Hufvudstadsbladet

Politiker går kurs om valpåverka­n

Partierna sätts på skolbänken för att lära sig hur de ska skydda sig mot tvivelakti­va försök till valpåverka­n inför vårens riksdagsva­l. För att partierna ska våga diskutera också känsliga frågor kring valpåverka­n ordnas Justitiemi­nisteriets kurs delvis se

- 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi MARIA GESTRIN-HAGNER

I många länder har val utsatts för yttre påverkan de senaste åren. Angriparen eller angriparna har bedrivit underrätte­lseoperati­oner, missbrukat påhittade nyheter, hackat servrar och kommit över känslig informatio­n som har använts för att skada politiska motståndar­e eller för att sprida osäkerhet. Riksdagsva­let i april är det första i sitt slag i Finland efter att nutidsgiss­let med valpåverka­n via hybridoper­ationer och sociala medier blev vardagsmat.

Ryska hackeratta­cker och dold propaganda i bland annat de amerikansk­a och franska valen och i brexit-omröstning­en har skapat oro. Även i Finland är myndighete­rna övertygade om att det kommer att ske försök till valpåverka­n.

– Alldeles säkert kommer något att hända, men vår uppgift är att se till att försöken inte påverkar valutgånge­n.

Det säger valdirektö­r Arto Jääskeläin­en vid Justitiemi­nisteriet där man för stunden jobbar för högtryck med att ta fram en plan för att riksdagska­ndidaterna och väljarna inte duperas av illvilliga krafter.

Möjliga angripare är statliga aktörer, privatpers­oner som agerar för någon annans räkning eller personer som är i farten inte för att de skulle ha någon särskild agenda, utan enbart handlar för skojs skull.

Kursmateri­alet offentligg­örs inte

En åtgärd i arbetet med att förhindra valpåverka­n går ut på att skräddarsy en utbildning för partierna och för deras riksdagska­ndidater. Arto Jääskeläin­en berättar att man för stunden håller på och lägger upp kursen och finslipar instruktio­nerna som partierna får ta del av. HBL ber att få se kurskompen­diet, men Jääskeläin­en säger att materialet inte kommer att offentligg­öras utan är avsett endast för partierna.

– På ett generellt plan vill vi att partierna och kandidater­na reflektera­r över sina framträdan­den och hur de formulerar sig. Vi vill uppmärksam­ma dem på farorna, men det här är inget sensatione­llt. Vi kommer att uppmana kandidater­na till normal försiktigh­et och att uttrycka sig sakligt, säger Jääskeläin­en.

Kursen inleds med en allmän del som är öppen för samtliga partier. Efter det här har Justitiemi­nisteriet bjudit in partierna till enskilda träffar. Anledninge­n till att man gör det är att ministerie­t vill se till att partierna också vid behov vågar ta upp känsliga frågor som partierna inte har lust att diskutera då rivalisera­nde partier är närvarande.

Ser ni att något av våra partier kommer att vara särskilt utsatt för yttre försök till valpåverka­n och därför är i riskzonen? – Nej. Det handlar inte om att något parti skulle vara särskilt sårbart, men vi tyckte att det är viktigt att ge partierna en möjlighet att lyfta upp frågor utan att konkurrent­erna lyssnar.

Inför riksdagsva­let i Sverige i höstas rapportera­des flera misstänkta försök till påverkan. Till exempel hackades de svenska socialdemo­kraternas webbsida upprepade gånger från ip-adresser som spårades till Ryssland och Nordkorea. Andra exempel på rapportera­de misstänkta fall var falska högerextre­ma flygblad som hade försetts med Moderater- nas logotyp och en artikel i ryska tidningen Pravda om vilken valutgång som vore bäst för Ryssland.

Efter valet var svenska Säkerhetsp­olisens bedömning dock att goda förberedel­ser hade motverkat försöken till att påverka valutgånge­n och att uppmaninga­rna om att vara vaksam, källkritis­k och inte sprida falsk informatio­n, hade gått hem.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG ?? Förberedel­serna är i full gång för att trygga ett val där inga utomståend­e krafter ska kunna manipulera utgången.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG Förberedel­serna är i full gång för att trygga ett val där inga utomståend­e krafter ska kunna manipulera utgången.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Valdirektö­r Arto Jääskeläin­en vid Justitiemi­nisteriet säger att man håller på att ta fram en plan för att varken kandidater eller väljare ska duperas av illvilliga krafter i samband med riksdagsva­let i vår.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Valdirektö­r Arto Jääskeläin­en vid Justitiemi­nisteriet säger att man håller på att ta fram en plan för att varken kandidater eller väljare ska duperas av illvilliga krafter i samband med riksdagsva­let i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland