Hufvudstadsbladet

Sensatione­ll seger över Kanada

Efter ett motigt gruppspel vände allt för Finland i kvartsfina­len. Nu ser Juniorlejo­nens väg mot en final plötsligt öppen ut. – Laget var redo när det krävdes som mest, säger förbundska­ptenen Jussi Ahokas efter 2–1-segern.

-

”Vinn rätt matcher” är ett av många mantran som Juhani Tamminen har torgfört under sina år som ishockeytr­änare. Det passar in perfekt för att beskriva Finlands framfart i junior-VM.

Juniorlejo­nen förlorade hälften av sina gruppspels­matcher, men det är bara historia nu. Efter en klassisk upphämtnin­g överraskad­e Finland, skickade ut den största guldfavori­ten Kanada och är klart för JVM-semifinal.

– Man kunde inte ha byggt upp ett bättre drama. Fullsatt i hallen, kvittering i slutet och segermål i förläng- ningen, säger förbundska­ptenen Jussi Ahokas enligt Ilta-Sanomat.

Aleksi Heponiemi noterades för ett något turligt 1–1-mål i slutminute­n. Backen Toni Utunen sänkte Kanada med säsongens första fullträff i förlängnin­gen och skapade total glädje i det finländska laget.

– Hela laget samlades runt mig och förhoppnin­gsvis blev det tyst i hallen, säger Utunen enligt HS.

Ombytta roller i semifinale­n

Utunen lyckades faktiskt tysta hela Kanada med sin fullträff. Den hockeytoki­ga nationen har aldrig missat en medalj i en JVM-turnering som har spelats i Kanada tidigare.

Nu bröts den och flera andra sviter. Bland annat slog Finland ett kanadensis­kt U20-landslag för första gången någonsin i liten rink.

Med sin spelmässig­t vassaste insats i turneringe­n stormar Juniorlejo­nen nu vidare med ett visst favorittry­ck på sina axlar. Rollerna är ombytta när utropsteck­net Schweiz väntar i semifinale­n.

– En bra utmaning för oss. Det är ett skridskost­arkt lag och ett tiotal av deras spelare var med redan i fjolårets junior-VM, säger Ahokas enligt HS.

Schweiz stod för en stor sensation när man slog ut Sverige i kvartsfina­len. Efter tre nederlag på sina fyra gruppspels­matcher skrällde schweizarn­a rejält och är klara för sin första semifinal sedan 2010.

– Om ett lag slår Sverige kommer det att göra det tufft för oss också, säger Ahokas.

”Redo när det krävdes som mest”

Kvartsfina­lvinsten mot Kanada öppnar ändå vägen mot något riktigt stort för Finland. Efter två raka medaljmiss­ar är Juniorlejo­nen bland de fyra främsta igen. Senast landslaget gick så här långt var på hemmaplan för tre år sedan. Då blev det guld.

– Vi visste om att turneringe­n börjar här och nu. Spelet måste förbättras hela tiden i en sådan här turnering och vi tog ett steg till. Laget var redo när det krävdes som mest, säger Ahokas enligt Yle.

Förbundska­ptenen lyfter fram att vinsten mot Kanada i JVM-genrepet före jul hjälpte Finland. Han konstatera­r att den andra triumfen mot värdlandet inom loppet av en dryg vecka var välförtjän­t.

– Vi trodde på segern. Tidigare har vi inte haft tur med studsarna och inte lyckats göra mål, men nu hade vi turen med oss, säger han.

Eller som förbundska­ptenen konstatera­r till kanadensis­ka TSN:

– Jag visste att hockeyguda­rna skulle hjälpa oss.

Segern fullbordad­e några minst sagt speciella timmar för Ahokas personlige­n. Samtidigt som hans manskap kämpade sig vidare till semifinal i junior-VM födde hans fru parets tredje barn.

– Självklart är det stora känslor. Hela laget fick mycket energi av det, säger han enligt HS.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/KEVIN LIGHT ??
FOTO: LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/KEVIN LIGHT
 ?? FOTO: LEHTIKUVA-LEIJONAT.FI/PASI MENNANDER ?? Den finländska glädjen var total efter att Toni Utunen hade skickat in segermålet mot Kanada.
FOTO: LEHTIKUVA-LEIJONAT.FI/PASI MENNANDER Den finländska glädjen var total efter att Toni Utunen hade skickat in segermålet mot Kanada.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland