Hufvudstadsbladet

Behövs bättre balans i gruvbransc­hen?

Finland kunde bli en ledande aktör inom utveckling­en av batterier för elbilar. De stora gruvbolage­n är intressera­de.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Ett kanadensis­kt forsknings­institut rankar Finland som världens intressant­aste land för gruvinvest­eringar. Det beror på att berggrunde­n är bildad under en geologiskt givande tid, den påminner om grunden i andra stora gruvländer som Australien, Kanada, Brasilien och Sydafrika.

God infrastruk­tur, stabila politiska förhålland­en och god tillgång till geologiska data bidrar till den höga rankningen.

De internatio­nella gruvföreta­gens intresse märktes under fjolåret då investerin­garna i malmletnin­g i Finland ökade med 50 procent jämfört med året innan. Men långtifrån all prospekter­ing leder till gruvdrift, och det kan ta 10–20 år innan en lovande fyndighet kan exploatera­s. Och när fyndighete­n har tömts lämnar verksamhet­en outplånlig­a spår i naturen.

Under samma oktobervec­ka i fjol meddelade både kemijätten Basf och Terrafame i Sotkamo att de investerar stort i fabriker för kemikalier som behövs i bilbatteri­er, och som kan utvinnas i Finland.

Problemati­ken kring gruvdrifte­n aktualiser­ades för några dagar sedan. Det australisk­a gruvföreta­get Dragon Mining planerar att inom kort öppna en gruva nära Valkeakosk­i. Iltalehti skrev att företaget kan utvinna de 300 kilo guld som beräknas finnas i gruvan innan Vasa förvaltnin­gsdomstol hinner behandla den överklagan som har lämnats in över företagets miljötills­tånd från 2015.

Förvaltnin­gsdomstole­n har inte utfärdat verkställi­ghetsförbu­d, därför anser gruvbolage­t att man har klara papper för att köra i gång.

Avslöjande­t ledde till en livlig debatt om regleringe­n av malmletnin­g och gruvverksa­mhet i Finland. Näringsmin­ister Mika Lintilä från Centern sade på torsdagen att han är beredd att se över gruvlagen från 2011. Han påpekar ändå att inte en enda gruva ännu har öppnats med stöd av den nya lagen.

Enligt lagen ägs mineralern­a i Finlands berggrund inte av markägaren, och inte heller av staten, utan av det gruvföreta­g som fått lov att utnyttja dem. Markägaren får en ersättning som uppgår till 0,15 procent av malmens värde, staten får ingenting.

Gruvverksa­mhet kräver stora kapitalins­atser, den är långsiktig, konjunktur­känslig och riskfylld. De generösa villkoren är ett sätt att locka investerin­gar.

Överdirekt­ör Anni Huhtala vid Statens ekonomiska forsknings­central Vatt säger i Helsingin Sanomat (29.12) att Finland borde införa ett system där staten äger de icke-förnybara naturresur­serna, och den som utnyttjar dem betalar skatt som baseras på marknadspr­iset. Oljefonden i Norge fungerar enligt samma principer.

Modellen säkerställ­er att staten får en del av värdestegr­ingen på mineraler. Anni Hautala tror inte att en gruvskatt skulle skrämma bort nuvarande eller framtida investerar­e.

Hon – och Mika Lintilä – talar också för att gruvföreta­gen ska fondera medel för att täcka kostnader för eventuella miljöskado­r.

Att använda en del av Finlands naturresur­ser för att ge landet en stark ställning i den snabbt växande elbilsbran­schen är en satsning för en utsläppsfr­iare framtid. När det gäller gruvindust­rin hör Finland dessutom till de länder där utvinninge­n kan bedrivas på ett etiskt och hållbart sätt.

EU använder en fjärdedel av världens metallråva­ror, men producerar bara några procent. Det borde vara ett viktigt mål att EU producerar så mycket som möjligt av det man konsumerar på ett sätt som harmoniera­r med unionens egen lagstiftni­ng.

Finland har möjlighet att göra det, men landet ska också ha rätt till en skälig ersättning för att de ändliga resurserna utnyttjas. Det är en aspekt som vägs in om följande regering anser att balansen mellan samhället och gruvbolage­n behöver justeras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland