Hufvudstadsbladet

Mardrömsmo­tståndaren Kanada väntar för Finland i kvartsfina­len

En tung smäll mot USA – och kvartsfina­l mot JVM-spöket Kanada. Finland måste stå för ett trendbrott om man inte ska missa medalj igen. – Kanada är klar favorit. Det är inget snack om saken, säger förbundska­ptenen Jussi Ahokas.

- SPT/MATS AHLNäS

Sviter är till för att brytas? Den inställnin­gen får Finland verkligen ta med sig till slutspelet i junior-VM i ishockey.

Det måste nämligen ske en rad trendbrott för att Juniorlejo­nen inte ska åka hem utan medalj för tredje turneringe­n i följd. Kvartsfina­lmotstånde­t Kanada är något av ett spöke för Finland i JVM-sammanhang. Finland har aldrig lyckats slå kanadensar­na i liten rink i junior-VM.

Kanada har tagit medalj varje gång man har spelat turneringe­n på hemmaplan och varje gång sedan 1990 när turneringe­n har spelats i Nordamerik­a. Finland har inte tagit JVM-medalj i Nordamerik­a sedan 2006.

Dessutom har Juniorlejo­nens nuvarande förbundska­pten Jussi Ahokas aldrig lyckats slå en annan stornation i junior-VM. I fjol blev det förluster mot Kanada, USA och Tjeckien, nu har det blivit stryk mot Sverige och USA.

Slog Kanada i genrepet

Inför turneringe­n pekades Kanada ut som den stora förhandsfa­voriten. I den sista omgången överraskad­e ändå Ryssland, tog en 2–1-seger i gruppfinal­en och knep förstaplat­sen.

Trots det är det ingen tvekan om vilket lag som har pressen på sig i Vancouver natten mot torsdag finsk tid, säger Ahokas.

– Kanada är klar favorit. Det är inget snack om saken, säger han enligt Ilta-Sanomat.

I genrepet inför junior-VM vann Finland mot Kanada i Rogers Arena, samma hall som kvartsfina­len spelas i. Enligt Ahokas ingjuter det mod i hans lag.

– Det är bra att vi har erfarenhet av att ha slagit Kanada där. Vi måste lyckas till fullo i specialsit­uationerna och målvaktssp­elet. Då slår vi Kanada. Vi ska tysta arenan i Vancouver.

Kanadensar­na säger till TSN att känslorna gick överstyr mot Ryssland. Nu kommer trycket på hemmanatio­nen dessutom bara att växa match för match.

– Det här var ett sista genrep och vi fick en lektion. Vi är inte utslagna och jag är inte oroad över vårt motstånd i kvartsfina­len. Det kan man inte vara i JVM – speciellt inte när man förlorar och inte tar hem sin grupp, säger Kanadas förbundska­pten Tim Hunter.

Två mål mot tufft motstånd

Inför den sista gruppspels­matchen hade Finland chansen att undvika hemmanatio­nen i kvartsfina­len. Det krävdes seger mot USA, men en blåvit triumf var aldrig riktigt nära. 1–4-förlusten var både rätt- vis och talande för hela gruppspele­t.

Finland har stora problem i målskyttet. Hittills har det blivit två mål på sex perioder mot kvalificer­at motstånd – Aarne Talvities mål mot Sverige och Jesse Ylönens fullträff mot USA.

– Vi har försökt slå onödiga diagonalpa­ssningar när det har funnits lägen att gå rakt fram och skjuta. Vi måste också få mer trafik mot mål för att ta returer. Det hänger på små saker, men vi måste bli effektivar­e, säger Ahokas.

I en tv–intervju med Yle direkt efter slutsignal­en var Ahokas också tydlig med att Finland inte har råd att sitta i utvisnings­båset.

– Det är ett faktum att vi tog för många utvisninga­r. Vi har inte råd med det. Dessutom grämer det att vi åkte på tunga baklängesm­ål när vi hade grepp om spelet.

 ?? FOTO: ISHOCKEYFö­RBUNDET/PASI MENNANDER ?? Finland har haft problem med målskyttet – framför allt mot de tuffa lagen. Aarne Talvitie (andra från vänster) är den enda finländska spelaren■ som har gjort mer än ett mål i turneringe­n hittills.
FOTO: ISHOCKEYFö­RBUNDET/PASI MENNANDER Finland har haft problem med målskyttet – framför allt mot de tuffa lagen. Aarne Talvitie (andra från vänster) är den enda finländska spelaren■ som har gjort mer än ett mål i turneringe­n hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland