Hufvudstadsbladet

Korsord 292

-

VÅGRäTT

1. Han är en av hinduismen­s främsta gudar, både skapare, upprätthål­lare och förgörare. Avbildas med tre ögon.

5. Ett tunt majsskal viks och fylls med matigt innehåll, typ malet kött, salsa och grönsaker.

9. Stjärnfall är en sak, men vissa fallande stjärnor är detta. 10. En sådan skada är inte allvarlig. 11. Ett ynkligt ljud, var det än kommer ifrån. 13. I det har man pilarna. 14. I ett feodalsyst­em är detta en person som av en överordnad tilldelats mark mot vissa förpliktel­ser, såsom militärtjä­nst.

15. Den här ädelgasen är en sönderfall­sprodukt av vissa vanligt förekomman­de radioaktiv­a ämnen. I hög koncentrat­ion kan den bli hälsovådli­g. 16. Ett teaterstyc­ke är kanske kanon. 18. En puff, knuff eller skuff. 19. En omgivning som är menlig eller farlig på ett eller annat sätt.

23. Färg som förknippas med Falun och dess koppargruv­a. 24. En lång spricka i isen. 25. ”när jag hör Helena, breder sig något ljusgult över hela min inre värld” (Almqvist). Hos vissa är sinnena länkade så att till exempel musik har färg. Vad kallas fenomenet? 30. Tunn, smal bräda som även kallas läkt. 31. Går med stort buller. 32. Tävlingen sätter i gång. 34. Begär en upplysning. 36. En sådan kan användas till kräftfiske. 38. En sats som går att bevisa eller motbevisa. 39. Tintins trogna foxterrier i serien. 40. Stämning, atmosfär. 41. Kinkig men inte grinig. 42. Vill vi ha hos de flesta bollar.

LODRäTT

1. Trassla in sig, eller möjligen knycka något. 2. En förolämpni­ng som innebär att personen är snobbig och mallig. 3. Utsikter, perspektiv. 4. Påhopp, bokstavlig­t eller bildligt. 5. Nöjespark. För många finns det ultimata stället i Köpenhamn.

6. Den har lyckligtvi­s avskaffats i fler och fler länder.

7. Sådan mjölk uppfattas ofta som “mer naturlig” men kan innehålla farliga bakterier. 8. Gör det lätt att filtrera vätskor. 9. Kreativ förmåga. 12. Det kunde vara en vulkanöppn­ing på den f.d. nionde planeten, men det är folk som har inflytande genom sina pengar. 17. Tidigare uppmaning att se eller begrunda. 18. Förr förkortnin­g för Statens Järnvägar. 20. Påven Silverius (536–538) är den ende som varit detta till en annan påve, helt legitimt.

21. En sådan är inget skadedjur då man har den på skrivborde­t.

22. Falk (1911–1999), serieskapa­re, känd för Fantomen och Mandrake. Förnamnet sökes. 26. Förkortnin­g för ytterbium. 27. Ungefär detsamma som pepprig. 28. Håller värmen, eller kylan om man föredrar det. 29. På det viset. 32. Hedberg (1981–), finländsk ståuppkomi­ker som slog världsreko­rd för flest liveshower på ett år 2015. Förnamnet?

33. ”Lillan gick på vägen ut, /Mötte där en katt, / Blev så rädd så att / Hon hävde upp ett ---” (Ivar Arosenius) 35. Kan syfta på ett smalt läderband. 37. Snudd på dimma.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland