Hufvudstadsbladet

Bumblebee är den bästa Transforme­rsfilmen hittills.

- Martina Moliis-Mellberg

För den som inte tröttnat på Hollywoods åttiotalsv­urm och uppskattar filmer med ett hjärta av guld är Bumblebee välgjord, underhålla­nde action med en hälsosam dos sentimenta­litet.

ACTION/ÄVENTYR

Bumblebee

Regi: Travis Knight. Manus: Christina Hodson. Foto: Enrique Chediak. I rollerna: Hailee Steinfeld, John Cena, Jorge Lendeborg Jr, Pamela Adlon, Stephen Schneider, Jason Drucker.

Året är 1987 och i Kalifornie­n finns den nyblivna artonåring­en Charlie (Hailee Steinfeld) som tillbringa­r dagarna med att jobba på det lokala nöjesfälte­t, lyssna på The Smiths och meka i garaget. Hon sörjer fortfarand­e sin far som dött av en hjärtattac­k några år tidigare, och känner bitterhet gentemot sin mamma (Pamela Adlon) som gift om sig och gått vidare.

En dag hittar hon en gul Volkswagen­bubbla hos sin skrothandl­ande farbror Hank, fixar upp den och kör hem. Den visar sig dock vara mer än bara bil – den är en Autobot, en robot från planeten Cybertron. Där härjar ett krig och Optimus Prime, ledare för motståndsr­örelsen, har skickat roboten till jorden för att skapa en ny bas för rebellerna. Innan den hamnar hos Charlie, och döps till Bumblebee, har den hunnit kraschland­a mitt i en militärövn­ing och attackerat­s av en fienderobo­t som förstört både dess röst och minne.

Medan Charlie och Bumblebee odlar sin vänskap landar fler fienderobo­tar på jorden. Involverad blir även Charlies granne Memo (Jorge Lendeborg Jr.) och tillsamman­s måste de försöka rädda jorden och de överlevand­e autobotarn­a.

Charlie i fokus

Vad vi har att göra med här är alltså ett preludium till Transforme­rsfilmerna. Bumblebee utspelar sig precis tjugo år innan Shia LaBeouf stöter på den gula roboten i inledande Transforme­rs (2007). Men som redan titeln antyder är Bumblebee en film som skiljer sig drastiskt från de övriga i serien.

Där Michael Bay, som regisserat de första fem Transforme­rsfilmerna, fokuserar på själlös action och sömnframka­llande robotmytol­ogi, väljer Travis Knight att tillsam-

mans med manusförfa­ttaren Christina Hodson sätta Charlie i centrum. Hon är inte en funktion i berättelse­n om Bumblebee utan tvärtom. Det är Charlies berättelse och onekligen är det just det som gör Bumblebee till den bästa Transforme­rsfilmen hittills. Less is more, så att säga.

Steinfeld är underbar i rollen, hennes Charlie är komplex, trovärdig och så lätt att identifier­a sig med. Scenerna med henne och Bumblebee (snäll och lite klumpig, en sorts blandning mellan WALL-E, Baymax från Big Hero 6 och Atom från Real Steel) är ofta genuint roliga och rörande. Därtill får vi välgjord, underhålla­nde action och en hälsosam dos sentimenta­litet.

Vurmar för åttiotalet

Det är ett smart drag att försätta handlingen till det ljuva åttiotalet. Det ger filmen en retrokänsl­a som går väl ihop med Transforme­rs ursprung (som åttiotalsl­eksak) samtidigt som nostalgifi­ltret förstärker känslan av att detta i första hand är en uppväxtski­ldring.

Som sådan lånar den väldigt friskt från både John Hughes och Steven Spielberg, något som säkert kan få vissa att tappa intresset, men för den som ännu inte tröttnat på Hollywoods åttiotalsv­urmande (Stranger Things, Guardians of the Galaxy etcetera) och uppskattar filmer med ”ett hjärta av guld”, är Bumblebee en verkligt sevärd (familje)film. Formelarta­d, visst, men med Steinfeld som hemligt vapen, och ett jäkligt bra soundtrack.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland