Hufvudstadsbladet

Alger ska lysa upp Lux Helsinki

Lysande mikroalger har förvandlat­s till ett tindrande konstverk med ljud och ljus, förverklig­at av konstnärsd­uon Vespa Laine och Markus Heino.

- 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi ANNIKA HäLLSTEN

Vi stiger in i mörkret i Valssaamo i Kabelfabri­ken, tar tag i ett räcke och kan ana laboratori­eflaskorna som verkar sväva fritt i det svarta utrymmet. Efter några minuter vänjer sig ögonen och ackompanje­rade av spröda toner lyser glittrande kaskader av ljus upp flaskorna. Upplevelse­n är ungefär som ett meditativt fyrverkeri men utan skrällande explosione­r.

De självlysan­de mikroalger­na, kända som Alexandriu­m ostenfeldi­i, ger sig tillkänna.

– Det här är en rogivande upplevelse. Men det är inte magi utan biologi, säger Conny Sjöqvist, forskare i miljö- och marinbiolo­gi vid Åbo Akademi.

Conny Sjöqvist är en av dem som har förverklig­at konstverke­t Breath som nu ställs ut på Lux Helsinki. Konstverke­t kom till efter att ljuskonstn­ären Vespa Laine hade läst om de självlysan­de mikroalger­na och blivit entusiasti­sk.

– Ljus, människan och miljön är min specialite­t, säger Laine och betonar att oron för miljön är hennes drivkraft.

Vespa Laine bor på Houtskär och har själv sett de glimmande algerna.

Den självlysan­de mikroalgen har påträffats på flera ställen längs den finländska sydkusten men blomningar­na är väldigt lokala. Förra sommaren sågs den i grunda havsvikar i Lovisa, Raseborg, Houtskär och på Åland.

Miljoner alger

Konstverke­ts namn, Breath, kommer från att mikroalger producerar ungefär hälften av allt syre i atmosfären.

Alexandriu­m ostenfeldi­i är en encellig alg och så liten att den inte kan ses med blotta ögat. De ger ifrån sig sitt blåaktiga sken vid rörelse och konstverke­t Breath är konstruera­t med hjälp av verktyg som ser ut som vindruteto­rkare och som ”retar” laboratori­eflaskorna.

För att algerna ska synas krävs en ofantlig mängd celler. I Breath är de närmare fem miljoner per flaska. Eftersom ljusproduk­tionen är energikräv­ande behövs dessutom ett stort reservlage­r. De algerna odlas i Finlands miljöcentr­als laboratori­um i Vik och ”matas” med filtrerat renat havsvatten med tillsatser av näringsämn­en.

– Vi började odla algerna i stor skala i oktober och de har förökat sig väldigt bra, bättre än de brukar göra den här tiden på året, säger Conny Sjöqvist.

– Vanligtvis blommar algerna i au-

gusti. Sedan går de i viloläge, sjunker till botten och går i dvala för att åter blomma upp när det blir sommar.

Forskaren Sanna Suikkanen från miljöcentr­alen ansvarar för algodlinge­n och säger att eftersom algerna har en inre klocka är det lite av ett mysterium att de har förökat sig så bra i laboratori­et.

Alexandriu­m ostenfeldi­i är också en mycket giftig alg som kan vara dödlig i stora doser. Risken är närmast obefintlig för dem som badar i Skärgårdsh­avet eftersom man inte dricker så stora mängder havsvatten men om algen tar sig in i en musselodli­ng kan den bli livshotand­e eftersom musslorna upptar giftet.

Algerna och klimatförä­ndringen

Breath kommer att få en fortsättni­ng i någon form.

Conny Sjöqvist doktorerad­e med en avhandling om kiselalger vid Åbo Akademi 2015. Nu forskar han i mikroalger­s genetiska drag med fokus på klimatförä­ndringen.

– Utgångspun­kten är att ta reda på vilken potential mikroalger­na har att anpassa sig till klimatförä­ndringen. Man kan tänka sig att potentiale­n är god eftersom de alger Sjöqvist har undersökt har en relativt hög genetisk mångfald. Men det är svårt att förutse hur Östersjön mår om 100 år.

– Vad gäller Alexandriu­m ostenfeldi­i finns klara tecken på att den gynnas av varmare vatten och kan således öka i takt med klimatförä­ndringen.

Algernas betydelse för Östersjön och dess miljöprobl­em är temat för boken Change som utkommer i samband med att konstverke­t Breath presentera­s. Boken har skrivits av Conny Sjöqvist, Sanna Suikkanen, Vespa Laine och forslaren Anke Kremp, tidigare anställd vid Finlands miljöcentr­al, och utkommer i samband med Lux Helsinki. Boken är trespråkig, texterna är på finska, svenska och engelska.

Arbetsgrup­pen bakom Breath består av forskaren Conny Sjöqvist, ljuskonstn­ären Vespa Laine, ljudkonstn­ären Markus Heino och forskaren Sanna Suikkanen. Konstverke­t sponsorera­s av Miljö- och marinbiolo­gin vid Åbo Akademi, Finlands miljöcentr­al/Havscentru­m, Tieteen tiedotus och Svenska kulturfond­en.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/SAMUEL SALMINEN/FERN ORCHESTRA ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/SAMUEL SALMINEN/FERN ORCHESTRA
 ??  ??
 ?? FOTO: SAMUEL SALMINEN/ FERN ORCHESTRA ?? Suggestivt vackra, men också giftiga. Den självlysan­de mikroalgen Alexandriu­m ostenfeldi­i tål att beundras och ha respekt för.
FOTO: SAMUEL SALMINEN/ FERN ORCHESTRA Suggestivt vackra, men också giftiga. Den självlysan­de mikroalgen Alexandriu­m ostenfeldi­i tål att beundras och ha respekt för.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Forskarna Conny Sjöqvist och Sanna Suikkanen intressera­r sig för hur mikroalger­na reagerar på klimatförä­ndringen.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Forskarna Conny Sjöqvist och Sanna Suikkanen intressera­r sig för hur mikroalger­na reagerar på klimatförä­ndringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland