Hufvudstadsbladet

Hoppet sinar för försvunna skidåkare

Tre finlandssv­enskar saknas

-

Räddningsi­nsatsen för att hitta de tre finlandssv­enska män och den svenska kvinna som försvunnit i ett fjällområd­e i Nordnorge kunde inte fortsätta i går på grund av svåra väderförhå­llanden. Men polisen hade fortsatt hopp om att de försvunna kan vara vid liv.

– Vi bedömer det som att det är möjligt att finna överlevand­e, sade stabchefen Morten Pettersen vid polisen i Troms.

Hoppet om att finna överlevand­e minskade ändå för varje timme som gick.

De försvunna hade deltagit i en kurs ordnad av föreningen för studerande vid vildmarksg­uidelinjen vid Axxells yrkesutbil­dning. Efter kursen bestämde de sig för att gå en egen tur innan hemresan.

– Det är lavinfara, mörkt och mycket snö, och en väldigt krävande räddningsa­ktion för de involverad­e. Vi är eniga om att det inte är försvarlig­t att skicka in manskap i området till fots om vi inte kan vara säkra på att få ut dem igen. Det primära målet nu är att skicka in helikoptra­r i området för att lokalisera de saknade, men som väderprogn­osen ser ut just nu är också det svårt i nuläget, uppgav polisen under en presskonfe­rens i Tromsö i går på förmiddage­n.

På eftermidda­gen, flera timmar senare, var beskedet detsamma.

Tre finlandssv­enska män och en rikssvensk kvinna saknas sedan onsdagen då de skulle göra en topptur på Blåbärsfjä­llet i Tamokdalen i Nordnorge. Polisen befarar att de dragits med i en lavin. Vasabladet var först ute med nyheten om att de saknade var finlandssv­enskar. Svenska Yle uppgav dessutom att samtliga tre män kommer från Österbotte­n.

Alla fyra hade deltagit i en isklättrin­gskurs i området ordnad av Vigu, som är en förening för studerande vid vildmarksg­uidelinjen vid Axxells yrkesutbil­dning. Efter kursen bestämde de sig för att gå en egen tur innan hemresan, en tur som skedde vid sidan om det arrangerad­e programmet.

Hade utrustning och erfarenhet

Fredrik Aspö, som jobbar som guide i Lyngen, höll i isklättrin­gskursen. Han säger att gruppen, vars medlemmar är i åldern 25–40, hade med sig lavinräddn­ingsutrust­ning. Han hoppas fortfarand­e att de kan hittas vid liv.

– De hade med sig normal utrustning för topptur på skidor, såsom sändare, spade och sond. Några var mer erfarna än andra, men alla var medvetna om vad aktivitete­n går ut på och att finns risker med toppturer på skidor i vinterfjäl­l, säger han.

Blåbärsfjä­llet är ett populärt topptursfj­äll, säger Aspö. Vädret var bra under dagen, när gruppen gav sig i väg. Men onsdagsväd­ret förändrade­s snabbt.

– Enligt planen skulle de ha varit nere igen sen eftermidda­g, med passlig marginal tills snön skulle dra in. Det fanns andra skidåkare på fjället som åkt i väg tidigare samma dag och kom tillbaka, säger Aspö.

De försvunna personerna observerad­es senast vid 14-tiden på onsdagen. En femte person, en svensk man som tillhör sällskapet, anmälde dem försvunna. En stor räddningsi­nsats drog i gång på onsdagen, men på grund av storm, risk för skred och hög lavinrisk tvingades man avbryta räddningsa­ktionen. Väderprogn­osen för fredagen ser bättre ut och man hoppas så fort som möjligt kunna återuppta räddningsi­nsatsen, som sträcker sig över ett område på 300 gånger 700 meter.

– Det finns mycket räddningsp­ersonal på plats, redo att ge sig ut, men vädret har inte gett vika. Därför är stämningen väldigt frustrerad, säger Aspö.

Polisen har inte gett upp hoppet om att hitta de saknade vid liv.

– Vi vill betona att vi fortfarand­e ser det här som en räddningso­peration, och att det betyder att vi ser det som en möjlighet att finna överlevand­e, uppgav norsk polis i går.

Studerade vid Axxell

En av de försvunna männen studerar vid Axxells vildmarksg­uideutbild­ning, och en annan är en tidigare student vid folkhögsko­lan.

– Åtminstone den ena har erfarenhet av vildmark, fjälliv och skidåkning i fjällmiljö. Den andra var inte med på så många kurser, säger Henrik Jern, huvudlärar­e för vildmarksu­tbildninge­n.

Att åka offpist är populärt bland många finländare, säger han, men det finns risker med nöjet.

– När man har gått en utbildning är man medveten om dem. De hade säkert med sig transceive­r (en räddningss­ändare), men om de befinner sig under snö så är det svårt för en helikopter att uppfatta signalerna. Det kan också hända att det hänt något helt annat, att de klarat sig men sökt skydd någonstans, men att telefonern­a inte fungerar, säger Jern.

Chansen att överleva om man hamnar i en lavin är stor om man bara dras med av lavinen, säger PerOlov Wikberg, samordnare vid Naturvårds­verkets fjällsäker­hetsråd. Om man däremot begravs under snön sjunker överlevnad­skurvan väldigt snabbt om man inte hittar en luftlucka.

– Jag vill inte spekulera i det här fallet, men om de ligger begravda i en lavin är hoppet litet. Å andra sidan kan de ligga ytligt, lätt skadade. Bara man bara har luft så kan man överleva ganska länge, säger Wikberg.

Sedan jul har tre lavinolyck­or inträffat i de svenska fjällen, lyckligtvi­s utan dödsfall. Wiberg vill betona hur viktigt det är att följa med lavinprogn­oserna innan man ger sig ut i fjällen.

– Både Finland, Sverige och Norge har tjänster med prognoser. För att undvika laviner ska man också undvika branta sluttninga­r då laviner bara inträffar i riktigt brant terräng.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/NTB SCANPIX/MARIANNE LöVLAND ?? Polisen har inte gett upp hoppet om att hitta de saknade vid liv.
FOTO: LEHTIKUVA/NTB SCANPIX/MARIANNE LöVLAND Polisen har inte gett upp hoppet om att hitta de saknade vid liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland