i Helsingfor­s, men även om man vet var de har sina revir är det svårt att få syn på dem.
 ?? FOTO: TOM AHLSTRöM ?? Räven har blivit allt vanligare i stadsmiljö.
FOTO: TOM AHLSTRöM Räven har blivit allt vanligare i stadsmiljö.
 ?? FOTO: TOM AHLSTRöM ?? Tom Ahlström lyckades i fjol få syn på en brandmus, för första gången någonsin trots att han har försökt i flera år.
FOTO: TOM AHLSTRöM Tom Ahlström lyckades i fjol få syn på en brandmus, för första gången någonsin trots att han har försökt i flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland