Hufvudstadsbladet

Så här klarar du ekonomin i januari

Finländarn­as julbudget går på ungefär 500 euro per person. Efter helgerna är det inte ovanligt med en ekonomisk baksmälla. Vi ger dig tipsen så du klarar av fattigmåna­den januari.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Finländarn­a använder ungefär 500 euro per person på julen. Det här betyder för en del att januari blir en tid då man får dra åt svångremme­n. HBL har listat de bästa tipsen för hur man kan klara sig genom januari om julen sprängde budgeten.

Viktigaste tipset är kanske att ta lärdom till nästa år.

Ta kontroll

580 euro planerade finländarn­a lägga ut per person, vuxen, på julen i år enligt bankkoncer­nen Nordeas undersökni­ng. Till klappar går 340 euro och andra utgifter 240 euro vilket är mer än någonsin sedan 2012.

Största delen bekostar inköpen med lön, besparinga­r och skatteåter­bäring, och en tiondedel handlar gåvor också på kredit.

Efter festlighet­erna kan landningen i verklighet­en vara nog så krass.

Marina Nygård är ekonomiråd­givare på Marthaförb­undet. Hennes främsta råd till den som har konsumerat över sina tillgångar är att börja med en kartläggni­ng av det ekonomiska läget. Skriv upp vilka utgifter du måste räkna med under månaden, hur dina intäkter ser ut, när de kommer och gör upp en budget. På så sätt vet du vilka realiteter du har att förhålla dig till.

Enligt Nygård kan det dessutom ge dig en känsla av kontroll vilket kan vara nog så viktigt i stället för att du fastnar i paniken.

Gå igenom skulderna

Har du handlat julklappar, mat eller festkläder på kredit? Då gäller det att börja beta av på räkningarn­a.

– Ur ett strikt ekonomiskt perspektiv är det bäst att först betala av på de skulder som har högst ränta. Psykologis­kt kan det ändå fungera att sköta de minsta skulderna först, så märker du att de blir färre, säger Marina Nygård.

På Garantisti­ftelsen, som hjälper hushåll i ekonomisk kris, säger kommunikat­ionschef Minna Mattila att det kan vara förrädiskt att handla gåvor på nätet så att räkningen kommer först senare. Gör man det är det viktigt att göra en återbetaln­ingsplan så man är säker på att man klarar av fakturorna.

Och har man flera lån är det bättre att slå ihop det till ett än att ha flera konsumtion­skrediter med hög ränta.

Töm skafferiet

Mat är en av de största utgifterna i ett hushåll och den post som du har störst möjlighet att påverka själv. Enligt Konsumentf­orskningsc­entralens färska undersökni­ng behöver man räkna med att minst en femtedel av utgifterna går till mat – och då är budgeten stramt hållen.

Ofta har man mer råvaror än vad man först tror. Använd dem.

– Utmana dig själv att inte köpa ny mat utan använd det du har, plus att det är ett bra tillfälle att avfrosta frysen, säger Nygård.

Det kan också löna sig att lägga om sina vanor. En lunch ute på stan kostar lätt 10 euro, och för den summan går det att tillreda flera portioner mat hemma. Dyrare ingrediens­er kan också bytas ut till billigare, som kött till linser. Tävla med dina kompisar om vem som kan bjuda på den billigaste festmaten.

Se över dina abonnemang

Netflix, Spotify, tidningsab­onnemang på nätet, olika streamingt­jänster… Avgiften dras oftast från kreditkort­et så att du kanske inte ens märker det, men sammanlagt kan summorna per månad bli en rejäl slant.

– De är lätta att pausa för en tid och sedan ta i bruk igen när du behöver eller har råd, säger Marina Nygård.

Hon uppmuntrar också till att se över hushållets avtal överlag. Går det att omförhandl­a eller byta teleoch internetop­eratör, el eller försäkring­sbolag till billigare?

Minska på konsumtion­en

Låt bli att handla annat än det absolut nödvändiga­ste under januari. Kanske du i stället ska göra dig av med saker?

Har du kläder eller prylar som du inte använder kan du göra en skåprensni­ng, föra till en second hand affär eller sälja på loppmarkna­d.

Passa på att besöka museer med gratis inträde eller utnyttja biblioteke­n.

Ta lärdom

Slutligen, för att du inte ska råka i samma situation igen:

– När du vet att december tenderar att bli en dyrare månad, lär dig budgetera inför den, säger Marina Nygård. Minna Mattila håller med. – Hur mycket vill du använda på julen? Vad har varit lyckat tidigare jular som du vill satsa på nu och behöver du spara i förväg?

För den som har det allra tightast kan julen vara en högtid då man bestämmer sig för att man för en gångs skull ha rätt att unna sig något extra, vilket kan vara berättigat.

På Garantisti­ftelsen är januari och februari årets brådaste månader. Det kan vara personer med lånegarant­i från stiftelsen som ber om att få en amortering­sfri månad. Men det handlar enligt Mattila också om att folk bestämmer sig för att ta itu med sina svårighete­r efter julen – vilket kan vara det allra bästa nyårslöfte­t.

 ?? FOTO:MOSTPHOTOS ??
FOTO:MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland