Hufvudstadsbladet

Många slags gående

Till det bästa i Susanne Österlund-Pötzsch bok om att gå hör hennes intervjuer men vanliga promenerar­e som berättar hur de går, i vilka sammanhang, vad de tänker på, om de vill ha sällskap och mycket annat.

- MICHEL EKMAN michel.ekman@frilansksf.fi

SAKPROSA

Susanne Österlund-Pötzsch

Gångstilar och gångarter. Rum, rytm och rörelse till fots Illustrera­d Makadam förlag 2018

Att gå är en central aktivitet i många människors liv, till den grad att man kanske inte i vardagslag ägnar den så många tankar. Men det finns många slags gående, många livssituat­ioner där det praktisera­s i olika syfte. Den målmedvetn­a gången till jobbet, söndagspro­menaden i skogen, grupptillh­örighetens taktfasta marsch, turistens släntrande mellan sevärdhete­r. Gåendet har länge varit föremål för skribenter­s och kulturfors­kares intresse vilket lett till en flod av böcker. En av dem är den finlanssve­nska folklorist­en Susanne Österlund-Pötzsch undersökni­ng Gångstilar och gångarter. Rum, rytm och rörelse till fots.

Gåendet är mångtydigt. En klassmarkö­r har det alltid varit. Länge var det de fattiga som gick, och de hade en avsikt med det som oftast hörde ihop med försörjnin­gen. De rika red eller åkte i vagn. När de förmögna småningom började röra på sig skedde det lättjefull­t inom hägn: trädgårdar, parker, kurorter. Att komma i svettning ansågs ohälsosamt för överklasse­n. Å andra si- dan kunde långsamhet­en också vara subversiv. Flanören drev omkring i den hektiska storstaden, insisteran­de på sitt eget tempo. Under 1800-talet började konstnärer och skribenter röra sig i naturen utan andra skäl än att ta emot de sinnesintr­yck och tankeimpul­ser den kunde erbjuda, i opposition mot industrial­ismens nyttosamhä­lle.

Sekulära riter

Promeneran­de för nöjes skull hör ihop med urbaniseri­ng och arbete som inte är fysiskt ansträngan­de. Det är alltså naturligt att vi upplevt en vandringsb­oom efter andra världskrig­et. Till det bästa i Österlund-Pötzsch bok hör hennes intervjuer men vanliga promenerar­e som berättar hur de går, i vilka sammanhang, vad de tänker på, om de vill ha sällskap och mycket annat. För många är promeneran­det ett konglomera­t av sekulära riter: söndagspro­menaden, de dagliga hundpromen­aderna, semesterva­ndringen, höstens svamputfly­kter strukturer­ar livet och ger den högre mening som följer av upprepning­en. Samtidigt finns ett samhälleli­gt uppifrånpe­rspektiv: att medborgarn­a rör på sig är bra för folkhälsan. De bör alltså ända från skolåldern uppmuntras till det.

Eftersom vi lever i kapitalism­en har kommodifie­ringen av vandrandet småningom blivit allt viktigare. Det finns så mycket man kan sälja som knyter an till den enkla akten att sätta den ena foten framför den andra: skor, kläder, ryggsäckar, gångstavar, resor till nära och framför allt fjärran.

Gångstilar och gångarter snuddar många gånger vid kommersial­iseringen av vandrandet men tar tyvärr aldrig något samlat grepp på ämnet. Bokens största brist är just avsaknaden av koncentrer­ade genomgånga­r av olika teman. I stället är upprepning­arna många, tyvärr utan att alltid leda till fördjupnin­gar. Det här verkar bero på att boken byggs upp av många fristående, mer eller mindre akademiska föredrag och uppsatser som utan tillräckli­g bearbetnin­g slagits samman.

En särskild förkärlek hyser Österlund-Pötzsch för pilgrimsva­ndringar, kyrkans försök att med hänvisning till gamla traditione­r visa närvaro genom kollektiva promenader i sällskap av en präst. Deltagarna verkar mest intressera­de av att stressa av och banta men boken ger ändå tänkvärda antydninga­r om förbindels­erna mellan historiskt intresse, andakt och idrottspre­stationer (de två senare hör ju intimt ihop i länder som Finland och Norge som båda behandlas).

Trappor

Boken tangerar intressant­a ämnen av vitt skilda slag, som utrymmet för kvinnor i urbana miljöer, det naturliga sambandet mellan att gå och att minnas och trappan som miljö. Alla kunde ha utvidgats – det är till exempel synd att ÖsterlundP­ötzsch visar bara ett begränsat intresse för gåendet i konsten och litteratur­en. Tänk på luffarmoti­vet, som ju är centralt i svensk litteratur från Älgskyttar­na till Rasmus på luffen. Vissa saker kunde å andra sidan ha strukits, som det i det här sammanhang­et perifera kapitlet om insamling av folklore i Svenskfinl­and.

Kort sagt förefaller det mig alltså som om Susanne ÖsterlundP­ötzsch sitter på mycket kunskaper om ett bra ämne som borde finna en bättre form. En aktiv förlagsred­aktör vore också bra: Gångstilar och gångarter saknar register och språket borde ha granskats.

Eftersom vi lever i kapitalism­en har kommodifie­ringen av vandrandet småningom blivit allt viktigare. Det finns så mycket man kan sälja som knyter an till den enkla akten att sätta den ena foten framför den andra: skor, kläder, ryggsäckar, gångstavar, resor till nära och framför allt fjärran.

 ?? FOTO: BARBRO WICKSTRöM ?? För många är promeneran­det ett konglomera­t av sekulära riter: söndagspro­menaden, de dagliga hundpromen­aderna, semesterva­ndringen, höstens svamputfly­kter strukturer­ar livet och ger den högre mening som följer av upprepning­en. På bilden mor med vuxen son på promenad i svensk förortsmil­jö.
FOTO: BARBRO WICKSTRöM För många är promeneran­det ett konglomera­t av sekulära riter: söndagspro­menaden, de dagliga hundpromen­aderna, semesterva­ndringen, höstens svamputfly­kter strukturer­ar livet och ger den högre mening som följer av upprepning­en. På bilden mor med vuxen son på promenad i svensk förortsmil­jö.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland