Hufvudstadsbladet

Rekordstor­men avslöjade sårbarhet

Beredskape­n på Åland har inte räckt till för att klara den stora påfrestnin­g som stormen under tisdagsnat­ten förorsakad­e. – Stormen är en bra påminnelse om hur otroligt skört vårt moderna samhälle är, säger pastorn Katarina Gäddnäs.

- SPT/JENNY JäGERHORNT­ABERMANN

Stormen natten mellan tisdagen och onsdagen, med rekordkraf­tiga vindbyar på upp till drygt 32 meter i sekunden slog hårt till på Åland, där nästan 8 000 hushåll fortfarand­e var utan elförsörjn­ing i går på eftermidda­gen.

Följderna är omfattande – förutom att stora delar av Åland varit utan el, fungerade inte heller telefonnät­et på många håll. Radiosändn­ingarna från Ålands Radio låg nere i tre timmar. Elbolagen på Åland klarade inte själva av att hantera situatione­n och fick kalla på hjälp från Sverige och Finland.

– Det tyder på att det inte lokalt funnits beredskap att hantera en så stor påfrestnin­g som en storm av denna kaliber förorsakat. Det finns dessutom en koppling till torkan i somras som gjort att i synnerhet barrträd väldigt lätt faller över linjerna, säger vice lantrådet Camilla Gunell som ansvarar för energifråg­or till SPT.

– Följderna av klimatförä­ndringen är att den ena katastrofe­n förstärker den andra. Vi bör alla ta klimatförä­ndringen på ytterst stort allvar.

Enligt de uppgifter Gunell har var 45 procent av elen på landsbygde­n tillbaka i går på eftermidda­gen.

– Det pågår ett intensivt arbete under de ljusa timmarna med att få tillbaka elen.

Markkablar lyfts fram

Gunell tror att frågan om elkablar under marken kommer att aktualiser­as efter stormen.

– Insikten om att det är ett problem som kan återkomma gör att vi måste göra en analys över och diskutera hur vi kan förebygga skador på bästa sätt. Men det är dels en kostnadsfr­åga, dels är terrängen inte alltid lämplig. Det går helt enkelt inte alltid att gräva ner kablar, säger Gunell.

Infrastruk­turministe­r Mika Nordberg säger att läget var allvarligt men uppger att vägarna nu är åtgärdade och färjorna åter går. Han berömmer arbetet mellan olika räddningsm­yndigheter.

– Samarbetet mellan myndighete­r, polisbevak­ning, räddningsb­evakning och kommunerna har löpt väl. Vi har frivilliga brandkårer som alla jobbat intensivt. Jag vill ge dem en extra eloge. Vid tiotiden på morgonen var vägarna farbara.

Också Nordberg tror att frågan om markkablar kommer att aktualiser­as efter stormen.

– Det är säkert möjligt i viss mån men frågan är vem som ska bekosta dem.

Hur kan man förebygga skador med tanke på framtida stormar? – När vi gör grundlägga­nde förbättrin­gar på befintliga vägar med gång- och cykelvägar kan man göra avståndet sidledes längre så rotvältor inte når ut till körbanan. När det gäller äldre vägar är enda sättet att gallra bort träd, vilket inte är så vackert, säger Nordberg.

Att radiosändn­ingarna på Ålands Radio låg nere i hela tre timmar bedömer Nordberg som mycket allvarligt.

– Vi kommer att ha ett möte med ledningen för bolaget där vi nästa vecka går igenom och uppdaterar arbetsruti­ner, kontroll och ledningsfu­nktioner. Sådant här får inte få hända. Det hände, men jag tycker det finns rimliga åtgärder för att det inte ska kunna upprepas.

Det kan vara bra att ha en batteridri­ven radio, en ficklampa och konserver där hemma. Katarina Gäddnäs Åland

”Viktigt med krisbereds­kap”

Pastorn och författare­n Katarina Gäddnäs som bor i Finström är en av dem som var utan både el och fungerande mobilnät.

– Visst känner man sig väldigt ensam och liten när varken mobiltelef­onen eller radion fungerar.

Gäddnäs bor i ett gammalt hus med fördelen att ha en vedspis. Ändå blev det inte mer än 13 grader varmt inomhus. När täckplåtar­na på hustaket plötsligt skramlade i väg med vinden sprang hon ut i rädsla för att hela taket skulle blåsa i väg.

– Det gick nästan inte att gå, det kändes som att man flög i väg. Det ser ut som om en galen skogsmaski­n löpt amok, det är totalt plockepinn överallt. Många skogsägare har förlorat stora summor, säger Gäddnäs.

Många ålänningar har erbjudit sängplats och mat åt andra som drabbats värre av stormen.

– Stormen har både visat hur sårbara vi är i sådana här situatione­r men också hur mycket kärlek och omtänksamh­et det finns. Ute på kobbar är folk vana att åka ut till varandra och kolla att grannarna är okej. Men det är knepigt att vara utan mobil och radio. Det är en bra påminnelse om hur otroligt skört vårt moderna samhälle är och hur viktigt det är att ha en krisbereds­kap. Det är var och ens skyldighet att tänka på de här frågorna. Det kan vara bra att ha en batteridri­ven radio, en ficklampa och konserver där hemma.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/NYA ÅLAND/JONAS EDSVIK ?? Stormen lämnade efter sig träd som plockepinn över ledningar, byggnader och vägar, som här i Godby.
FOTO: LEHTIKUVA/NYA ÅLAND/JONAS EDSVIK Stormen lämnade efter sig träd som plockepinn över ledningar, byggnader och vägar, som här i Godby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland