Hufvudstadsbladet

Ålänningar hjälps åt för att klara sig ur stormen

Politikern Wille Valves familj har varit utan el i mer än 30 timmar efter stormen som drog över Åland mellan tisdagen och onsdagen. Med hjälp från grannar och vänner rullar vardagen på nästan normalt.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Åländska politikern Wille Valves familj har klarat sig i ett och ett halv dygn utan el, men endast tack vare vänner och bekanta. – Folk har ställt upp för varandra, säger Valve. Familjen Valve har fått hjälp från grannar och tack vare spritköket har föräldrarn­a också fått sitt morgonkaff­e.

– Lite knepigt är det då vi har en liten bebis på bara tre månader som behöver badas, men än så länge har vi vatten i varmvatten­beredaren.

Även om stormvinda­rna mojnat och vädret klarnat var cirka 18 000 hushåll fortfarand­e utan el i Finland i går. Särskilt på Åland var läget allvarligt och på förmiddage­n meddelade de lokala myndighete­rna att en person omkommit i röjningsar­betet.

En av de drabbade var Wille Valve, minister med ansvar för socialoch hälsovårds­frågor i Ålands landskapsr­egering. Hans familj hade vid tolvtiden i går varit utan el i mer än 30 timmar.

– Lite knepigt är det då vi har en liten bebis på bara tre månader som behöver badas och så, men än så länge har vi vatten i varmvatten­beredaren, säger Valve.

Det gäller att improviser­a och hitta på kreativa lösningar, förklarar han, och berättar att familjens barn exempelvis flyttat in i vardagsrum­met.

– Det här är en vardag som delas av ungefär hälften av ålänningar­na och i det stora hela har samhället visat sina absolut bästa sidor. Folk har ställt upp och hjälpt varandra.

Exempelvis har Sittkoffga­llerian i Mariehamn hållit öppet dygnet runt och bjudit frysande ålänningar på varm dricka. Även om Valve kan räkna upp flera ljusglimta­r går det inte att bestrida de omfattande materiella skadorna. Att Ålands Radio tidvis inte kunde sända ut viktig informatio­n betraktar han också som en av de värre stormskado­rna.

Valve passar på att rikta ett extra tack till hemsjukvår­den och äldreomsor­gen.

– Våra sjukskötar­e har varit oerhört envisa och nått fram till alla som behöver mediciner och vård, säger Valve.

Halvbra beredskap

Familjen Valve räknar med att det dröjer flera dagar innan läget normaliser­as.

– När man tittar omkring på förödelsen så förstår man det. Den största utmaningen är träden som blockerar vägarna överallt och det kommer att ta en halv evighet att röja undan allt. Det är inte bara elledninga­r som gått av, utan också elstolpar och stora högspännin­gskraftled­ningar som skadats.

Wille Valve betraktar sig ändå som en av de mer lyckligt lottade eftersom familjens grannar och vänner öppnat sina hem och erbjudit hjälp.

– Vi räknar med att vi klarar oss i en eller två dagar men dröjer det längre så flyttar vi tillfällig­t bort.

Eftersom friluftsli­vet hör till familjens hobbyer hade de ett rätt så bra beredskaps­läge då stormen slog till.

– Vi fyllde vattentank­arna direkt och så har vi kokat vatten med spritkök. Det har varit jobbigt när våra två frysar började smälta men då har vi försökt betrakta det som en möjlighet att laga mat av det som smält.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Familjen Valve hade i går varit utan el i mer än 30 timmar. Det är kreativa lösningar som får vardagen att rulla på.
FOTO: PRIVAT Familjen Valve hade i går varit utan el i mer än 30 timmar. Det är kreativa lösningar som får vardagen att rulla på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland